Ουρολοιμώξεις στην Γυναίκα

Ουρολοιμώξεις στις γυναίκες

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι βακτηριακές λοιμώξεις που αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) ή τον νεφρό (πυελονεφρίτιδα). Συμβαίνουν όταν μικρόβια που φυσιολογικά βρίσκονται στο έντερο ή στον κόλπο της γυναίκας μετακινούνται προς τα πάνω μέσα από την ουρήθρα προς την ουροδόχο κύστη ή τον νεφρό. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις από τους άνδρες εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών.

Μερικοί από τους λόγους για την αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων στις γυναίκες είναι το μικρό μήκος της ουρήθρας (που επιτρέπει την εύκολη είσοδο μικροβίων στην κύστη) και η γειτνίαση της γυναικείας ουρήθρας με τον πρωκτό.
Σημαντικό ρόλο κατέχει επίσης η αναβολή της ούρησης εξαιτίας της επιθυμίας των περισσοτέρων γυναικών να επισκεφθούν την τουαλέτα του σπιτιού τους ή έστω μια στην οποία εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής που επιθυμούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ούρα να λιμνάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κύστη και τα μικρόβια να έχουν το χρονικό περιθώριο να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν την κλινική εικόνα της ουρολοίμωξης. Ακόμα, σε ορισμένες γυναίκες η ουρολοίμωξη σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή.

Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.

Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες εκτός από τη μεγαλύτερη συχνότητα τους σε σχέση με τους άνδρες χαρακτηρίζονται και από σχετικώς ηπιότερη εικόνα, εφόσον στην πλειονότητα τους αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Ουρολοιμώξεις στις γυναίκες

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων:

• Κακή υγιεινή
• Κακές συνήθειες ούρησης
• Σεξουαλικές πρακτικές
• Μέθοδοι Αντισύλληψης
• Στάση των ούρων
Νευρογενής κύστη
• Σακχαρώδης διαβήτης
Χαλάρωση πυελικού εδάφους
• Λιθίαση ουροποιητικού
• Χρόνια δυσκοιλιότητα

Οι οξείες ανεπίπλεκτες ουρολοιμώξεις αποτελούν κοινή αιτία προσέλευσης των ασθενών στο γιατρό. Η συχνότητα της κυστίτιδας στις νεαρές γυναίκες, που έχουν σεξουαλική ζωή, είναι περίπου 0,5 ανά άτομο ανά έτος. Ένα 40%-50% των γυναικών εμφανίζει κατά την ενήλικη ζωή του τουλάχιστον ένα επεισόδιο κυστίτιδας. Υποτροπιάζοντα επεισόδια ουρολοιμώξεων εμφανίζουν 27%-48% υγιών γυναικών, που δεν παρουσιάζουν ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.

Επιπλεγμένη θεωρείται η λοίμωξη που συνοδεύεται από παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποτυχίας της εφαρμοζόμενης θεραπείας. Παράγοντες που επιπλέκουν την ουρολοίμωξη είναι:

  • η παρουσία λειτουργικού ή ανατομικού κωλύματος του ουροποιητικού συστήματος που εμποδίζει την ελεύθερη ροή των ούρων, όπως νεφρολιθίαση ή νευρογενής κύστη
  • η παρουσία ξένου σώματος, όπως την τοποθέτηση μόνιμου ουροκαθετήρα
  • η προηγούμενη λήψη αντιβιοτικών και την δημιουργία ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών
  • η ανοσοκαταστολή

Θεραπευτικοί στόχοι

Για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων απαιτείται, καλή διεισδυτικότητα και μεγάλη συγκέντρωση του φαρμάκου στα ούρα. Στόχοι της θεραπείας είναι:

  • η πρόληψη ή η αντιμετώπιση της ουροσήψης
  • η ύφεση των συμπτωμάτων
  • η εκρίζωση του παθογόνου μικροοργανισμού
  • η αποστείρωση του γαστρεντερικού συστήματος και του κόλπου

με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος, τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών.

Ουρολοιμώξεις στις Γυναίκες

 

Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο. Αφορούν και τα δύο φύλα και εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες. Στη μεγάλη πλειοψηφία ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι το κολοβακτηρίδιο (e.coli).

Ουροσήψη

Ουροσήψη: συστημική, επιβλαβής απάντηση του οργανισμού σε λοίμωξη προερχόμενη από το ουροποιογεννητικό σύστημα, που συνοδεύεται από σημεία συστημικής φλεγμονής, οργανικής δυσλειτουργίας και ιστικής ανοξίας. Στην ουροσήψη οι ασθενείς προσβάλλονται από μικρόβια που προκαλούν οξεία φλεγμονή στις ουροφόρους οδούς και στο ανδρικό γεννητικό σύστημα και είναι συνήθως αποτέλεσμα απόφραξης. Απαιτείται άµεση διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία (εντός
Οι ουρολοιμώξεις και η συχνή εμφάνιση τους έχουν άμεση σχέση με κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής των γυναικών, που αν τις τροποποιήσουν, μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των επεισοδίων.
Το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli, E.coli) είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Αποτελεί τον υπεύθυνο μικροοργανισμό για το 85% των εξωνοσοκομειακών και το 50% των ενδονοσοκομειακών ουρολοιμώξεων.
Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες είναι από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις του οργανισμού, όπου παθογόνοι μικροοργανισμοί εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202