Ενημερωτικά Video
Είναι σημαντικό για τους ασθενείς μας να καταλάβουν τη φύση των ουρολογικών και ανδρολογικών προβλημάτων και τις θεραπευτικές επιλογές τους. Για το λόγο αυτό επιστρατεύεται όλη η ομάδα μας, συνδυάζοντας εποπτικά μέσα για την κατανόηση των ασθενειών και των θεραπευτικών επιλογών με στόχο την κατεύθυνση του ασθενή στα επόμενα βήματά του μέσω ενημερωτικών video.
- Ο αναισθησιολόγος, παρόλο που αυτό δε γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή που κοιμάται, είναι συνεχώς δίπλα του και είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του.
https://bouzalas.gr/anaisthisia/
https://bouzalas.gr/anaisthisia-se-oyrologikes-epemvaseis/
#Αναισθησία #περιεγχειρητική_ιατρική #Σαμαντά_Εύη
#anaesthesia #anaesthesiologist #Anesthesiology #Samanta
#bouzalasgr - Καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Αιματουρία: ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοούμε…
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο?
Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Metropolitan General
Κλινική ενδοουρολογίας & ελάχιστα επεμβατικής αντιμετώπισης της ουρολιθίασης - Καμπάνια ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο?
Πότε πρέπει να ξεκινάει ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη?
Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Metropolitan General
Κλινική ενδοουρολογίας & ελάχιστα επεμβατικής αντιμετώπισης της ουρολιθίασης - Σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος
Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος είναι μια ασθένεια γνωστή από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά στον όρκο του Ιπποκράτη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη θεραπείας της.
Αφορά ουσιαστικά στη δημιουργία λίθων στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος. Περίπου 1 στους 10 ενήλικες θα εμφανίσει στη διάρκεια της ζωής του “πέτρα”, ενώ το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται, αν υπάρχει και άλλο μέλος στην οικογένεια με ιστορικό νεφρολιθίασης. Οι περισσότεροι λίθοι περνούν απαρατήρητοι μέχρι να προκαλέσουν έντονη συμπτωματολογία. Άλλες φορές ανακαλύπτονται τυχαία στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου για κάποια άλλη πάθηση.
Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θέτουν τη διάγνωση της ουρολιθίασης και οι απεικονιστικές εξετάσεις την επιβεβαιώνουν. Η αξονική τομογραφία αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο απεικόνισης και υπερτερεί έναντι όλων των άλλων. Μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το μέγεθος, την ακριβή θέση και την πυκνότητα του λίθου, που συμβάλλουν στο σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας.
Μέχρι πριν από 30-35 χρόνια η θεραπεία της ουρολιθίασης παρέμενε δύσκολη, ιδιαίτερα τραυματική, επικίνδυνη και συχνά με σοβαρές επιπλοκές. Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι πέτρες του ουροποιητικού συστήματος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Η ουρητηρική και ανιούσα ενδονεφρική χειρουργική άλλαξαν ριζικά τη βαρύτητα των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση των λιθίασης.
Οι ενδοουρολόγοι ακολουθούν τη φυσιολογική ανατομική οδό του σώματος και με τη βοήθεια εύκαμπτων ενδοσκοπίων και λεπτών ινών laser μπορούμε να προσεγγίσουμε και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία λίθους σε οποιοδήποτε σημείο του αποχετευτικού συστήματος, αποφεύγοντας έτσι τις τομές με νυστέρι.
Συμπερασματικά όλες οι σύγχρονες ενδοουρολογικές τεχνικές επιτυγχάνουν τη μείωση του χρόνου νοσηλείας και την άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες. - Γιατί οι σεξουαλικές επαφές αποτελούν το πολύτιμο μυστικό της καλής υγείας?
Εκτός από την απόλαυση που προσφέρει, το sex είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και για την συνολική υγεία. Πολυάριθμες μελέτες καταδεικνύουν συγκεκριμένα και εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την υγιή και δραστήρια σεξουαλική ζωή.
Δείτε τα επτά επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη του sex και γιατί αποτελεί το πολύτιμο μυστικό της καλής υγείας και μακροζωίας - Η μακροσκοπική αιματουρία κατά κανόνα θορυβεί τον ασθενή και τον αναγκάζει να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αντίθετα η μικροσκοπική αιματουρία συχνά δεν αξιολογείται σωστά ή και παραβλέπεται, ιδιαίτερα όταν δε συνοδεύεται από αξιόλογη συμπτωματολογία. Αυτό δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση κάποιων σοβαρών παθήσεων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής ουρολογικής Εταιρείας το 43% των ατόμων που βλέπουν αίμα στα ούρα τους δεν αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και ένα μοναδικό επεισόδιο αιματουρίας, χωρίς καμία επανάληψη, ιδιαίτερα στους υψηλού κινδύνου ασθενείς, μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή παθολογία. Γι´ αυτό το λόγο απαιτείται πλήρης διαγνωστικός έλεγχος. - Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (Κ.Υ.Π.) απασχολεί 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας καταλήγοντας να απασχολούν περίπου 90% των ανδρών ηλικίας άνω των 80 ετών.
