Συχνές Ερωτήσεις

  • ΔΕΝ χρειάζονται όλοι οι άνδρες με ΚΥΠ θεραπεία !!!
  • Θεραπεύουμε τον ασθενή, ΟΧΙ τη διόγκωση του προστάτη !!!

Η θεραπεία της Κ.Υ.Π. αποσκοπεί στη συμπτωματική ανακούφιση και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Έχει επικρατήσει η θεραπευτική προσέγγιση να σχετίζεται με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Η αιματουρία είτε μακροσκοπική, όταν τα ούρα είναι εμφανώς κόκκινα, είτε μικροσκοπική, όταν η παρουσία του αίματος αποκαλύπτεται μόνο με το μικροσκόπιο, αποτελεί συχνή εκδήλωση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος και όχι μόνο.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Urology οι περισσότεροι άνδρες (70%) που υποβάλλονται σε PSA δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι, ούτε ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει η συγκεκριμένη εξέταση.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες, με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των διαταραχών της στύσης και των προβλημάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος λόγω των παθήσεων του προστάτη. Στις νεότερες ηλικίες ο προστάτης είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις, ενώ με την πάροδο του χρόνου ξεκινάει και η καλοήθης υπερπλασία του αδένα. Τέλος, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου και αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός.

Η κιρσοκήλη είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται στους νέους άνδρες και αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Η μικροχειρουργική θεωρείται η μέθοδος εκλογής από τη διεθνή ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση της κιρσοκήλης, με το μικρότερο ποσοστό υποτροπών-επιπλοκών. Η χρήση του μικροσκοπίου επιτρέπει την απολίνωση περισσότερων σπερματικών φλεβών, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην ανεύρεση και διατήρηση των αρτηριών και των λεμφαγγείων.

Οφέλη που παρατηρούνται μετά τη χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης:

  • Η διόρθωση της κιρσοκήλης εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας του σπέρματος ή τη βελτίωσή του, όταν υπάρχουν διαταραχές οφειλόμενες στην πάθηση.
  • Η απολίνωση των σπερματικών φλεβών στην κιρσοκήλη οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του σπερμοδιαγράμματος στο 60-80%των ασθενών.
  • Η διόρθωση της κιρσοκήλης αναστέλλει την περαιτέρω ορχική βλάβη.
  • Η βελτίωση στα ποσοστά κυήσεων που έχουν περιγραφεί είναι της τάξεως του 20-60%.
  • Μετά τη διόρθωση της κιρσοκήλης σε εφήβους παρατηρείται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του σύστοιχου και του ετερόπλευρου όρχι.
  • Ενδοκρινικές διαταραχές που σχετίζονται με την κιρσοκήλη, μπορεί να εξομαλυνθούν μετά την αντιμετώπιση της.
  • Έχει αναφερθεί σπερματογένεση σε αζωοσπερμικούς άνδρες μετά από διόρθωση κιρσοκήλης

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός. Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου.

Τα ουρητηρικά stents είναι ενδοαυλικοί νάρθηκες που κρατούν με μηχανικό τρόπο ανοιχτό τον αυλό του ουρητήρα. Ουρητηρικοί αυτοσυγκρατούμενοι καθετήρες, pig-tail καθετήρες, double J stents, ουρητηρικές ενδοπροθέσεις

Το PSA (prostatic specific antigen) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και εκκρίνεται στο σπέρμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια τιμή PSA που να διαχωρίζει το φυσιολογικό από το παθολογικό.

Η μέθοδος βελτιώνει τη διάγνωση όλων των τύπων καρκίνου της κύστης.

Τα σπερματοζωάρια είναι απαραίτητα στη φυσική και την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση, τόσο για τα μηνύματα που μεταφέρουν, όσο και για το ότι αποτελούν τους φορείς αυτών των μηνυμάτων. Καθώς το DNA του σπερματοζωαρίου συνεισφέρει κατά το ήμισυ στο γενετικό υλικό του απογόνου, το παθολογικό DNA, με τη μορφή του κατακερματισμένου DNA (DNA fragmentation), δηλαδή με πολυάριθμες θραύσεις της έλικας, μπορεί να αποδιοργανώσει την αναπαραγωγική διαδικασία.

Παρ’ όλο που το κλασικό σπερμοδιάγραμμα αποτελεί την πρώτη και βασικότερη διαγνωστική εξέταση για τον άνδρα, σε ένα σημαντικό ποσοστό αποτυγχάνει να εξηγήσει την ανδρική υπογονιμότητα. Ως εκ τούτου, η έρευνα στρέφεται και σε άλλες κατευθύνσεις, με σκοπό να βρεθεί τι είναι αυτό που καθιστά ένα σπερματοζωάριο μη ικανό για φυσιολογική γονιμοποίηση.

Παραφίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία είναι αδύνατη η επαναφορά της ακροποσθίας στην κανονική της θέση μετά την αποκάλυψη της βαλάνου (δηλαδή, το "πετσάκι" στο πέος έχει κατεβεί και δε μπορεί να ξανανεβεί). Η κατάσταση αυτή αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νέκρωση της βαλάνου λόγω της ισχαιμίας που προκαλεί. Εάν η παραφίμωση δεν αναταχθεί άμεσα με ειδικό χειρισμό από τον ουρολόγο, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Η εμφάνιση αίματος στα ούρα (αιματουρία) είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που κινητοποιεί άμεσα τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία αποτελεί μια καθιερωμένη, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο στην θεραπεία της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Percutaneous Nephrolithotomy (PCNL)

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί μια κακοήθεια με απρόβλεπτη βιολογική συμπεριφορά και με τη μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με τις υπόλοιπες κακοήθειες του ανθρώπινου σώματος. Για την προφύλαξη του ασθενούς από τον κίνδυνο υποτροπής ή προόδου της νόσου, γίνεται έγχυση στην κύστη κυτταροστατικών φαρμάκων ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ενδοκυστικές εγχύσεις).

 

Η πλειοψηφία των ουρητηρικών λίθων μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρακολούθηση και αναμονή αυτόματης διέλευσης. Σε ποσοστό 85% περίπου οι λίθοι διαμέτρου μικρότερης των 5mm αποβάλλονται αυτόματα. Οι πιθανότητες να περάσουν και να αποβληθούν αυτόματα οι λίθοι, αυξάνονται όσο πιο χαμηλά βρίσκονται (δηλαδή όσο πιο κοντά είναι στην ουροδόχο κύστη).

Βιοχημική υποτροπή μετά από ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη (BCR, biochemical recurrence)

Η ριζική προστατεκτομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον Αμερικανό Patrick Walsh και αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Στόχοι της συγκεκριμένης χειρουργικής θεραπείας είναι:

Η εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL) εμφανίστηκε το 1980 και έφερε αληθινή επανάσταση στην αντιμετώπιση της λιθίασης. Η ESWL (extracorporeal shock wave lithotripsy) γίνεται με ένα μηχάνημα που μπορεί να σπάσει λίθους από έξω από το σώμα.

Βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου του πέους. Συχνά, στον ίδιο χρόνο, συνυπάρχει φλεγμονή και της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο)

Με βάση την πληθυσμιακή μελέτη των 16.776 ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες.

Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημα στον γιατρό, εξαιτίας του φόβου ντροπής ή και εσφαλμένης άποψης ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Η συχνότητα του συνδρόμου αυξάνεται με την ηλικία, σε βαθμό που από κάποιους να θεωρείται εσφαλμένα ως φυσιολογικό επακόλουθο του γήρατος.

Οι ασθενείς με υπερλειτουργική κύστη αναγκάζονται πολλές φορές να τροποποιούν ή να αναβάλλουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να προσαρμόζουν τον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με τους περιορισμούς που τους επιβάλλουν τα συμπτώματα της πάθησης.

Κοινωνική ζωή: Οι πάσχοντες αποφεύγουν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σε αθλητικά θεάματα, στην εκκλησία ή και σε άλλους χώρους διασκέδασης.

Ύπνος: Μερικοί ασθενείς σηκώνονται δύο ή και περισσότερες φορές τη νύχτα για να ουρήσουν και έτσι δεν απολαμβάνουν ποτέ έναν ξεκούραστο ύπνο.

Σεξουαλική Δραστηριότητα: Μερικοί πάσχοντες αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις.

Άσκηση: Μερικοί ασθενείς αποφεύγουν τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Η διουρηθρική προστατεκτομή αποτελεί τη μέθοδος αναφοράς και την πρώτη επιλογή και εκτελείται σε ποσοστό 95% των επεμβάσεων για τη χειρουργική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (Κ.Υ.Π.). TURis, Εξάχνωση. Διουρηθρική Προστατεκτομή.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες.

Περιτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της φίμωσης. Είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται παγκοσμίως και έχει μακρόχρονη ιστορία. Περίπου το 37-39% τον ανδρών σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε περιτομή, το 50% των οποίων για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους.

