Επίδραση της ηλικίας και του χρόνου διόρθωσης στην εξέλιξη της λειτουργίας των όρχεων σε ασθενείς με κιρσοκήλη ΙΙΙ βαθμού
Η κιρσοκήλη οδηγεί σε προοδευτική μείωση της ποιότητας του σπέρματος και του δυναμικού γονιμότητας λόγω διαφόρων παθοφυσιολογικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης:
- της υπερθερμίας,
- της ισχαιμίας των ιστών,
- του οξειδωτικού stress και
- της παλινδρόμησης των μεταβολιτών των επινεφριδίων.
Ενώ η κιρσοκηλεκτομή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις παραμέτρους του σπέρματος, η πλειοψηφία των ανδρών που αναζητούν θεραπεία είναι σχετικά νέοι και ως εκ τούτου ο αντίκτυπος της θεραπείας σε ηλικιωμένους ασθενείς δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.
Σε πρόσφατη μελέτη διερευνήθηκε η επίδραση της ηλικίας στην έκβαση της κιρσοκηλεκτομής σε ασθενείς με κλινική κιρσοκήλη. Πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη 2171 ασθενών που υποβλήθηκαν σε μικροχειρουργική υποβουβωνική κιρσοκηλεκτομή μεταξύ 2014 και 2024 σε τριτοβάθμιο ιατρικό κέντρο. Τα κριτήρια ένταξης ήταν υπογόνιμοι ασθενείς που παρουσίασαν κλινική κιρσοκήλη ΙΙΙ βαθμού. Οι ασθενείς που ήταν αζωοσπερμικοί ή σοβαροί ολιγοζωοσπερμικοί, είχαν γενετικές ανωμαλίες, προηγούμενο ιστορικό κιρσοκηλεκτομής ή έλαβαν προηγούμενη θεραπεία υπογονιμότητας κατά τη διάρκεια της περιεγχειρητικής περιόδου αποκλείστηκαν. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες ανάλογα με την ηλικία, <40 ετών και ≥40 ετών. Συλλέχθηκαν δημογραφικά και κλινικά δεδομένα, καθώς και ανάλυση σπέρματος και ορμονικά αποτελέσματα. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 33,8±8 έτη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς με κιρσοκήλη και ηλικία ≥40 ετών έχουν χειρότερες παραμέτρους σπέρματος από εκείνους <40 ετών. Ωστόσο, η διόρθωση της κιρσοκήλης σε νεαρότερη ηλικία θα διατηρήσει τη λειτουργία των όρχεων και θα έχει πιο σημαντική βελτίωση στις παραμέτρους του σπέρματος από ό,τι σε αυτές που διορθώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία.