Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις (rUTIs, recurrent urinary tract infections) απασχολούν την ουρολογική κοινότητα, όχι μόνο ως κλινική οντότητα, αλλά και ως παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. O ορισμός της πάθησης δεν είναι καθολικά αποδεκτός, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η συχνότητα τουλάχιστον τριών λοιμώξεων σε ένα έτος είναι αρκετή για να προσδιορίσουν τον όρο «υποτροπιάζουσες». Είναι γνωστό, ότι στις γυναίκες οι rUTIs είναι συχνότερες, λόγω της ανατομικής ιδιομορφίας τους.

  • 1 στις 5 νεαρές γυναίκες μετά την πρώτη ουρολοίμωξη θα έχει υποτροπή.

Κάθε επιπλέον επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο επανάληψης. Έτσι, κάποιες γυναίκες έχουν τρία ή περισσότερα επεισόδια κάθε χρόνο. Σε μερικές από αυτές, οι υποτροπές θα σταματήσουν σε 1-2 χρόνια, αν αντιμετωπιστούν σωστά με έντονη προσπάθεια στην πρόληψη.

Ο κλασσικός μικροβιολογικός έλεγχος με γενική και καλλιέργεια των ούρων αποτελεί τον πρωταρχικό κρίκο της διαγνωστικής αλυσίδας για τις rUTIs. Είναι σημαντικό το δείγμα των ούρων να δοθεί κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων και πριν την έναρξη αντιβιοτικής αγωγής. Τα μικρόβια που ευθύνονται συχνότερα για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι τα: Escherichia Coli (γνωστό ως κολοβακτηρίδιο) σε ποσοστό περίπου 80%, Staphylococcus saprophyticus, Proteus, Klebsiella, Enterobacter κ.ά.

Συνιστάται επανάληψη της καλλιέργειας ούρων μετά το τέλος της θεραπείας για τεκμηρίωση της εκρίζωσης ή επιμονής του μικροβίου.

Σε απουσία επιπλοκών δεν κρίνεται απαραίτητος περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα νεφρών-κύστης και γυναικολογική εξέταση.

Παράγοντες κινδύνου

  1. Ανατομικές ιδαιτερότητες: μικρή απόσταση πρωκτού από κόλπο
  2. Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες:

Η αντιμετώπιση ξεκινάει με τη διερεύνηση για παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις υποτροπές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • οι συχνές σεξουαλικές επαφές,
  • η χρήση σπερματοκτόνων, διαφράγματος,
  • η νεαρή ηλικία πρώτης λοίμωξης και
  • το ιστορικό της μητέρας σε ουρολοιμώξεις.

Η θεραπεία καθορίζεται από την επιθυμία της ασθενούς και τη συχνότητα των υποτροπών.

Σε γυναίκες με συχνές υποτροπές, συστήνεται συνεχής προφύλαξη με μια ημερήσια δόση νιτροφουραντοϊνης ή κάποιας άλλης ουσίας οδηγώντας σε μείωση κατά 95% των υποτροπών. Αυτή η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί για 6-12 μήνες.

Στην καθημερινή κλινική πράξη, οφείλουμε να είμαστε σχολαστικοί στη διερεύνηση των ουρολοιμώξεων, στον τρόπο χορήγησης των αντιβιοτικών, αλλά και στην πιθανή ωφέλεια από οποιοδήποτε άλλο θεραπευτικό ή προφυλακτικό μέσο.

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις (rUTIs, recurrent urinary tract infections)

 

Διαβάστε Περισσότερα

Η γυναικολογική ουρολογία είναι το κομμάτι της ουρολογίας που ασχολείται με τις ουρολογικές παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού που εμφανίζονται στις γυναίκες. Μερικές από τις παθήσεις που αποτελούν αντικείμενο της γυναικολογικής ουρολογίας είναι:  Ακράτεια ούρων, Πρόπτωση πυελικών οργάνων, Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, Υπερδραστήρια κύστη

Γυναικεία Υπογονιμότητα

Σημείο αναφοράς των περισσότερων ανθρώπων είναι η δημιουργία οικογένειας με απώτερο σκοπό την απόκτηση παιδιών, γεγονός που εκλαμβάνεται για την πλειονότητα ως ένα από τα πιο ευτυχή στην ζωή. Πάντοτε ωστόσο υπήρχε και ένα ποσοστό ατόμων που για διάφορους και ποικίλους λόγους δεν κατάφερναν να γευτούν αυτόν τον καρπό της ευτυχίας με αποτέλεσμα να εισέρχονται

Ουροσήψη

Ουροσήψη: συστημική, επιβλαβής απάντηση του οργανισμού σε λοίμωξη προερχόμενη από το ουροποιογεννητικό σύστημα, που συνοδεύεται από σημεία συστημικής φλεγμονής, οργανικής δυσλειτουργίας και ιστικής ανοξίας. Στην ουροσήψη οι ασθενείς προσβάλλονται από μικρόβια που προκαλούν οξεία φλεγμονή στις ουροφόρους οδούς και στο ανδρικό γεννητικό σύστημα και είναι συνήθως αποτέλεσμα απόφραξης. Απαιτείται άµεση διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία (εντός
Οι ουρολοιμώξεις και η συχνή εμφάνιση τους έχουν άμεση σχέση με κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής των γυναικών, που αν τις τροποποιήσουν, μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των επεισοδίων.
Το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli, E.coli) είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Αποτελεί τον υπεύθυνο μικροοργανισμό για το 85% των εξωνοσοκομειακών και το 50% των ενδονοσοκομειακών ουρολοιμώξεων.
Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες είναι από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις του οργανισμού, όπου παθογόνοι μικροοργανισμοί εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202