Κιρσοκήλη ονομάζεται η κιρσοειδής διεύρυνση των φλεβών του όρχεως.

Η αζωοσπερμία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές ανδρικής υπογονιμότητας και απαντάται περίπου στο 1% των ανδρών του γενικού πληθυσμού και στο 10% των ανδρών που μπαίνουν σε διαδικασία διερεύνησης της γονιμότητάς τους.

Η εύκαμπτη νεφροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των λίθων του νεφρού. RIRS (retrogade intrarenal surgery).

Κάθε άντρας άνω των 40 ετών πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του για έλεγχο του προστάτη.

Η οπτική ουρηθροτομή είναι η χειρουργική επέμβαση όπου ενδοσκοπικά γίνεται διάνοιξη του στενώματος της ουρήθρας.

Η φίμωση είναι η στένωση της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους.

Η ουρητηροσκόπηση αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο των παθήσεων του ουρητήρα.
Γίνεται με ένα λεπτό τηλεσκοπικό όργανο που καλείται ουρητηροσκόπιο.

Ακράτεια ούρων είναι η οποιουδήποτε βαθμού απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς. Η ακράτεια ούρων είναι μια συχνή πάθηση που αφορά άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.Η πάθηση, εκτός από την καθαρά ιατρική, έχει και σημαντική κοινωνική διάσταση, αφού συχνότατα συνδυάζεται με αίσθημα ντροπής, απομόνωση και κατάθλιψη.

Αιμοσπερμία είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα.

Άνω του 60 % των λιθιασικών ασθενών, αν δεν λάβουν κάποιο μέτρο, θα εμφανίσουν υποτροπή εντός 10 ετών από το πρώτο επεισόδιο.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αποτελεί την πιο κοινή αίτια διαταραχής της ούρησης στους άνδρες και νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται και με προβλήματα στυτικής λειτουργίας.

Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις είναι σύνηθες πρόβλημα στο γυναικείο πληθυσμό.

Είναι πολλές οι παθήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα αιτιολογικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Πολλές είναι οι καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και άρα και τη γονιμότητα ενός άντρα.

Το λεπτομερές ιστορικό και η κλινική εξέταση αποτελούν τα πρώτα στάδια της διερεύνησης της υπογονιμότητας.

Η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να είναι δύσκολη και κάποιες φορές απογοητευτική.

Από το 1948 που έγινε αποδεκτός από την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας, ο ορισμός της υγείας παραμένει αμετάβλητος. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτόν, η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Υπό την ευρεία έννοια του όρου, η υπογονιμότητα, αν και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα και οι «ασθενείς» δε φαίνεται να «πάσχουν» από κάποιο εμφανές νόσημα, αποτελεί πράγματι μια φυσική, πνευματική και κοινωνική διαταραχή της υγείας.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη και να αποκτήσει τέκνο μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη ή χρήση άλλων αντισυλληπτικών μέσων. Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες του Π.Ο.Υ, εκτιμάται ότι το 8-12% περίπου των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής δυσκολία στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν απογόνους. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα υπογόνιμα ζευγάρια υπολογίζονται σε περίπου 80-90 εκατομμύρια, ενώ στον αριθμό αυτόν προστίθενται ετησίως ακόμη 2 περίπου εκατομμύρια νέα ζευγάρια, με μια αυξητική τάση να παρατηρείται κάθε έτος.

Διαβάστε περισσότερα

Οι παράγοντες κινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία είναι αρκετοί.

Είναι σημαντική η διάκριση της ανδρικής υπογονιμότητας από τη στυτική δυσλειτουργία, αυτό που ο κόσμος συχνά ονομάζει ανικανότητα.

Η νόσος Peyronie είναι μια πάθηση του ινώδους χιτώνα και των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, η οποία χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πλακών, οι οποίες προκαλούν κάμψη και γωνίωση του πέους, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα νοσήματα και θα πρέπει να γίνει διάγνωση και πρόταση θεραπείας

Οι ουρολοιμώξεις είναι παθολογικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό μικροβίων μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Υποτροπιάζουσες χαρακτηρίζονται οι ουρολοιμώξεις που επανεμφανίζονται σε συχνά χρονικά διαστήματα (3 ή περισσότερα συμπτωματικά επεισόδια σε περίοδο 12 μηνών).

