Αίτια – Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Όρχεως

Τα τελευταία χρόνια έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την αιτιοπαθογένεια της νόσου, ωστόσο παραμένει ουσιαστικά άγνωστη. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες συγγενείς ή επίκτητοι, όπως κακώσεις και τραύματα στην περιοχή, επανειλημμένες λοιμώξεις, η χορήγηση οιστρογόνων ή αντιανδρογόνων στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, η έκθεση σε διάφορες ουσίες και η μικρολιθίαση του όρχι.

Η μόνη αποδεδειγμένη σχέση είναι αυτή μεταξύ κρυψορχίας και ανάπτυξης καρκίνου του όρχεως. Κατ' αυτήν, οι όρχεις των νεογέννητων αγοριών παραμένουν στο εσωτερικό της κοιλιάς ή στον βουβωνικό πόρο και για να έρθουν στην φυσιολογική τους θέση πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση ή ορμονική θεραπεία. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως τα αγόρια με κρυψορχία έχουν 3-15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του όρχι.

Κρυψορχία

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου όρχι
  • Ιστορικό καρκίνου στον αντίπλευρο όρχι
  • Λευκοί και ψηλοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του όρχι

Οι λευκοί νέοι άνδρες προσβάλλονται σε τετραπλάσια συχνότητα σε σύγκριση με τους έγχρωμους. Επίσης, υπάρχει σημαντική διακύμανση στη συχνότητα εμφάνισης στις διάφορες χώρες με υψηλότερη εκείνη των Σκανδιναβικών χωρών και χαμηλότερη στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Ο καρκίνος εντοπίζεται, για άγνωστους λόγους, συχνότερα στο δεξιό όρχι (όπως και η κρυψορχία), ενώ αμφοτερόπλευρη εντόπιση παρατηρείται στο 1-2% των περιπτώσεων. Κληρονομική προδιάθεση ανευρίσκεται μόνο στο 2% των ασθενών. Επίσης, σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου στον ένα όρχι εμφανίζουν πιθανότητα 2% για δεύτερο πρωτοπαθή όγκο και στον αντίπλευρο όρχι.

 

Μάθετε Περισσότερα

Ο καρκίνος του όρχι είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και τους νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών. Θεωρείται η πλέον θεραπεύσιμη μορφή καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος και τα ποσοστά επιβίωσης στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%.

Τι είναι η μικρολιθίαση του όρχι;

Η μικρολιθίαση του όρχι (testicular microlithiasis, TM) αποτελεί μία σπάνια, ασυμπτωματική παθολογική οντότητα στην οποία παρατηρούνται μικρού μεγέθους επασβεστώσεις εντός του ορχικού παρεγχύματος. Αποτελεί κατά κανόνα τυχαίο εύρημα σε υπερηχοτομογραφικό έλεγχο. Η συχνότητα της ορχικής μικρολιθίασης στον ανδρικό πληθυσμό είναι περίπου 5% σε ηλικίες από 17 έως 42 ετών. Η παθογένεση φαίνεται να σχετίζεται με
Ο καρκίνος του όρχι αν και σχετικά σπάνιος καρκίνος (1% των καρκίνων στον άνδρα), είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και στους νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών. Σήμερα, οι όγκοι των όρχεων παρουσιάζουν εξαιρετικά ποσοστά ίασης (στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%), κυρίως λόγω της πρώιμης διάγνωσης και της μεγάλης χημειο- και ακτινο-ευαισθησίας τους.
Διάγνωση Καρκίνου όρχεων

Διάγνωση Καρκίνου Όρχεως

Θεραπεία Καρκίνου Όρχεως

Θεραπεία Καρκίνου Όρχεως

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00