Πότε η αλλαγή στο χρώμα των ούρων είναι ανησυχητική;

Τα ανθρώπινα ούρα έχουν υπάρξει ανέκαθεν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διάγνωσης διαφόρων ασθενειών και συμπτωμάτων στον οργανισμό. Διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν τα ούρα, όπως το χρώμα, η πυκνότητα και η μυρωδιά τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Η επιστήμη της "ουροσκοπίας" αποτελούσε, από το 1000 π.Χ. μέχρι και το Μεσαίωνα, διαγνωστική μέθοδο για την εκτίμηση του ασθενή. Εφαρμοζόταν από ιερείς, σαμάνους και ιατρούς του εκάστοτε πολιτισμού. Η πρώτη ακριβής επιστημονική εκτίμηση του χρώματος, της οσμής και του ιζήματος των ούρων αποδίδεται ιστορικά στον Ιπποκράτη (490-370 π.Χ.). Ο Γαληνός (129-199 μ.Χ.) περιγράφει αναλυτικά τα συμπτώματα της αιματουρίας, της δυσουρίας καθώς και της ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης αλλά και της επίσχεσης των ούρων.

Το χρώμα των ούρων μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση όχι μόνο του ουροποιητικού συστήματος, αλλά γενικότερα της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Οι αλλαγές στο χρώμα των ούρων αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προβλήματος σε άλλο σημείο του σώματος, το οποίο απεικονίζεται στα ούρα.

Σε μεγάλο βαθμό το χρώμα οφείλεται στα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Για παράδειγμα, όταν τα ούρα είναι άχρωμα, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος πίνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού και ενδεχομένως να πρέπει να περιορίσει την κατανάλωσή του.

Το διάφανο κίτρινο χρώμα, του «άχυρου», σημαίνει ότι τα επίπεδα νερού στον οργανισμό βρίσκονται σε υγιή επίπεδα. Όσο το κίτρινο χρώμα σκουραίνει, τόσο αυτό σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού για νερό.

Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων είναι υποκίτρινο ή ανοικτό κίτρινο.

Πότε η αλλαγή στο χρώμα των ούρων είναι ανησυχητική;

Όταν τα ούρα έχουν χρώμα κεχριμπαρένιο ή σαν μέλι, ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος και όταν είναι καφέ συνήθως η αιτία είναι σοβαρή αφυδάτωση ή ηπατική νόσος.
Αντίστοιχα, τα ούρα αποκτούν ροζ έως κόκκινη χροιά όταν τρώμε ορισμένα τρόφιμα (π.χ. παντζάρια, μύρτιλλα, μούρα, κ.ά.), αλλά και σε πολλές παθήσεις (νεφρική νόσος, ουρολιθίαση, όγκοι και λοιμώξεις του ουροποιητικού, παθήσεις του προστάτη, κ.ά. ). Γενικά, η αιματουρία είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που κινητοποιεί άμεσα τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αλλά και τον ιατρό που πρέπει να προχωρήσει στο διαγνωστικό έλεγχο της αιματουρίας.
Το πορτοκαλί χρώμα των ούρων μπορεί να υποδηλώνει μη ικανοποιητικά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε λήψη διαφόρων φαρμάκων. Τα ούρα επίσης γίνονται πορτοκαλί όταν υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ ή στη χοληδόχο κύστη.

 

Μάθετε Περισσότερα

Kυτταρολογική Εξέταση Ούρων

Κυτταρολογική εξέταση ούρων

Η κυτταρολογική εξέταση των ούρων είναι μια σχετικά απλή, ασφαλής και όχι ακριβή εξέταση, που μπορεί να ανιχνεύσει την ουροθηλιακή κακοήθεια. Η κυτταρολογική ούρων είναι η πιο συχνή εξέταση που χρησιµοποιείται για τη διάγνωση των ουροθηλιακών νεοπλασµάτων. Αφορά τη µικροσκοπική εκτίµηση είτε των επιχρισµάτων ούρων ελεύθερης ούρησης είτε των εκπλύσεων της ουροδόχου κύστης. Βασίζεται στην

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00