Η διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P) αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς και εκτελείται στο 95% των επεμβάσεων. Είναι η χειρουργική επέμβαση όπου δια μέσου της ουρήθρας αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του προστάτη αδένα χωρίς τομή.
Η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και η εξάχνωση σε πλάσμα TURis αποτελεί μια νέα χειρουργική μέθοδο για την θεραπεία της Κ.Υ.Π.
Είναι μια πρωτοποριακή και εναλλακτική μέθοδος της κλασσικής διουρηθρικής εκτομής του προστάτη, με την οποία οι ιστοί αφαιρούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και με μικρότερη αιμορραγία, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χειρουργικός χρόνος. - Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο πέμπτος συνηθέστερος καρκίνος στο δυτικό κόσμο και η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος μετά τον καρκίνο του προστάτη.
Με περισσότερους από 175.000 ανθρώπους να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη, χρειάζεται να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση του κόσμου, μιας και η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία της νόσου έχουν αποφασιστική σημασία.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί μια κακοήθεια με απρόβλεπτη βιολογική συμπεριφορά και με τη μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με τις υπόλοιπες κακοήθειες του ανθρώπινου σώματος.
Αν και είναι μια κοινή μορφή καρκίνου, στη χώρα μας αποτελεί την 4η συχνότερη κακοήθεια, δεν έχει την προσοχή που χρειάζεται. Επηρεάζει δραματικά τη ζωή των χιλιάδων ασθενών και έχει σημαντικές επιπτώσεις στο εθνικό σύστημα υγείας.
• Οι άνδρες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σχέση με τις γυναίκες
• 9 στους 10 πάσχοντες είναι άνω των 55 ετών.
• Το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο προδιαθεσικό παράγοντα της νόσου.
Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε σχέση με τους μη καπνιστές.
• Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί την 9η πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως με 1000 νέες διαγνώσεις κάθε 24 ώρες.
Διαβάστε περισσότερα για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο: https://www.bouzalas-urology.gr/%CE%A0%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-c-4.html - Kιρσοκήλη: η πιο συχνή, χειρουργικά διορθώσιμη, αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας
Η κιρσοκήλη είναι μια συχνή πάθηση και εμφανίζεται στους νέους άνδρες. Αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Η συχνότητα της κιρσοκήλης στο γενικό ανδρικό πληθυσμό υπολογίζεται περίπου στο 12%, μεταξύ όμως των νεαρών ενηλίκων με προβλήματα γονιμότητας το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%.
Αποτελεί μια ύπουλη νόσο, γιατί δε δίνει πάντα συμπτώματα. Συνήθως ο άνδρας ανακαλύπτει την πάθηση στα πλαίσια διερεύνησης λόγω υπογονιμότητας.
Επηρεάζει τον αριθμό, την κινητικότητα και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων, ενώ σε νεαρούς εφήβους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του όρχι και την παραγωγή τεστοστερόνης. Η ακριβής σχέση μεταξύ αντρικής υπογονιμότητας και κιρσοκήλης δεν είναι πλήρως γνωστή. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι το σπέρμα βελτιώνεται μετά τη χειρουργική αποκατάσταση και επίσης διορθώνονται βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων. - Ο καρκίνος του νεφρού είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος και παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της επίπτωσης του παγκοσμίως τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Σήμερα η διάγνωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% γίνεται σε τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο (αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα), μιας και η νόσος δεν παρουσιάζει πρώιμα συμπτώματα.
- «...και να μην χειρουργήσω πάσχοντες από λίθους αλλά να αφήσω αυτή την πράξη στους ειδικούς...»
Από τον όρκο του Ιπποκράτη
Η θεραπεία της ουρολιθίασης έχει διπλό σκοπό, αρχικά την αντιμετώπιση του πόνου και κατόπιν την απομάκρυνση του λίθου.
Η απόφαση για το είδος της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του λίθου και, κατά δεύτερο λόγο, από την εντόπισή του.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το είδος της θεραπείας είναι:
• Τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς
• Τα χαρακτηριστικά του λίθου
• Το είδος της θεραπείας που παρέχεται στο νοσοκομείο και η εμπειρία του ιατρού
• Οι προσωπικές προτιμήσεις του ασθενούς
Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι ‘πέτρες’ του νεφρού, του ουρητήρα και της κύστεως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με 3 ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους :
1) Εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL)
2) Ουρητηρο-Νεφρολιθοτριψία άκαμπτη ή εύκαμπτη (URS/RIRS)
3) Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία (PCNL) - Η μικροχειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης αποτελεί τη μέθοδο εκλογής, με το μικρότερο ποσοστό υποτροπών-επιπλοκών και τα καλύτερα αποτελέσματα επί των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος και των ποσοστών επίτευξης κύησης.
