Καρκίνος Πέους

Ο καρκίνος του πέους είναι μια σχετικά σπάνια κακοήθεια, που προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 60-80 ετών. Το γεγονός ότι η συχνότητα του καρκίνου του πέους παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε περιοχές του κόσμου, δείχνει ότι η ασθένεια είναι δυνατόν να προληφθεί. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή των παραγόντων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη γένεση του καρκίνου αυτού.

Σύμφωνα με μελέτες, κυριότερος παράγοντας κινδύνου αποτελεί η πλημμελής τοπική υγιεινή.
Η συσσώρευση σμήγματος, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει φίμωση, έχει ως αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο. Εμφανίζεται σπάνια σε λαούς που για θρησκευτικούς λόγους κάνουν περιτομή σε βρεφική ηλικία.

Αιτιολογική σχέση φαίνεται να έχει τόσο η λοίμωξη από τον ανθρώπινο θηλωματώδη ιό (HPV), όσο και η συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων και το κάπνισμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες που βλέπουν ότι έχουν ανωμαλίες στο πέος τους, μπορεί να περιμένουν περισσότερο από 12 μήνες προτού συμβουλευτούν το γιατρό τους. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην καθυστέρηση της διάγνωσης, στην εξάπλωση του καρκίνου και σε χειρότερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Καρκίνος πέους

Ο καρκίνος του πέους είναι μια σπάνια κακοήθης πάθηση με συχνότητα 0,1-0,9 περιστατικά ανά 100.000 άνδρες στις δυτικές κοινωνίες.
Αντιθέτως υπάρχουν χώρες στην Αφρική, Ασία και Νότιο Αμερική, όπου ο καρκίνος του πέους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας με συχνότητα που φθάνει και το 20% όλων των καρκίνων στον άνδρα, ενώ στο Ισραήλ καταγράφεται η χαμηλότερη συχνότητα (0,3/100.000).

Από τα παραπάνω φαίνεται πως η συχνότητα του καρκίνου του πέους είναι πιο συχνή στις μη ανεπτυγμένες χώρες. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στις χώρες αυτές οι συνθήκες τοπικής υγιεινής είναι εντελώς ανύπαρκτες.

Ο καρκίνος του πέους αποτελεί το 0.4-0.6% όλων των κακόηθων νεοπλασμάτων στους άνδρες.

  • Μέση ηλικία διάγνωσης: 55-58 έτη.
  • 22% των πασχόντων έχουν ηλικία μικρότερη των 40 ετών.

Παράγοντες κινδύνου:

  • Φίμωση
  • Χρόνια λοίμωξη του πέους (βαλανοποσθίτιδα, Balanitis Xerotica Obliterans)
  • Κάπνισμα
  • Λοίμωξη από τον ανθρώπινο θηλωματώδη ιό (HPV)
  • Φωτοθεραπεία για δερματικές βλάβες του πέους
  • Εναλλαγή πολλαπλών ερωτικών συντρόφων

Προγνωστικοί παράγοντες για τον καρκίνο του πέους:

Η πρόγνωση της νόσου, η σχετική με την επιβίωση, εξαρτάται από την ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων, από τον αριθμό και τη θέση αυτών των διηθημένων λεμφαδένων, αλλά και από την εξωκαψική λεμφαδενική επέκταση. Για την ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων προγνωστικοί παράγοντες έχει βρεθεί ότι αποτελούν η θέση, το μέγεθος και το στάδιο του πρωτοπαθούς όγκου και η διήθηση των σηραγγωδών σωμάτων.

Η επιβίωση εξαρτάται από την παρουσία  μεταστάσεων στους λεμφαδένες.

Καρκίνος του πέους, λεμφαδενικές μεταστάσεις

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου του πέους.

Όταν η διάγνωση είναι έγκαιρη και οι λεμφαδένες δεν έχουν προσβληθεί, η 5ετής επιβίωση κυμαίνεται από 65%-90%. Όταν οι λεμφαδένες έχουν προσβληθεί, η 5ετής επιβίωση είναι μικρή.

Καρκίνος πέους, σταδιοποίηση

Μάθετε Περισσότερα

Ορισμένοι καρκίνοι του ουροποιητικού συστήματος έχουν επίπτωση στον ανδρικό, αλλά και στο γυναικείο πληθυσμό. Αυτοί είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και της ανώτερης αποχετευτικής μοίρας. Άλλοι ουρολογικοί καρκίνοι, όπως του προστάτη, του όρχι και του πέους, αφορούν μόνο τους άνδρες.
Γενικά οι καρκίνοι του ουροποιητικού συστήματος τρομάζουν τόσο τους πάσχοντες, όσο και το περιβάλλον τους. Η γνώση όμως προσφέρει δύναμη…

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (Renal cell carcinoma, RCC) αντιπροσωπεύει περίπου το 3% όλων των καρκίνων. H υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του παρατηρείται στις δυτικές χώρες. Αποτελεί την πιο κοινή συμπαγή βλάβη των νεφρών και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των κακοηθειών των νεφρών. Οι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αφορούν ασθενείς στους οποίους σε ετήσιο έλεγχο (υπερηχογράφημα,

Καρκίνωμα in situ της ουροδόχου κύστης

Το καρκίνωμα in situ (Cis) περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Melicow το 1952 σαν περιοχή υπερπλασίας και αναπλασίας σε ένα φαινομενικά κατά τα άλλα φυσιολογικό βλεννογόνο της κύστης. Χαρακτηριστική ήταν η δυνητική διηθητική ικανότητα της συγκεκριμένης βλάβης. Το καρκίνωμα in situ χαρακτηρίζεται ως ένα επίπεδο, μη διηθητικό, επιφανειακό νεόπλασμα με δυνητικά υψηλό βαθμό κακοήθειας.

Τι είναι η μικρολιθίαση του όρχι;

Η μικρολιθίαση του όρχι (testicular microlithiasis, TM) αποτελεί μία σπάνια, ασυμπτωματική παθολογική οντότητα στην οποία παρατηρούνται μικρού μεγέθους επασβεστώσεις εντός του ορχικού παρεγχύματος. Αποτελεί κατά κανόνα τυχαίο εύρημα σε υπερηχοτομογραφικό έλεγχο. Η συχνότητα της ορχικής μικρολιθίασης στον ανδρικό πληθυσμό είναι περίπου 5% σε ηλικίες από 17 έως 42 ετών. Η παθογένεση φαίνεται να σχετίζεται με
Ο καρκίνος του όρχι αν και σχετικά σπάνιος καρκίνος (1% των καρκίνων στον άνδρα), είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και στους νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών. Σήμερα, οι όγκοι των όρχεων παρουσιάζουν εξαιρετικά ποσοστά ίασης (στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%), κυρίως λόγω της πρώιμης διάγνωσης και της μεγάλης χημειο- και ακτινο-ευαισθησίας τους.
Η διουρηθρική εκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται κομμάτι ιστού από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και γίνεται για την διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η επαναληπτική διουρηθρική εκτομή (Re-TUR) προτείνεται συχνά για τη διαπίστωση ύπαρξης υπολειμματικής νόσου όπως και για την πιθανότητα υποσταδιοποίησης της νόσου στην αρχική διουρηθρική εκτομή.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202