Θεραπεία Καρκίνου Όρχεως

Η ριζική ορχεκτομή με υψηλή απολίνωση του σπερματικού τόνου αποτελεί την πρώτη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η ορχεκτομή μπορεί να αναβληθεί μόνο όταν υπάρχει άμεση ανάγκη έναρξης χημειοθεραπείας.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, πιο σπάνια με ραχιαία, ενώ υπάρχουν και περιστάσεις  που επιλέγεται η τοπική αναισθησία. Μέσω μιας μικρής τομής χαμηλά στη βουβωνική χώρα αφαιρείται ολόκληρος ο όρχις και τμήμα του σπερματικού τόνου. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 45 λεπτά και ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 1-2 ημέρες.

Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο ή σε επόμενη επέμβαση, μπορεί να τοποθετηθεί ορχικό ένθεμα σιλικόνης στη θέση του όρχι που έχει αφαιρεθεί, για ψυχολογικούς και αισθητικούς λόγους.

Ριζική ορχεκτομή

Η περαιτέρω θεραπεία αποφασίζεται ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο του όγκου και την ύπαρξη ή μη μεταστάσεων.

  • Στις συμπληρωματικές θεραπείες περιλαμβάνονται η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η χειρουργική εκτομή των λεμφαδένων που έχουν προσβληθεί.
  • Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση των ασθενών θα πρέπει να είναι μακροχρόνια με συχνότητα ανάλογης του σταδίου της νόσου.
  • Η πρόγνωση σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλή και επιβίωση στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το 90%.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αφαίρεση του ενός όρχι, και εφόσον ο άλλος είναι φυσιολογικός, δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ή τη γονιμότητα. Η σπερματογένεση και κατ’ επέκταση η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστούν σε περίπτωση που χρειαστεί συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Ο ουρολόγος σας θα σας ενημερώσει και θα σας προτείνει να καταθέσετε σπέρμα σε τράπεζα σπέρματος. Σε αρκετούς ασθενείς η γονιμότητα επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά το πέρασμα ενός έτους από τη χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία.

Η πρόγνωση του καρκίνου του όρχι είναι συνήθως πολύ καλή. Χάρη στην πρόοδο της χημειοθεραπείας, έχει γίνει μία ιάσιμη μορφή καρκίνου σε πάνω από 95% των περιπτώσεων. Και μάλιστα, εάν ο καρκίνος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, η ίαση είναι δεδομένη.

Αλλά ακόμη και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, εξακολουθεί να υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα ίασης και μάλιστα πολύ υψηλότερη συγκριτικά με άλλους τύπους καρκίνου.

Η στενή ογκολογική παρακολούθηση των ασθενών αυτών για πιθανή υποτροπή της αρχικής νόσου είναι επιβεβλημένη. Επίσης, οι μακροχρόνιες επιπλοκές των θεραπειών που έχουν λάβει (ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία) τους καθιστούν υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άλλων νεοπλασιών (στόμαχος, λευχαιμίες κ.α.) ή άλλων παθολογικών καταστάσεων (μεταβολικό σύνδρομο κ.ά.) με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να πρέπει να βρίσκονται σε ισόβια παρακολούθηση.

Ριζική ορχεκτομή, καρκίνος όρχι

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αφαίρεση του ενός όρχι (ορχεκτομή), και εφόσον ο άλλος είναι φυσιολογικός, δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ή τη γονιμότητα του άνδρα. Η σπερματογένεση και κατ’ επέκταση η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστούν σε περίπτωση που χρειαστεί συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Ο ουρολόγος σας θα σας ενημερώσει και θα σας προτείνει να καταθέσετε σπέρμα σε τράπεζα σπέρματος

Οι περισσότεροι όγκοι στους όρχεις γίνονται πρώτα αντιληπτοί από τους ίδιους τους ασθενείς, είτε τυχαία είτε στη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης του όρχι. Η αυτοεξέταση των όρχεων (testicular self exam) είναι απλή και συστήνεται να γίνεται μία φορά το μήνα στους νέους άνδρες.

Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες συγγενείς ή επίκτητοι, όπως κακώσεις και τραύματα στην περιοχή, επανειλημμένες λοιμώξεις, έκθεση σε διάφορες ουσίες κ.ά., ωστόσο η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει ουσιαστικά άγνωστη.
Η μόνη αποδεδειγμένη σχέση είναι αυτή μεταξύ κρυψορχίας και ανάπτυξης καρκίνου του όρχεως.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου όρχι
  • Ιστορικό καρκίνου στον αντίπλευρο όρχι
  • Λευκοί και ψηλοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του όρχι
  • Η καλύτερη στιγμή για την αυτοεξέταση των όρχεων είναι αμέσως μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Το δέρμα του οσχέου τότε είναι πιο χαλαρό και οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν ευκολότερα. Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Κάθε όρχις εξετάζεται ξεχωριστά και σε σύγκριση με τον άλλο. Ο άνδρας τοποθετεί τους αντίχειρες του στην πρόσθια επιφάνεια του όρχι, υποστηρίζοντάς τον με τους δείκτες και τα μεσαία δάκτυλα και των δύο χεριών. Κάθε όρχις περιστρέφεται ήπια ανάμεσα στα δάκτυλα και τους αντίχειρες και προσεκτικά ελέγχεται για εξογκώματα, σκληρότητα ή πάχος, σε σύγκριση με τον άλλο όρχι.
    Αν παρατηρήσετε κάτι από τα ακόλουθα:
    • σκληρές μάζες
    • στρογγυλές μάζες
    • αλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος ή στη σύσταση

    Επισκεφτείτε άμεσα τον ουρολόγο σας!!!

Μάθετε Περισσότερα

Ο καρκίνος του όρχι είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και τους νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών. Θεωρείται η πλέον θεραπεύσιμη μορφή καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος και τα ποσοστά επιβίωσης στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%.

Τι είναι η μικρολιθίαση του όρχι;

Η μικρολιθίαση του όρχι (testicular microlithiasis, TM) αποτελεί μία σπάνια, ασυμπτωματική παθολογική οντότητα στην οποία παρατηρούνται μικρού μεγέθους επασβεστώσεις εντός του ορχικού παρεγχύματος. Αποτελεί κατά κανόνα τυχαίο εύρημα σε υπερηχοτομογραφικό έλεγχο. Η συχνότητα της ορχικής μικρολιθίασης στον ανδρικό πληθυσμό είναι περίπου 5% σε ηλικίες από 17 έως 42 ετών. Η παθογένεση φαίνεται να σχετίζεται με
Ο καρκίνος του όρχι αν και σχετικά σπάνιος καρκίνος (1% των καρκίνων στον άνδρα), είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και στους νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών. Σήμερα, οι όγκοι των όρχεων παρουσιάζουν εξαιρετικά ποσοστά ίασης (στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%), κυρίως λόγω της πρώιμης διάγνωσης και της μεγάλης χημειο- και ακτινο-ευαισθησίας τους.
Διάγνωση Καρκίνου όρχεων

Διάγνωση Καρκίνου Όρχεως

Θεραπεία Καρκίνου Όρχεως

Θεραπεία Καρκίνου Όρχεως

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00