- ‼️ Νοέμβριος: Παγκόσμιος μήνας επαγρύπνησης για την υγεία της ουροδόχου κύστης
Ο μήνας Νοέμβριος έχει χαρακτηρισθεί σαν μήνας γνώσης και επαγρύπνησης για την υγεία της ουροδόχου κύστης και έτσι μας προσφέρεται η ευκαιρία να μάθουμε για τις παθήσεις και τις καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της.
Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη μέσω των ουρητήρων. Η ουροδόχος κύστη «αποθηκεύει» τα ούρα μέχρι τη διαδικασία της ούρησης, όπου απομακρύνονται από το σώμα μας μέσω της ουρήθρας. Μια υγιής ουροδόχος κύστη αποβάλλει τα ούρα ελεγχόμενα και η λειτουργία της ρυθμίζεται από το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι για έναν υγιή νέο ενήλικα άνδρα περίπου 350-400ml και για μια υγιή νέα ενήλικη γυναίκα 400-450ml.
Μ’ έναν μέσο όρο ημερήσιας παραγωγής ούρων 70-100ml/h, τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των ουρήσεων είναι διάρκειας 4-6 ωρών. Μια φυσιολογική ούρηση πρέπει να είναι ανώδυνη και ελεύθερη υπόλοιπου ούρων με μια ροή μεταξύ 20-30ml/sec.
Οι συχνότερες παθήσεις της ουροδόχου κύστης είναι :
• Ακράτεια ούρων / υπερδραστήρια κύστη (urinary incontinence / overactive bladder)
• Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (urinary tract infections )
• Καρκίνος της ουροδόχου κύστης (bladder cancer)
• Νευρογενής κύστη / διάμεση κυστίτιδα (neurogenic bladder / interstitial cystitis)
• Νυκτουρία (nocturia) - Οι παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα και αφορούν το ουρογεννητικό σύστημα είναι:
• Καρκίνος ουροδόχου κύστης
• Στυτική δυσλειτουργία
• Υπογονιμότητα
• Καρκίνος πέους - Χρήσιμες συμβουλές σε ασθενείς με ουρολιθίαση
Η ουρολιθίαση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση του ουροποιητικού στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.
Επηρεάζει περίπου το 5-10% του γενικού πληθυσμού, ενώ στις δυτικές χώρες υπολογίζεται ότι 1 στους 8 ανθρώπους θα εμφανίσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο λιθίασης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η πιθανότητα σχηματισμού νέου λίθου ένα χρόνο μετά το αρχικό επεισόδιο νεφρολιθίασης φθάνει το 10%, με το ποσοστό υποτροπής να ανέρχεται στο 30-40% για τα επόμενα 5 χρόνια και στο 50-60% στη δεκαετία.
Γενικότερα για την πρόληψη της ουρολιθίασης συνιστώνται δίαιτες με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
o Επαρκή πρόσληψη υγρών, κιτρικών και ασβεστίου
o Μειωμένη πρόσληψη νατρίου
o Μειωμένη πρόσληψη οξαλικών
o Μειωμένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών
#Ουρολιθίαση #Νεφρολιθίαση #Πέτρες_στους_νεφρούς #Πρόληψη
#Urolithiasis #Stone_recurrence - Οι ουρολοιμώξεις είναι μια από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις του οργανισμού, όπου παθογόνοι μικροοργανισμοί εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα.
Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών.
Στη μεγάλη πλειοψηφία ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι το κολοβακτηρίδιο (E. coli).
Εάν μια ουρολοίμωξη αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς να αντιμετωπισθεί κατάλληλα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες του ουροποιητικού συστήματος και ακόμη υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσει τέτοιες επιπλοκές που να θέτουν ακόμη και τη ζωή σε κίνδυνο.
Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων είναι :
• Κακή υγιεινή
• Κακές συνήθειες ούρησης
• Σεξουαλικές πρακτικές
• Μέθοδοι Αντισύλληψης
• Στάση των ούρων
• Νευρογενής κύστη
• Σακχαρώδης διαβήτης
• Λιθίαση ουροποιητικού
• Χρόνια δυσκοιλιότητα
• Χαλάρωση πυελικού εδάφους
www.bouzalas-urology.gr - Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί μια συχνή ουρολογική πάθηση με τη μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με τις υπόλοιπες κακοήθειες του ανθρώπινου σώματος.
Το 75% των ασθενών στην αρχική διάγνωση παρουσιάζουν τη νόσο εντοπισμένη στα επιφανειακά τοιχώματα της κύστης.
✔️ Η έγκαιρη ανίχνευση σε αρχικό στάδιο (πριν η νόσος γίνει διηθητική ή επεκταθεί εκτός της κύστης) είναι ιδιαίτερα σημαντική. - 7 συμβουλές για να “προστατευτείτε” από τον προστάτη σας …
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (Κ.Υ.Π.) απασχολεί 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών.
Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας καταλήγοντας να απασχολούν περίπου 90% των ανδρών ηλικίας άνω των 80 ετών.
Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, τα συμπτώματα που προκαλεί από το κατώτερο ουροποιητικό μειώνουν την ποιότητα ζωής του άνδρα.
➡ Δείτε στο video 7 χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την ούρηση σας!