Έλεγχος Ακράτειας Ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία. Οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες και η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια του γήρατος.

Η διάγνωση του προβλήματος θα ξεκινήσει από τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού και μιας σωστής κλινικής εξέτασης. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, ουροδυναμικός έλεγχος και ειδικές εξετάσεις για την ακράτεια ούρων.

  • Ανάλυση ούρων πρέπει να εκτελείται στην αρχική εκτίμηση σε κάθε ασθενή με ακράτεια ούρων.
  • Η παρουσία συμπτωματικής ουρολοίμωξης επιδεινώνει τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων.
  • Σε ασθενή με ακράτεια ούρων συστήνεται η κατάλληλη αντιμετώπιση των ασυμπτωματικών ουρολοιμώξεων.
  • Δε συστήνεται η θεραπεία της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας σε ασθενείς 3ης ηλικίας για τη βελτίωση της ακράτειας.

Iατρικό ιστορικό

Το είδος των ενοχλημάτων και της απώλειας ούρων, το πόσο σοβαρά είναι, ο χρόνος εμφάνισής τους και η συχνότητά τους στη διάρκεια του 24ώρου είναι βασικά στοιχεία στη διαγνωστική προσέγγιση της ακράτειας. Για την καλύτερη εικόνα του προβλήματος στην καθημερινότητά σας, ο ουρολόγος σας μπορεί να σας ζητήσει να συμπληρώσετε και ειδικά ερωτηματολόγια, όπως επίσης και ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράψετε πόσα υγρά πίνετε και πόσα ούρα αποβάλλετε για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Κλινική εξέταση

Περιλαμβάνει τη γυναικολογική εξέταση στις γυναίκες και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη στους άντρες, καθώς και αδρή νευρολογική εκτίμηση.

Εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις

Ουροδυναμικός έλεγχος

Πρόκειται για μια απλή εξέταση που δεν προκαλεί πόνο και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Σκοπός της εξέτασης είναι η αναπαραγωγή των συμπτωμάτων, ώστε με τις κατάλληλες μετρήσεις να γίνει κατανοητή η παθοφυσιολογία της συμπτωματολογίας. Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί αντικειμενικά να ελέγξει τη λειτουργία αλλά και τη δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού σύστηματος.

  • Ο ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι τα αποτελέσματα της ουροδυναμικής μελέτης μπορεί να αποβούν χρήσιμα στη συζήτηση θεραπευτικών επιλογών, αλλά μπορεί να μην προκαθορίσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Ειδικές εξετάσεις για τη γυναικεία ακράτεια ούρων

Για την εκτίμηση της ακράτειας των ούρων στη γυναίκα έχουν χρησιμοποιηθεί ορισμένες εξετάσεις. Αυτές είναι:

  • η δοκιμασία του βήχα (Stress test),
  • η δοκιμασία του βαμβακοφόρου στυλεού (Q-tip test)
  • η δοκιμασία της πάνας (Pad test)

Έλεγχος Ακράτειας Ούρων

Μάθετε Περισσότερα

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία. Οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202