Εκκόλπωμα Γυναικείας Ουρήθρας

Το εκκόλπωμα της γυναικείας ουρήθρας είναι η πρόπτωση τμήματος βλεννογόνου της ουρήθρας στο κολπικό τοίχωμα σαν σάκος που επικοινωνεί με τον αυλό της ουρήθρας. Τα εκκολπώματα μπορούν να εμφανισθούν σε όλα τα τμήματα της γυναικείας ουρήθρας, με συχνότερη εντόπιση στην πρόσθια και μέση μοίρα της. Το μέγεθος τους ποικίλει, από λίγα χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεταβάλλεται, λόγω φλεγμονής, παροδικής απόφραξης του αυλού επικοινωνίας του εκκολπώματος και επακόλουθης παροχέτευσης στον αυλό της ουρήθρας.
Η συχνότητά του περιγράφεται μεταξύ 0,6 – 5%.
Είναι αποτέλεσμα λοίμωξης περιουρηθρικού αδένα που έχει αυτόματα παροχετευθεί στην ουρήθρα ή μιας πρόπτωσης του ουρηθρικού τοιχώματος μέσω ελλείμματος της περιουρηθρικής περιτονίας. Μπορεί να εμφανίζεται ως μαλακή, ελαφρά επώδυνη κολπική βλάβη που προκαλεί δυσουρία, δυσπαρευνία και σταγονοειδή ακράτεια μετά την ούρηση ή να είναι ασυμπτωματικό.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

• Δυσουρία
• Ουρηθρικός πόνος
• Δυσπαρεύνια
• Ακούσια στάγδην αποβολή ούρων μετά την ούρηση
• Ερεθιστικά συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού
• Φλεγμονές του ουροποιητικού / υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
• Ουρηθρικό ή κολπικό έκκριμα
• Παρουσία ψηλαφητής κολπικής προπέτειας
• Αιματουρία
• Αποφρακτικού τύπου συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού
• Ακράτεια (επιτακτική τύπου ή ακράτεια προσπάθειας)

Η δακτυλική εξέταση του κόλπου με μάλαξη της ουρήθρας και παρατήρηση του έξω ουρηθρικού στομίου για την ύπαρξη κάποιου εκκρίματος είναι πολύ χρήσιμη. Εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία που προσφέρει λεπτομερείς ανατομικές πληροφορίες. Η διάγνωση συνήθως καθυστερεί και υπολογίζεται ότι τίθεται ένα χρόνο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει:

• Ανάλυση ούρων (γενική/καλλιέργεια ούρων)
• Ουρηθροκυστεοσκόπηση
• Ουροδυναμική μελέτη (επί ακράτειας ή ενδείξεων)
• Κυστεοουρηθρογραφία κατά την ούρηση
• Διακολπικό υπερηχογράφημα
• MRI

Η αντιμετώπιση γίνεται χειρουργικά με την πλήρη αφαίρεση του εκκολπώματος και την ανακατασκευή των περιουρηθρικών ιστών. Η όλη επέμβαση γίνεται διαμέσου του κόλπου, με σκοπό την αφαίρεση όλου του εκκολπώματος προσεκτικά και στη συνέχεια Παρασκευή μέχρι το σημείο επικοινωνίας με τον ουρηθρικό αυλό. Σημαντικό είναι να διατηρηθούν οι γειτονικοί ιστοί και κυρίως ο σφιγκτηριακός μηχανισμός. Η επέμβαση δεν διαρκεί πολύ, ο χρόνος νοσηλείας είναι ελάχιστος και η επούλωση του κολπικού χειρουργικού τραύματος είναι σύντομος. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται μεταξύ 70 – 100%.

Χειρουργική αντιμετώπιση εκκολπώματος γυναικείας ουρήθρας

Διαβάστε Περισσότερα

Η γυναικολογική ουρολογία είναι το κομμάτι της ουρολογίας που ασχολείται με τις ουρολογικές παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού που εμφανίζονται στις γυναίκες. Μερικές από τις παθήσεις που αποτελούν αντικείμενο της γυναικολογικής ουρολογίας είναι:  Ακράτεια ούρων, Πρόπτωση πυελικών οργάνων, Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, Υπερδραστήρια κύστη

Γυναικεία Υπογονιμότητα

Σημείο αναφοράς των περισσότερων ανθρώπων είναι η δημιουργία οικογένειας με απώτερο σκοπό την απόκτηση παιδιών, γεγονός που εκλαμβάνεται για την πλειονότητα ως ένα από τα πιο ευτυχή στην ζωή. Πάντοτε ωστόσο υπήρχε και ένα ποσοστό ατόμων που για διάφορους και ποικίλους λόγους δεν κατάφερναν να γευτούν αυτόν τον καρπό της ευτυχίας με αποτέλεσμα να εισέρχονται

Ουροσήψη

Ουροσήψη: συστημική, επιβλαβής απάντηση του οργανισμού σε λοίμωξη προερχόμενη από το ουροποιογεννητικό σύστημα, που συνοδεύεται από σημεία συστημικής φλεγμονής, οργανικής δυσλειτουργίας και ιστικής ανοξίας. Στην ουροσήψη οι ασθενείς προσβάλλονται από μικρόβια που προκαλούν οξεία φλεγμονή στις ουροφόρους οδούς και στο ανδρικό γεννητικό σύστημα και είναι συνήθως αποτέλεσμα απόφραξης. Απαιτείται άµεση διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία (εντός
Οι ουρολοιμώξεις και η συχνή εμφάνιση τους έχουν άμεση σχέση με κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής των γυναικών, που αν τις τροποποιήσουν, μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των επεισοδίων.
Το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli, E.coli) είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Αποτελεί τον υπεύθυνο μικροοργανισμό για το 85% των εξωνοσοκομειακών και το 50% των ενδονοσοκομειακών ουρολοιμώξεων.
Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες είναι από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις του οργανισμού, όπου παθογόνοι μικροοργανισμοί εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202