Στένωμα Ουρήθρας

Η ουρήθρα είναι ο ελαστικός σωλήνας από τον οποίο βγαίνουν τα ούρα από την κύστη. Στους άνδρες, η ουρήθρα διέρχεται μέσω του πέους και μεταφέρει το σπέρμα και τα ούρα. Στις γυναίκες έχει μικρότερο μήκος και έχει έξοδο πάνω από το κολπικό άνοιγμα. Σαν στένωμα ουρήθρας ορίζουμε εκείνη την παθολογική κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσεται ουλώδης συνδετικός ιστός στον αυλό (σωλήνα) της ουρήθρας που έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση του εύρους του.

Τα στενώματα ουρήθρας μπορεί να είναι εκ γενετής ή να προκληθούν από:

  • Κακώσεις και βλάβες στην ουρήθρα από εξωτερικό τραυματισμό (τροχαίο) και από τη χρήση εργαλείων για ιατρικούς σκοπούς (π.χ. καθετηριασμός).
  • Λοίμωξη της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα) που προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Παρατεταμένη παραμονή ουροκαθετήρα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής με στένωμα ουρήθρας είναι:
- Μειωμένη ροή ούρων.
- Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
- Ούρηση με διχαλωτή ροή
- Συχνουρία
- Τσούξιμο ή πόνος κατά την ούρηση

Συχνά προκαλούνται λοιμώξεις του προστάτη και των νεφρών λόγω των στενωμάτων της ουρήθρας, αφού είναι σύνηθες να μην αδειάζει εντελώς η κύστη από τα ούρα.

Η διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια απεικονιστικών και ενδοσκοπικών εξετάσεων:
Ουρηθροκυστεογραφία: Είναι μια ειδική ακτινογραφία με την οποία βάζουμε την σφραγίδα της διάγνωσης και επί πλέον έχουμε την ακριβή εντόπιση και το ακριβές μήκος του στενώματος, παράμετροι πολύ σημαντικές για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης.


Στενώματα ουρήθρας (εικόνα ανιούσας ουρηθρογραφίας)

Ουροροομετρία: Γίνεται μέτρηση της ποσότητας των ούρων ανά δευτερόλεπτο σε μια ειδική συσκευή κατά την διάρκεια της ούρησης και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Ουροροομετρία: αποφρακτικού τύπου ούρηση σε ασθενή με στένωμα ουρήθρας

Ουρηθροκυστεοσκόπηση: Είναι μια ενδοσκοπική εξέταση στην οποία καθίσταται ορατή υπό άμεση όραση η ακριβής θέση και το εύρος του στενώματος.

Καμιά χειρουργική τεχνική δεν είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους στενωμάτων. Κάθε στένωμα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά και να επιλέγεται ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των στενωμάτων της ουρήθρας είναι οι ακόλουθες:

  • Διαστολές ουρήθρας

Εισάγονται στην ουρήθρα ειδικοί καθετήρες (διαστολείς) για να ανοίξουν το στένωμα. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αποφυγή υποτροπής.
Δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, ιδίως για νεαρά άτομα, διότι συχνά το στένωμα υποτροπιάζει.
Ίσως προσφέρει και έχει θέση σε ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μια πιο επιθετική λύση του προβλήματος.

Είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος κατά την οποία μέσω ενός ειδικού εργαλείου (οπτικός ουρηθροτόμος) κόβεται και διανοίγεται η ουλή, αυξάνοντας έτσι τη διάμετρο της στενωμένης ουρήθρας. Συνήθως εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το μήκος του στενώματος δεν ξεπερνά τα 2 εκ. Και αυτή η μέθοδος παρουσιάζει πιθανότητα υποτροπής, που αυξάνει στη δεύτερη ή τρίτη προσπάθεια. Αυτό που επικρατεί διεθνώς είναι να δοκιμάσει κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ουρηθροτομή άπαξ και αν το στένωμα υποτροπιάσει να προχωρήσει σε μια μόνιμη λύση.

  • Ουρηθροπλαστική

Η μέθοδος που μπορεί να αποφέρει οριστική θεραπεία είναι η ουρηθροπλαστική. Προτιμάται η εκτομή του στενώματος και η τελικο-τελική αναστομωτική ουρηθροπλαστική, η οποία δίδει ποσοστά ίασης που ξεπερνούν το 90%. Αν το στένωμα έχει μεγαλύτερο μήκος προτιμάται η αυξητική ουρηθροπλαστική, συνήθως με στοματικό βλεννογόνο με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Στένωμα ουρήθρας, Ουρηθροπλαστική

 

 

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202