Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες, απασχολώντας 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών.Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας, καταλήγοντας να απασχολούν περίπου το 80% των ανδρών ηλικίας 60-80 ετών.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η μεγέθυνση του προστάτη. Ο προστάτης μεγαλώνει και από μέγεθος κάστανου μπορεί να φτάσει σε μέγεθος μανταρινιού ή ακόμα και πορτοκαλιού. Επειδή ο προστάτης περιβάλλει την ουρήθρα (τη δίοδο μέσα από την οποία φεύγουν τα ούρα από την κύστη), η αύξηση του μεγέθους του συχνά πιέζει την ουρήθρα και την κύστη, εμποδίζοντας την ούρηση.

Ο όγκος του προστάτη αυξάνεται ετησίως 2 με 2,5%, παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη ανάπτυξη από την 5η δεκαετία κι έπειτα.  Σε παγκόσμιο επίπεδο η νόσος απασχολεί 210 εκατομμύρια άνδρες.

Ένας ασυμπτωματικός άντρας 45 ετών έχει 45% πιθανότητα να εμφανίσει συμπτώματα τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη, καλοήθης αύξηση του μεγέθους του προστάτη

Στην πραγματικότητα, ο προστάτης μεγαλώνει, αλλά η κύστη υποφέρει, αφού δική της ευθύνη είναι τόσο η αποθήκευση των ούρων, όσο και η αποβολή τους, δηλαδή η ούρηση. Έτσι, λοιπόν, για να μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο του προστάτη, ο μυς της κύστης υπερτρέφεται, για να εξωθήσει τα ούρα με μεγαλύτερη πίεση, ώστε να ξεπεράσουν την απόφραξη.

Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, τα συμπτώματα που προκαλεί από το κατώτερο ουροποιητικό, μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Ο άνδρας με διόγκωση προστάτη συνήθως ουρεί με μικρότερη ροή, καθυστερεί να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει και έχει συχνά την αίσθηση ότι δεν άδειασε την κύστη του. Η δυσκολία στην έξοδο των ούρων αναγκάζει την ουροδόχο κύστη να σπρώχνει με μεγάλη πίεση και αυτό οδηγεί σε διόγκωση του τοιχώματος της και ελάττωση της ελαστικότητας της. Έτσι υπάρχει συχνοουρία, ο ασθενής έχει ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να αναστείλει και συχνά δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα, χωρίς να χάσει ούρα στο εσώρουχο του. Επίσης σηκώνεται το βράδυ για να ουρήσει αρκετές φορές, κάτι που είναι πολύ βασανιστικό και έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, αφού ο ασθενής αισθάνεται μόνιμα κουρασμένος.

Παρά την κοινή πεποίθηση, η ενημέρωση του αντρικού κοινού για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (Κ.Υ.Π.) είναι από μικρή έως ελάχιστη.

  • Το 60% των ανδρών ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών δε γνωρίζουν τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
  • 3 στους 4 άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών δε γνωρίζουν ποια είναι η λειτουργία του προστάτη.

Ο προστάτης είναι ο σημαντικός αδένας της αντρικής σεξουαλικής υγείας γιατί παράγει το προστατικό υγρό που ενυδατώνει και προστατεύει το σπέρμα.

Οι άντρες που υποφέρουν από αύξηση του μεγέθους του προστάτη ταλαιπωρούν και τις συντρόφους τους.

Στο παρελθόν η συζήτηση για την ουρολογική και σεξουαλική υγεία δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτή, αλλά οι εποχές έχουν ευτυχώς αλλάξει. Καμπάνιες ενημέρωσης ιατρικών συλλόγων και εταιρειών προσπαθούν να αποδυναμώσουν αυτό το ταμπού και να αναδείξουν ότι η φροντίδα  της ουρολογικής υγείας βελτιώνει σημαντικά την ποιότητας ζωής των ζευγαριών.


Benign Prostatic Enlargement (BPE), European Association of Urology

Διαβάστε Περισσότερα

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η συχνότερη καλοήθης νεοπλασία στους άνδρες, απασχολώντας 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας, καταλήγοντας να απασχολούν περίπου το 80% των ανδρών ηλικίας 60-80 ετών.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μία συνήθης πάθηση για τους άνδρες άνω των 50 ετών. Η ύπαρξή της μπορεί να πυροδοτήσει ενοχλητικά συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα όπως δυσκολία στην ούρηση, ατελή ούρηση, επιτακτικότητα και μειωμένη ροή ούρων. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια προοδευτική νόσος, στενά συνδεδεμένη με την ηλικία. Παρά την μεγάλη επίδραση της

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202