Στένωση Πυελοουρητηρικής Συμβολής

Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής είναι μια από τις πιο συχνές συγγενείς ανωμαλίες και αποτελεί το συχνότερο αίτιο απόφραξης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.
H πυελοουρητηρική συμβολή (ΠΟΣ) είναι το σημείο εκείνο που ο ουρητήρας συνδέεται με την νεφρική πύελο. Η νεφρική πύελος είναι η σακοειδής διεύρυνση του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού, όπου συγκεντρώνονται τα ούρα που παράγονται στον νεφρό και στη συνέχεια μέσω των ουρητήρων μεταφέρονται στην ουροδόχο κύστη.

Η στένωση της ΠΟΣ μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Στην πρώτη περίπτωση είναι συγγενής, υπάρχει δηλαδή από τη γέννηση και οφείλεται σε τοπική ανωμαλία της περιοχής, ενώ στη δεύτερη είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης που αποφράσσει, στραγγαλίζει ή πιέζει την ΠΟΣ, όπως λιθίαση, οπισθοπεριτοναική ίνωση, προηγούμενη επέμβαση στο νεφρό ή σε παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα, συμφύσεις ή φλεγμονώδεις διαταραχές του ουρητήρα, εξωτερική πίεση από έκτοπο αγγείο κ.ά.

Στένωση Πυελοουρητηρικής Συμβολής

Η πάθηση μερικές φορές είναι τελείως ασυμπτωματική και ανακαλύπτεται τυχαία στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) ή κατά την κλινική εξέταση (ψηλάφηση μάζας στο νεφρό, ιδιαίτερα στα παιδιά).
Συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στην οσφυϊκή χώρα ή με συμπτώματα ουρολοίμωξης.
Σε περίπτωση κωλύματος στην αποχέτευση των ούρων, τα ούρα λιμνάζουν στον ουρητήρα και στην νεφρική πύελο και δίνουν την ευκαιρία στα μικρόβια να πολλαπλασιασθούν και να οδηγήσουν σε λοίμωξη του ουροποιητικού. Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να είναι πυρετός με ρίγος, συχνή ή επώδυνη ούρηση, πόνος στην κοιλιά ή στην μέση κ.ά.
Όταν τα ούρα παραμένουν στάσιμα μέσα στο ουροποιητικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προδιαθέτουν στον σχηματισμό λίθων. Συμπτώματα της ουρολιθίασης είναι ο κωλικός, η αιματουρία, η ναυτία ή/και ο εμετός και τσούξιμο κατά την ούρηση.

Σε ασθενείς με μικρές διατάσεις του νεφρού, χωρίς συμπτώματα και με καλή νεφρική λειτουργία, δε χρειάζεται άμεση θεραπεία, αλλά παρακολούθηση του αρρώστου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η θεραπεία της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής είναι χειρουργική.

Έχουν περιγραφεί διάφορες επεμβάσεις, που όλες αποσκοπούν στην καλή παροχέτευση των ούρων. Φαίνεται ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την αφαίρεση του στενωμένου τμήματος και τη δημιουργία νέας αναστόμωσης (πυελοπλαστική). Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου είναι άνω του 90%.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε ανοικτά, δηλαδή με τομή στη περιοχή του νεφρού, είτε λαπαροσκοπικά ή ακόμη και ρομποτικά.

Εάν η στένωση παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:

  • λοιμώξεις
  • νεφρολιθίαση
  • χρόνιο πόνο
  • πλήρη καταστροφή του νεφρού με απώλεια της νεφρικής λειτουργίας

Πυελοπλαστική

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202