Ο καρκίνος του όρχι αν και σχετικά σπάνιος καρκίνος (1% των καρκίνων στον άνδρα), είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και στους νέους άνδρες ηλικίας 20-40 ετών. Σήμερα, οι όγκοι των όρχεων παρουσιάζουν εξαιρετικά ποσοστά ίασης (στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%), κυρίως λόγω της πρώιμης διάγνωσης και της μεγάλης χημειο- και ακτινο-ευαισθησίας τους.
Οι περισσότεροι όγκοι στους όρχεις γίνονται πρώτα αντιληπτοί από τους ίδιους τους ασθενείς, είτε τυχαία είτε στη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης του όρχι.
Πέρα από την εξέταση των όρχεων από τον ιατρό κατά την κλινική εξέταση, ο κάθε άντρας μπορεί να εξετάζει ο ίδιος σε συχνά διαστήματα τους όρχεις του. Κατά την αυτοεξέταση, ο άντρας ψηλαφεί τους όρχεις, για να εντοπίσει τυχόν αλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος ή στη σύσταση των όρχεων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελούν συμπτώματα καρκίνου. Αν αποφασίσει ένας άντρας να κάνει αυτοεξέταση όρχεων, αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα μετά την εφηβεία.
Η αυτοεξέταση των όρχεων (testicular self exam) είναι απλή και συστήνεται να γίνεται μία φορά το μήνα στους νέους άνδρες.
Η καλύτερη στιγμή για την αυτοεξέταση των όρχεων είναι αμέσως μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Το δέρμα του οσχέου τότε είναι πιο χαλαρό και οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν ευκολότερα. Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.
Κάθε όρχις εξετάζεται ξεχωριστά και σε σύγκριση με τον άλλο. Ο άνδρας τοποθετεί τους αντίχειρες του στην πρόσθια επιφάνεια του όρχι, υποστηρίζοντάς τον με τους δείκτες και τα μεσαία δάκτυλα και των δύο χεριών. Κάθε όρχις περιστρέφεται ήπια ανάμεσα στα δάκτυλα και τους αντίχειρες. Προσεκτικά ελέγχεται για εξογκώματα, σκληρότητα ή πάχος, σε σύγκριση με τον άλλο όρχι.
Αν παρατηρήσετε κάτι από τα ακόλουθα:
• σκληρές μάζες
• στρογγυλές μάζες
• αλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος ή στη σύσταση
Επισκεφτείτε άμεσα τον ουρολόγο σας!!!
Είναι φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο και ο ένας να κρέμεται πιο χαμηλά από τον άλλο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι κάθε φυσιολογικός όρχις έχει και ένα μικρό σωλήνα (επιδιδυμίδα). Μπορεί να τον ψηλαφήσετε σαν ένα μικρό εξόγκωμα στην εξωτερική πλευρά του όρχι.