Η επίσχεση ούρων είναι η αδυναμία ενός ασθενούς να αδειάσει πλήρως ή μερικώς την ουροδόχο κύστη με εκούσια ούρηση. Η επίσχεση ούρων μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια. Η χρήση των α1-αδρενεργικών αναστολέων ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με επίσχεση ούρων που οφείλεται σε απόφραξη λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Ενδείξεις επανάληψης της βιοψίας προστάτη

  • Αυξανόμενη ή/και εμμένουσα υψηλή τιμή PSA
  • Ύποπτη ΔΕΠ
  • Ανεύρεση ASAP (Atypical Small Acinar Proliferation) στην αρχική βιοψία
  • Ανεύρεση >3 εστιών HGPIN (High-Grade Prostatic Intraepithelial Neoplasia) στην αρχική βιοψία
  • Θετική mpMRΙ
Τα ανθρώπινα ούρα έχουν υπάρξει ανέκαθεν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διάγνωσης διαφόρων ασθενειών και συμπτωμάτων στον οργανισμό. Διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν τα ούρα, όπως το χρώμα, η πυκνότητα και η μυρωδιά τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Η βιοψία όρχι είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται λήψη ορχικού ιστού από τον έναν ή και τους δύο όρχεις. Διαβάστε πότε πραγματοποιείται και σε ποιές περιστάσεις.

Η μικρολιθίαση του όρχι (testicular microlithiasis, TM) αποτελεί μία σπάνια, ασυμπτωματική παθολογική οντότητα στην οποία παρατηρούνται μικρού μεγέθους επασβεστώσεις εντός του ορχικού παρεγχύματος και αποτελεί κατά κανόνα τυχαίο εύρημα σε υπερηχοτομογραφικό έλεγχο.

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί αντικειμενικά να ελέγξει τη λειτουργία αλλά και τη δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (Κ.Ο.Σ.).

Οι καρκινικοί δείκτες (tumor markers) συνιστούν μία εξέταση που βοηθάει κυρίως στην παρακολούθηση και στον έλεγχο της θεραπείας των ασθενών με κακοήθεια. Ωστόσο, πολλές φορές χρησιμοποιούνται λανθασμένα με αποτέλεσμα να παραπλανούν και να τρομοκρατούν ασθενείς και μη.

Το PSA θεωρείται ειδική εξέταση για τον προστάτη, καθώς παράγεται κυρίως από αυτόν, αλλά δε θεωρείται ειδική για κάποια συγκεκριμένη πάθησή του. Αύξηση της τιμής του στον ορό παρατηρείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Πανθηλωμάτωση είναι η κλινική εμφάνιση πολυεστιακής νόσου στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Αποτελεί δυσμενή προγνωστικό παράγοντα υποτροπής και συχνά υποδηλώνει μια γενικευμένη νόσου του ουροθηλίου.

Ο αυχένας της ουροδόχου κύστης αφορά μια ομάδα μυών που συνδέει την ουροδόχο κύστη με την ουρήθρα. Μερικές φορές μπορεί να προκύψουν ανωμαλίες στον αυχένα της ουροδόχου κύστης που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση.

Κρυψορχία ονομάζεται η αποτυχία των όρχεων να κατέβουν στο σάκο του δέρματος κάτω από το πέος, στο όσχεο. Ονομάζεται αλλιώς και «μη κατελθών όρχις».

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της υποτροπής της προστατίτιδας

  • Κατανάλωση πολλών υγρών (κυρίως νερού)
  • Διατήρηση καλής υγιεινής στην περιοχή
  • Μείωση κατανάλωσης καφέ
  • Ασφαλές sex (χρήση προφυλακτικού)
  • Άσκηση
  • Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

Ο κολικός του νεφρού περιγράφεται ως μια από τις πιο επώδυνες εμπειρίες, παρόμοια με αυτή του τοκετού. Αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση που αναγκάζει τον πάσχοντα στην άμεση ανεύρεση ιατρικής βοήθειας για την ανακούφιση από τον πόνο. Ακόμη όμως κι όταν υποχωρήσει ο πόνος, απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Οφείλουμε να βεβαιωθούμε πως ο νεφρός είναι ασφαλής και λειτουργικός.

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα πιστεύουν πως το πρόβλημα λύθηκε και δεν απευθύνονται στο γιατρό. Η ανακούφιση όμως από τον πόνο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παραπλανήσει τον ασθενή και να τον οδηγήσει σε πιο δύσκολες καταστάσεις.

Αυτό συμβαίνει όταν ο νεφρός σταματά να λειτουργεί (σιγή νεφρού).

