Ανδρική Ακράτεια

Ανδρική Ακράτεια Ούρων

Αν και η ακράτεια ούρων θεωρείται γυναικείο πρόβλημα, πολλοί άνδρες με αυτή την διαταραχή αντιμετωπίζουν τα ίδια συμπτώματα.

Η ακράτεια ούρων σημαίνει για τον άνδρα:
- να ξοδεύει κάθε μήνα σημαντικό ποσό για αγορά πάνας,
- να ψάχνει την τουαλέτα, όπου και αν βρίσκεται,
- να περιορίζει τις εξόδους και τις καθημερινές του δραστηριότητες,
- να νιώθει αμηχανία και απομόνωση.

Η ακράτεια ούρων για τον άνδρα δεν αποτελεί μόνο ένα πρόβλημα υγιεινής, μιας και αναγκάζεται να περιορίσει ή και να αποφύγει συχνά δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του (όπως η διασκέδαση, η άσκηση, τα ταξίδια, η σεξουαλική δραστηριότητα κ.ά.) με αποτέλεσμα να οδηγείται σε απομόνωση και πιθανόν σε καταθλιπτικά φαινόμενα.

Οι 2 κυριότεροι λόγοι που ευθύνονται για την ανδρική ακράτεια ούρων είναι:

Η ακράτεια στους άνδρες οφείλεται σε διαφορετικά αίτια από ότι στις γυναίκες και απαντάται συχνά ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη. Αρκετοί ασθενείς που χειρουργούνται για καρκίνο του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας ούρων, το οποίο οφείλεται σε βλάβη του σφιγκτήρα. Στους άνδρες, ο σφιγκτήρας της ουρήθρας εξασφαλίζει την παραμονή των ούρων μέσα στην κύστη και βρίσκεται μπροστά από τον προστάτη και περιβάλλει την ουρήθρα. Υπολογίζεται πως το 5% των ριζικών προστατεκτομών ανεξαρτήτως μεθόδου (ανοικτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική) οδηγεί σε ακράτεια. Αυτό το ποσοστό μοιάζει μικρό, για τον άνδρα όμως που το βιώνει είναι καταστροφικό.

Διάφορες νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία του σφιγκτήρα. Μερικές φορές, μια υπερευαίσθητη ή πολύ μικρή κύστη μπορεί να πιέσει πάρα πολύ έναν κατά τα άλλα υγιή σφιγκτήρα.

Θεραπεία ανδρικής ακράτειας ούρων

Κάποια είδη ανδρικής ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να βελτιωθούν μέσω ασκήσεων των μυών του πυελικού εδάφους, χορήγηση φαρμάκων, χειρουργείων ή εκπαίδευσης της κύστης.
Ο ουρολόγος θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση των διαταραχών της κύστης σας.

Θεραπευτικές επιλογές
• Συσκευές εξωτερικής πίεσης
• Διογκωτικοί παράγοντες σε άνδρες
Fixed male sling
Adjustable male sling
• Τεχνητός σφιγκτήρας

Περιουρηθρική έγχυση διογκωτικών παραγόντων
Η έγχυση διογκωτικών παραγόντων έχει χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια βελτίωσης της συναρμογής κατεστραμμένων σφιγκτηριακών ζωνών.

 

 

Ανδρικά slings (male slings)
Τα ανδρικά slings εισήχθηκαν για την αντιμετώπιση της ακράτειας μετά ριζική προστατεκτομή.
Τα fixed slings τοποθετούνται κάτω από την ουρήθρα και σταθεροποιούνται μέσω οπισθοηβικής ή διαθυροειδικής προσπέλασης. Η τάση ρυθμίζεται διεγχειρητικά και δε μπορεί να ξαναρυθμιστεί μετεγχειρητικά.
Στα ρυθμιζόμενα slings (adjustable male slings) σε άνδρες η ρυθμισιμότητα σκοπό έχει την προσαρμογή της τάσης μετεγχειρητικά.

Τεχνητός σφιγκτήρας (artificial urinary sphincter)
Η τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα θεωρείται η βασική θεραπεία για άνδρες με ακράτεια από προσπάθεια. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που τοποθετείται χειρουργικά γύρω από τον σφιγκτήρα και συνδέεται με μία αντλία νερού. Έτσι, ο ασθενής μηχανικά μπορεί να αδειάζει και να γεμίζει τον τεχνητό αυτόν μηχανισμό εγκράτειας, ελέγχοντας την ούρησή του. Ο τεχνητός σφικτήρας συνήθως χρησιμοποιείται σε άντρες με ακράτεια ύστερα από επέμβαση στον προστάτη.
Η προσθετική χειρουργική για τη θεραπεία της βαριάς ακράτειας από σφιγκτηριακή ανεπάρκεια αναπτύχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Το 1973 οι Scot και συν., παρουσίασαν την πρώτη συσκευή, που εκπληρούσε τις προϋποθέσεις να θεωρηθεί ένας σύγχρονος τεχνητός ουρηθρικός σφιγκτήρας. Η συσκευή πέρασε από πολλά στάδια βελτιώσεων για να φτάσουμε στο πιο πρόσφατο και τελικά εν χρήσει, μοντέλο τεχνητού σφιγκτήρα.
Με την σωστή επιλογή των ασθενών τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

Θεραπεία ανδρικής ακράτειας ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία. Οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες.

Υπερπλασία Προστάτη
Η υπερηχογραφία είναι μία πολυδιάστατη και σχετικά οικονομική απεικονιστική επιλογή που έχει το μοναδικό πλεονέκτημα της απεικόνισης των οργάνων του ουροποιητικού συστήματος σε πραγματικό χρόνο, χωρίς την ανάγκη χρήσης ιονίζουσας ακτινοβολίας. Η υπερηχογραφική απεικόνιση της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη απεικονιστική εξέταση που θα εκτελέσει – ζητήσει ο ουρολόγος σε ασθενείς με

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202