Αίτια – Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Νεφρού

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου του νεφρού. Οι σημαντικότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

 • το κάπνισμα
  Οι καπνιστές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και το χρονικό διάστημα που καπνίζει κάποιος.
 • η παχυσαρκία
  Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό. Ο κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος όσο αυξάνει ο δείκτης μάζας σώματος.
 • η αρτηριακή υπέρταση
  Η μη ελεγχόμενη υπέρταση έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με την εμφάνιση καρκίνου του νεφρού.

Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη καρκίνου του νεφρού είναι:

 • η διατροφή
  Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε, υπερβολική κατανάλωση ζωικού λίπους, κόκκινου κρέατος, τηγανητών καθώς και κατάχρηση καφέ και ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, προστατευτική δράση έχει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
 • η επαγγελματική έκθεση
  Επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο, κάδμιο, παράγωγα πετρελαίου όπως συμβαίνει στους βιομηχανικούς εργάτες (παραγωγή πλαστικών, μπαταριών κ.ά.), έχει ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη νεφροκυτταρικού καρκίνου. Επίσης η έκθεση σε ορισμένα εντομοκτόνα, στη βενζίνη και σε οργανικούς διαλύτες, κυρίως στο τριχλωροαιθυλαίνιο.
 • η φυλή
  Οι Αφροαμερικανοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο να νοσήσουν απ’ ότι οι λευκοί άνδρες.
 • το ανδρικό φύλο
  Οι άνδρες είναι πιθανότερα σε σχέση με τις γυναίκες βαρύτεροι καπνιστές και εκτίθενται συχνότερα σε χημικούς καρκινογόνους παράγοντες στο περιβάλλον εργασίας τους. Έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν τη νόσο.
 • υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του νεφρού παρατηρήθηκε σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
 • η κληρονομικότητα
  Τα άτομα που έχουν ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του νεφρού αντιμετωπίζουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
 • η νόσος von Hippel-Lindau Είναι ένα οικογενές σύνδρομο κληρονομικού καρκίνου, το οποίο σχετίζεται με μία ποικιλία κακοήθων και καλοηθών νεοπλασμάτων, με συχνότερα αυτά του αμφιβληστροειδούς, της παρεγκεφαλίδας, των επινεφριδίων και του παγκρέατος, καθώς και το αιμαγγειοβλάστωμα του νωτιαίου μυελού, το καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων (RCC) και το φαιοχρωμοκύττωμα.

Έρευνες για την ανακάλυψη του γονιδίου που σχετίζεται με το καρκίνο του νεφρού έχουν ξεκινήσει από την δεκαετία του 80. Οι έρευνες αυτές έδειξαν γενετικές ανωμαλίες στο χρωμόσωμα 3 και πιο συγκεκριμένα σε τρεις διαφορετικές περιοχές του χρωμοσώματος 3p, καθώς και διαταραχές σε διάφορα γονίδια και παράγοντες ρύθμισης της αγγειογένεσης.

Γνώση Καρκίνου Νεφρού

Μάθετε Περισσότερα

Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της επίπτωσης του παγκοσμίως τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% η διάγνωση γίνεται σε τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία).

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (Renal cell carcinoma, RCC) αντιπροσωπεύει περίπου το 3% όλων των καρκίνων. H υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του παρατηρείται στις δυτικές χώρες. Αποτελεί την πιο κοινή συμπαγή βλάβη των νεφρών και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των κακοηθειών των νεφρών. Οι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αφορούν ασθενείς στους οποίους σε ετήσιο έλεγχο (υπερηχογράφημα,

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00