Η υποχώρηση του πόνου δεν οφείλεται στην αποβολή του λίθου, αλλά στη διακοπή της απεκκριτικής ικανότητας του νεφρού. Μια τέτοια κατάσταση αποτελεί απειλή όχι μόνο για το νεφρό, αλλά για τη συνολική υγεία του πάσχοντος.

Η κλινική εμφάνιση και οι επιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα την ταχύτητα εγκατάστασης και τη βαρύτητα της όλης κατάστασης. Η προοδευτική επιβαρυντική επίδραση στη νεφρική λειτουργία αναγνωρίζεται με αύξηση των τιμών της ουρίας και της κρεατινίνης στο αίμα. Η στάση των ούρων αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη λοιμώξεων του ουροποιητικού. Αθεράπευτες ουρολοιμώξεις επί συνυπάρχουσας απόφραξης είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σηπτικές καταστάσεις.

Η αντιμετώπιση της απόφραξης σε ασθενή με σιγή νεφρού περιλαμβάνει την άμεση παροχέτευση των ούρων, ιδίως στην περίπτωση της επιπλοκής με λοίμωξη ή έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας. Η παροχέτευση των ούρων μπορεί να γίνει είτε με καθετηριασμό του ουρητήρα είτε με τοποθέτηση διαδερμικής νεφροστομίας. Αν η στάση των ούρων έχει επιπλακεί με λοίμωξη, τότε είναι απαραίτητη η αντιβιοτική κάλυψη, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σήψης. Αν τα δύο αυτά μέτρα παρθούν έγκαιρα, η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας είναι αναστρέψιμη.

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία. Αν και η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται), παρατηρείται μεγάλη διστακτικότητα στην αναφορά του προβλήματος.

Ακράτεια από προσπάθεια

Οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων κατά την άσκηση, την πίεση, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η ακράτεια από προσπάθεια οφείλεται σε ανεπαρκή στήριξη της ουρήθρας ή/και ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας και εμφανίζεται ύστερα από σχετική αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Στον άνδρα η ακράτεια  από προσπάθεια συνδέεται κατά κύριο λόγο με επεμβάσεις στον προστάτη, κυρίως μετά από ριζική προστατεκτομή.

Επιτακτικού τύπου ακράτεια

Οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύεται (ή έπεται αμέσως) με επιτακτικότητα. Η επιτακτικού τύπου ακράτεια αποτελεί μέρος του συνδρόμου της υπερλειτουργικής κύστης που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνουρία, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία.

Μικτού τύπου ακράτεια

Ο ασθενής εμφανίζει ταυτόχρονα ακράτεια από προσπάθεια και επιτακτικού τύπου ακράτεια.

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη αντιμετωπίζουν συχνά δύσκολες επιλογές. Μεταξύ αυτών: αν αποφασίσουν να αφαιρέσουν τον προστάτη τους και πώς πρέπει να γίνει;

Η υπερδραστηριότητα του εξωστήρα (υπερλειτουργικός εξωστήρας, detrusor overactivity) αποτελεί έναν ουροδυναμικό όρο. Ορίζεται σήμερα από τη Διεθνή Εταιρεία Ακράτειας (International Continence Society, ICS) ως η παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ουροδυναμικής μελέτης ακούσιων συσπάσεων του εξωστήρα κατά τη φάση της πλήρωσης.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η επιτακτικότητα, η νυκτουρία, η συχνότητα και η επιτακτική ακράτεια.

Στην ουρολογική πρακτική, μια πολύ συχνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί επείγουσα θεραπεία είναι η αιματουρία. Οι κυριότερες αιτίες μιας σοβαρής αιματουρίας περιλαμβάνουν:

  • χειρουργικήθεραπείατηςυπερπλασίας του προστάτη
  • λοίμωξητουουροποιητικούσυστήματος
  • όγκους της ουροδόχουκύστης
  • μετακτινική κυστίτιδα

Η αιματοκύστη είναι μια επείγουσα ουρολογική κατάσταση και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μια σειρά οργάνων που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν από τον οργανισμό ότι δεν χρειαζόμαστε. Το ουροποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων (νεφροί, ουρητήρες, ουρήθρα και ουροδόχος κύστη) που φιλτράρουν και αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες μέσω των ούρων. Διαχωρίζει τις τοξίνες από τα θρεπτικά συστατικά στα προσλαμβανόμενα τρόφιμα και ποτά και φιλτράρει το αίμα. Αυτό το σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από εμπόδια και λοιμώξεις. Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει άτομα σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα για διάφορους λόγους.
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε αυτόν τον πληθυσμό εμφανίζεται συχνά με κάποια διαφορετικά συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.