Συχνές Ερωτήσεις

Περιτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της φίμωσης. Είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται παγκοσμίως και έχει μακρόχρονη ιστορία. Περίπου το 37-39% τον ανδρών σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε περιτομή, το 50% των οποίων για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους.

Το PSA (prostatic specific antigen) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και εκκρίνεται στο σπέρμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια τιμή PSA που να διαχωρίζει το φυσιολογικό από το παθολογικό.

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Η εμφάνιση αίματος στα ούρα (αιματουρία) είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που κινητοποιεί άμεσα τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Κιρσοκήλη ονομάζεται η κιρσοειδής διεύρυνση των φλεβών του όρχεως.

Η μέθοδος βελτιώνει τη διάγνωση όλων των τύπων καρκίνου της κύστης.

Η αζωοσπερμία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μορφές ανδρικής υπογονιμότητας και απαντάται περίπου στο 1% των ανδρών του γενικού πληθυσμού και στο 10% των ανδρών που μπαίνουν σε διαδικασία διερεύνησης της γονιμότητάς τους.

Η εύκαμπτη νεφροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των λίθων του νεφρού. RIRS (retrogade intrarenal surgery).

Τα ουρητηρικά stents είναι ενδοαυλικοί νάρθηκες που κρατούν με μηχανικό τρόπο ανοιχτό τον αυλό του ουρητήρα. Ουρητηρικοί αυτοσυγκρατούμενοι καθετήρες, pig-tail καθετήρες, double J stents, ουρητηρικές ενδοπροθέσεις

Κάθε άντρας άνω των 40 ετών πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του για έλεγχο του προστάτη.

Η διουρηθρική προστατεκτομή αποτελεί τη μέθοδος αναφοράς και την πρώτη επιλογή και εκτελείται σε ποσοστό 95% των επεμβάσεων για τη χειρουργική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (Κ.Υ.Π.). TURis, Εξάχνωση. Διουρηθρική Προστατεκτομή.

Η οπτική ουρηθροτομή είναι η χειρουργική επέμβαση όπου ενδοσκοπικά γίνεται διάνοιξη του στενώματος της ουρήθρας.

Βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου του πέους. Συχνά, στον ίδιο χρόνο, συνυπάρχει φλεγμονή και της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο)

Παραφίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία είναι αδύνατη η επαναφορά της ακροποσθίας στην κανονική της θέση μετά την αποκάλυψη της βαλάνου (δηλαδή, το "πετσάκι" στο πέος έχει κατεβεί και δε μπορεί να ξανανεβεί). Η κατάσταση αυτή αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νέκρωση της βαλάνου λόγω της ισχαιμίας που προκαλεί. Εάν η παραφίμωση δεν αναταχθεί άμεσα με ειδικό χειρισμό από τον ουρολόγο, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Η φίμωση είναι η στένωση της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους.

Η ουρητηροσκόπηση αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο των παθήσεων του ουρητήρα.
Γίνεται με ένα λεπτό τηλεσκοπικό όργανο που καλείται ουρητηροσκόπιο.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός. Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου.

Ακράτεια ούρων είναι η οποιουδήποτε βαθμού απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς. Η ακράτεια ούρων είναι μια συχνή πάθηση που αφορά άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.Η πάθηση, εκτός από την καθαρά ιατρική, έχει και σημαντική κοινωνική διάσταση, αφού συχνότατα συνδυάζεται με αίσθημα ντροπής, απομόνωση και κατάθλιψη.

Αιμοσπερμία είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα.

Η εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL) εμφανίστηκε το 1980 και έφερε αληθινή επανάσταση στην αντιμετώπιση της λιθίασης. Η ESWL (extracorporeal shock wave lithotripsy) γίνεται με ένα μηχάνημα που μπορεί να σπάσει λίθους από έξω από το σώμα.

Άνω του 60 % των λιθιασικών ασθενών, αν δεν λάβουν κάποιο μέτρο, θα εμφανίσουν υποτροπή εντός 10 ετών από το πρώτο επεισόδιο.

Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία αποτελεί μια καθιερωμένη, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο στην θεραπεία της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος. Percutaneous Nephrolithotomy (PCNL)

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αποτελεί την πιο κοινή αίτια διαταραχής της ούρησης στους άνδρες και νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται και με προβλήματα στυτικής λειτουργίας.

Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις είναι σύνηθες πρόβλημα στο γυναικείο πληθυσμό.

Είναι πολλές οι παθήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα αιτιολογικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Πολλές είναι οι καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και άρα και τη γονιμότητα ενός άντρα.

Το λεπτομερές ιστορικό και η κλινική εξέταση αποτελούν τα πρώτα στάδια της διερεύνησης της υπογονιμότητας.

Η θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να είναι δύσκολη και κάποιες φορές απογοητευτική.

Οι παράγοντες γκινδύνου για την στυτική δυσλειτουργία ειναι αρκετοι.

Είναι σημαντική η διάκριση της ανδρικής υπογονιμότητας από τη στυτική δυσλειτουργία, αυτό που ο κόσμος συχνά ονομάζει ανικανότητα.

Η νόσος Peyronie είναι μια πάθηση του ινώδους χιτώνα και των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, η οποία χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πλακών, οι οποίες προκαλούν κάμψη και γωνίωση του πέους, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα νοσήματα και θα πρέπει να γίνει διάγνωση και πρόταση θεραπείας

Οι ουρολοιμώξεις είναι παθολογικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό μικροβίων μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Υποτροπιάζουσες χαρακτηρίζονται οι ουρολοιμώξεις που επανεμφανίζονται σε συχνά χρονικά διαστήματα (3 ή περισσότερα συμπτωματικά επεισόδια σε περίοδο 12 μηνών).

Η επίσχεση ούρων είναι η αδυναμία ενός ασθενούς να αδειάσει πλήρως ή μερικώς την ουροδόχο κύστη με εκούσια ούρηση. Η επίσχεση ούρων μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια. Η χρήση των α1-αδρενεργικών αναστολέων ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με επίσχεση ούρων που οφείλεται σε απόφραξη λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Ενδείξεις επανάληψης της βιοψίας προστάτη

 • Αυξανόμενη ή/και εμμένουσα υψηλή τιμή PSA
 • Ύποπτη ΔΕΠ
 • Ανεύρεση ASAP (Atypical Small Acinar Proliferation) στην αρχική βιοψία
 • Ανεύρεση >3 εστιών HGPIN (High-Grade Prostatic Intraepithelial Neoplasia) στην αρχική βιοψία
 • Θετική mpMRΙ
Τα ανθρώπινα ούρα έχουν υπάρξει ανέκαθεν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διάγνωσης διαφόρων ασθενειών και συμπτωμάτων στον οργανισμό. Διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν τα ούρα, όπως το χρώμα, η πυκνότητα και η μυρωδιά τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Η κιρσοκήλη είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται στους νέους άνδρες και αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Η μικροχειρουργική θεωρείται η μέθοδος εκλογής από τη διεθνή ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση της κιρσοκήλης, με το μικρότερο ποσοστό υποτροπών-επιπλοκών. Η χρήση του μικροσκοπίου επιτρέπει την απολίνωση περισσότερων σπερματικών φλεβών, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην ανεύρεση και διατήρηση των αρτηριών και των λεμφαγγείων.

Οφέλη που παρατηρούνται μετά τη χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης:

 • Η διόρθωση της κιρσοκήλης εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας του σπέρματος ή τη βελτίωσή του, όταν υπάρχουν διαταραχές οφειλόμενες στην πάθηση.
 • Η απολίνωση των σπερματικών φλεβών στην κιρσοκήλη οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του σπερμοδιαγράμματος στο 60-80%των ασθενών.
 • Η διόρθωση της κιρσοκήλης αναστέλλει την περαιτέρω ορχική βλάβη.
 • Η βελτίωση στα ποσοστά κυήσεων που έχουν περιγραφεί είναι της τάξεως του 20-60%.
 • Μετά τη διόρθωση της κιρσοκήλης σε εφήβους παρατηρείται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του σύστοιχου και του ετερόπλευρου όρχι.
 • Ενδοκρινικές διαταραχές που σχετίζονται με την κιρσοκήλη, μπορεί να εξομαλυνθούν μετά την αντιμετώπιση της.
 • Έχει αναφερθεί σπερματογένεση σε αζωοσπερμικούς άνδρες μετά από διόρθωση κιρσοκήλης