Κάμψεις - Κακώσεις Πέους

Οι κακώσεις του πέους αποτελούν στην πλειονότητά τους επείγοντα ουρολογικά περιστατικά. Είναι σχετικά σπάνιες κυρίως λόγω της καλά προστατευμένης θέσης και της “κινητικότητας” των έξω γεννητικών οργάνων.

Το πέος τραυματίζεται λιγότερα συχνά σε σχέση με άλλα όργανα του σώματος. Οι κακώσεις του πέους μπορεί να προκύψουν μετά από:

  • Αυτοκινητιστικά ατυχήματα
  • Πυροβολισμούς
  • Εγκαύματα
  • Σεξουαλικές επαφές
  • Αθλήματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τη χειρουργική του τραύματος (ΑΑST) οι κακώσεις του πέους ανάλογα με τη βαρύτητα κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Κλίμακα βαρύτητας κακώσεων πέους

  1. Δερματική ρήξη/θλάση
  2. Ρήξη της περιτονίας του Buck χωρίς απώλεια ιστού
  3. Απώλεια δέρματος/ρήξη έως τη βάλανο/στόμιο ουρήθρας/ σηραγγώδη σώματα ή έλλειμμα ουρήθρας < 2 cm
  4. Έλλειμμα ουρήθρας ή σηραγγωδών > 2 cm/μερική πεεκτομή
  5. Ολική πεεκτομή

Οι δύο απεικονιστικές μέθοδοι για να εξετάσουμε το πέος σε περίπτωση κάκωσης είναι το υπερηχογράφημα (με τη χρήση και του έγχρωμου Doppler) και η μαγνητική τομογραφία.

Το υπερηχογράφημα πέους αποτελεί το συνηθέστερο και πιο αξιόπιστο τρόπο απεικόνισης είτε πρόκειται για οξύ, είτε για χρόνιο τραυματισμό.

Κάμψεις - Κακώσεις Πέους

Οι κακώσεις του πέους αποτελούν στην πλειονότητά τους επείγοντα ουρολογικά περιστατικά. Είναι σχετικά σπάνιες κυρίως λόγω της καλά προστατευμένης θέσης και της “κινητικότητας” των έξω γεννητικών οργάνων.

Συγγενής κάμψη του πέους

Η συγγενής κάμψη του πέους (congenital penile curvature, CPC)  ορίζεται ως κάμψη του πέους σε στύση χωρίς να συνυπάρχει υποσπαδίας ή νόσος του Peyronie. Είναι αποτέλεσμα της δυσανάλογης ανάπτυξης του ινώδους χιτώνα των σηραγγωδών σωμάτων και δε σχετίζεται με δυσπλασία της ουρήθρας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κάμψη είναι κοιλιακή, αλλά μπορεί να είναι πλάγια
Κάταγμα Πέους

Κάταγμα πέους

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202