Θεραπεία Καρκίνου Νεφρού

Η θεραπεία στο νεφροκυτταρικό καρκίνο θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του όγκου, το στάδιο της νόσου, την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενή.

Θεραπεία εκλογής για τον εντοπισμένο καρκίνο του νεφρού θεωρείται η ριζική νεφρεκτομή, η οποία αποδεδειγμένα προσφέρει τη δυνατότητα ίασης από τη νόσο.

Η ριζική νεφρεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση όλων των στοιχείων που περιέχονται μέσα στην περιτονία του Gerota, δηλαδή του νεφρού με το εγγύς τμήμα του ουρητήρα, του περινεφρικού λίπους, του σύστοιχου επινεφριδίου και των επιχώριων λεμφαδένων. Γίνεται ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά.

Ριζική νεφρεκτομή, καρκίνος νεφρού

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την εφαρμογή συντηρητικότερων χειρουργικών επεμβάσεων (μερική νεφρεκτομή) στην αντιμετώπιση του εντοπισμένου νεφρικού καρκίνου. Η μερική νεφρεκτομή εφαρμόζεται σε περιφερικούς όγκους με διάμετρο <4cm και παρουσιάζει σχεδόν τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα με τη ριζική. Έχει απόλυτη ένδειξη σε ασθενείς με όγκο σε μονήρη νεφρό ή με όγκους και στους δύο νεφρούς. Η μερική νεφρεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το πάσχον τμήμα ή ο όγκος μόνο του νεφρού, με σκοπό την διατήρηση του μεγαλύτερου και υγιούς τμήματος του νεφρού. Γίνεται ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά.

 

Μερική νεφρεκτομή, νεφροκυτταρικός καρκίνος

 

Τελευταία έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η κρυοθεραπεία (cryoablation) και η θερμοθεραπεία με ραδιοσυχνότητες για την αντιμετώπιση μικρών σε μέγεθος όγκων του νεφρού και μπορούν να εφαρμοστούν σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου.

Η απλή παρακολούθηση είναι μια αποδεκτή προσέγγιση σε πολύ μικρές νεοπλασματικές μάζες του νεφρού (≤ 3 cm) ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το 1/3 αυτών των βλαβών μεγάλωσαν μετά από δύο χρόνια και έτσι η παρακολούθηση πρέπει να προτείνεται σε ηλικιωμένους ασθενείς που πιθανώς θα επιβαρυνθούν σημαντικά από το χειρουργείο.

Αντιμετώπιση προχωρημένου/μεταστατικού νεφροκυτταρικού καρκίνου

Kυτταρομειωτική νεφρεκτομή: η ογκολογική νεφρεκτομή είναι θεραπευτική μόνο όταν όλο το καρκινικό φορτίο αφαιρεθεί. Αυτό περιλαμβάνει ασθενείς με πρωτοπαθή όγκο που μπορεί να αφαιρεθεί και με μονήρη ή εξαιρέσιμη ολιγομεταστατική νόσο. Για την πλειοψηφία των ασθενών με μεταστατική νόσο, η κυτταρομειωτική νεφρεκτομή είναι παρηγορητική και η συστηματική θεραπεία είναι απαραίτητη.

Άλλες μορφές θεραπείας για τον καρκίνο του νεφρού είναι οι ακόλουθες:

  •  Ακτινοθεραπεία. Μολονότι δεν έχει κανένα θεραπευτικό ρόλο στα αρχικά στάδια του νεφρικού καρκίνου, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ως παρηγορητική θεραπεία σε ασθενείς με μεταστατική νόσο.
  • Χημειοθεραπεία. Πολλές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι το αδενοκαρκίνωμα του νεφρού είναι ένα από τα ανθεκτικότερα νεοπλάσματα στα χημειοθεραπευτικά.
  • Ανοσοθεραπεία. Στον καρκίνο του νεφρού έχουν χρησιμοποιηθεί η ιντερφερόνη-α (IFNα), η ιντερλευκίνη-2 (IL-2) με πολύ χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας. Ο συνδυασμός IL-2 και IFNα γενικά οδηγεί σε καλύτερη συνολική ανταπόκριση.
  •  Μοριακά στοχευμένη θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ουσίες, που στοχεύουν σε μοριακό επίπεδο σε διάφορα στάδια εξέλιξης του όγκου, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η εξέλιξη της μοριακής βιολογίας οδήγησε στην ανάπτυξη πολλών νέων θεραπευτικών παραγόντων που παρεμβαίνουν σε διάφορα σημεία της ογκογένεσης, καθώς και της μετάπτωσης του κακοήθους νεοπλάσματος σε μεταστατικό. Η αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων δε φαίνεται τόσο στη συρρίκνωση του αρχικού όγκου, όσο στην αύξηση του διαστήματος χωρίς πρόοδο της νόσου και στην αύξηση της συνολικής επιβίωσης.

Οι στοχευμένες θεραπείες αναφέρονται σε φάρμακα ή άλλες ουσίες σχεδιασμένες να σταματούν την ανάπτυξη του καρκίνου, είτε αποτρέποντας τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων είτε καταστρέφοντας τα άμεσα. Η κλασσική χημειοθεραπεία επηρεάζει όλα τα κύτταρα του σώματος, ενώ η στοχευμένη θεραπεία κατευθύνει τα φάρμακα ή τις ειδικές ουσίες (πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος) έτσι ώστε να επιτίθενται μόνο στα καρκινικά κύτταρα. Κατά συνέπεια, στη στοχευμένη θεραπεία, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι λιγότερες, γιατί δεν φθείρονται τα υγιή κύτταρα. Αποτελεί μια εξελισσόμενη επιστήμη, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους των καρκίνων. Οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην κλασική χημειοθεραπεία ή έχουν ανεγχείρητους όγκους μπορεί να είναι υποψήφιοι για στοχευμένες θεραπείες.

Καρκίνος νεφρού, Θεραπεία

Η αποκάλυψη και η κατανόηση πλήρως του παθοφυσιολογικού μηχανισμού της καρκινογένεσης στο νεφρό, που είναι κυρίως η αγγειογένεση, αποτέλεσε την αρχή για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της νόσου.

Οι στοχευμένες θεραπείες στοχεύουν ακριβώς αυτό το μηχανισμό (targeted therapies) και διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους VEGFR αναστολείς και τους mTOR αναστολείς. Τα φάρμακα αυτά, καταστέλλουν την αγγειογένεση, που δίνει τη δυνατότητα στον όγκο να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, επιτυγχάνοντας έτσι τη συρρίκνωση ή τη μη περαιτέρω ανάπτυξή του, ώστε τελικά να έχουμε ύφεση της νόσου.

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια νέα μορφή θεραπείας που δρα αξιοποιώντας και ενισχύοντας τη φυσιολογική ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος στην καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι γενικά πολύ καλά ανεκτή με σπάνιες σοβαρές παρενέργειες γεγονός που επιτρέπει τη χορήγησή της ακόμα και σε ηλικιωμένους ή σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα, ενώ δεν απαιτεί διανυκτέρευση των ασθενών στο νοσοκομείο.

 

Μάθετε Περισσότερα

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη:16.00 - 21.00
Σάββατο:09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα:19.00 - 21.00
Τρίτη:09.00 - 14.00
Παρασκευή:16.00 - 21.00