Έλεγχος Ανδρικής Γονιμότητας

Ο ρόλος του γιατρού, που παρακολουθεί το υπογόνιμο ζευγάρι, είναι κεντρικός, το κατευθύνει στις απαραίτητες μόνο εξετάσεις και του προσφέρει θεραπευτικές λύσεις σεβόμενος το χρόνο, τον κόπο και τα έξοδα που απαιτούνται.
Παράλληλα οφείλει να τους υπενθυμίζει διαρκώς, στην επίπονη προσπάθεια να αποκτήσουν το παιδί που ποθούν, το μήνυμα αισιοδοξίας που στις μέρες μας πηγάζει από την επιστημονική γνώση και την πραγματικότητα: οι πιθανότητες ακολουθώντας τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές μεθόδους είναι με το μέρος τους .

Ο αρχικός έλεγχος που πρέπει να κάνει ένας άνδρας στα πλαίσια διερεύνησης της γονιμότητας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Λήψη ιατρικού ιστορικού
  • Κλινική εξέταση
  • Υπερηχογραφικός έλεγχος

Με το υπερηχογράφημα οσχέου ελέγχεται η θέση, το μέγεθος και η μορφολογία των όρχεων και των επιδιδυμίδων, ενώ με το triplex ελέγχεται η ροή του αίματος στα αγγεία της περιοχής, με στόχο τη διάγνωση των διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Το έγχρωμο doppler υπερηχοτομογράφημα οσχέου μπορεί να αποκαλύψει κιρσοκήλη σε ποσοστό 30% των υπογόνιμων ανδρών. Όγκοι όρχεων ανευρίσκονται σε ποσοστό 0,5% και αποτιτανώσεις (μια δυνητικά προκαρκινική κατάσταση) σε 2-5%, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ιστορικό κρυψορχίας.
Διορθικό υπερηχοτομογράφημα (TRUS) ενδείκνυται σε άνδρες με χαμηλό όγκο σπέρματος (< 1,5 ml), για τον έλεγχο απόφραξης του γεννητικού συστήματος.

Σπερμοδιάγραμμα
Το σπερμοδιάγραμμα ή ανάλυση σπέρματος είναι μια βασική εξέταση για την εκτίμηση της γονιμότητας του άντρα, κατά την οποία ελέγχονται τα ποσοτικά (αριθμός σπερματοζωαρίων, όγκος σπέρματος) και ποιοτικά (μορφολογία, κινητικότητα σπερματοζωαρίων) χαρακτηριστικά του σπέρματος.

Κατακερματισμός DNA σπέρματος (DFI, DNA Fragmentation Index)
O κατακερματισμός του DNA των σπερματοζωαρίων αποτελεί μια νέα εξέταση για την εκτίμηση της ανδρικής υπογονιμότητας. Η μέτρηση του κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων (DFI, DNA Fragmentation Index) χρησιμοποιείται στη διερεύνηση της ανδρικής γονιμότητας, καθώς και για τον έλεγχο επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρόωρων τοκετών και αποβολών.

Ορμονικό προφίλ (έλεγχος των ορμονών που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την παραγωγή σπερματοζωαρίων)
Η δυσλειτουργία των ενδοκρινών αδένων είναι πιο συχνή σε υπογόνιμους άνδρες από ό,τι στο γενικό πληθυσμό, αν και παραμένει σπάνια. Σε ασθενείς με αζωοσπερμία ή ολιγοασθενοτερατοσπερμία (Ο.A.T.), είναι σημαντικός ο διαχωρισμός μεταξύ απόφραξης ή μη. Ένα κριτήριο με προγνωστική αξία για απόφραξη είναι η παρουσία φυσιολογικής FSH με φυσιολογικό όγκο όρχεων αμφοτερόπλευρα. Παρόλα αυτά, 29% των ανδρών με φυσιολογική FSH εμφανίζει διαταραχές σπερματογένεσης.

Οι κυριότερες ορμόνες που πρέπει να διερευνηθούν είναι:

  • Τεστοστερόνη
  • FSH (Θυλακιοτρόπος ορμόνη)
  • LH (Ωχρινοτρόπος ορμόνη)
  • Προλακτίνη
  • TSH (Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη)
  • Οιστραδιόλη
  • Κορτιζόλη

Μάθετε Περισσότερα

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Πρόσφατα Νέα

Δείτε τα όλα