Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (Renal cell carcinoma, RCC) αντιπροσωπεύει περίπου το 3% όλων των καρκίνων. H υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του παρατηρείται στις δυτικές χώρες. Αποτελεί την πιο κοινή συμπαγή βλάβη των νεφρών και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των κακοηθειών των νεφρών. Οι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αφορούν ασθενείς στους οποίους σε ετήσιο έλεγχο (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) διαπιστώθηκε τυχαία όγκος στο νεφρό. Περιλαμβάνει διαφορετικούς υποτύπους με συγκεκριμένα ιστοπαθολογικά και γενετικά χαρακτηριστικά.
Ο σκοπός της μ/χ παρακολούθησης είναι η έγκαιρη εντόπιση της τοπικής υποτροπής ή της απομακρυσμένης μετάστασης.
Το σύστημα βαθμολόγησης Leibovich είναι το βέλτιστο κλινικο-παθολογικό προγνωστικό εργαλείο για ασθενείς με διαυγοκυτταρικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.
Σύμφωνα με την σύγχρονη, διεθνή ταξινόμηση υπάρχουν 5 τύποι νεφροκυτταρικού καρκίνου (με βάση τη μορφολογία και τα κυτταρογενετικά χαρακτηριστικά του όγκου):
- Διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα(το συχνότερο 75%)
- Θηλώδες καρκίνωμα (15%)
- Χρωμόφοβο καρκίνωμα (5%)
- Καρκίνωμα των αθροιστικών σωληναρίων (2%)
- Αδιαφοροποίητο καρκίνωμα
Η παρακολούθηση μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του νεφρού είναι χρήσιμη για την πρόληψη της νεφρικής και καρδιαγγειακής επιδείνωσης.
Η ογκολογική παρακολούθηση μπορεί να ανιχνεύσει τοπική υποτροπή ή μεταστατική νόσο, ενώ ο ασθενής μπορεί να είναι χειρουργικά ιάσιμος. Η παρακολούθηση μετά τη θεραπεία για RCC επιτρέπει στον ουρολόγο να εντοπίζει:
- μετεγχειρητικές επιπλοκές
- τοπική υποτροπή
- υποτροπή στον ετερόπλευρο νεφρό
- απομακρυσμένες μεταστάσεις
- καρδιαγγειακά συμβάματα
Το σύστημα βαθμολόγησης Leibovich είναι ένας αλγόριθμος βαθμολόγησης που αναπτύχθηκε ως προγνωστικό εργαλείο για μεταστατική νόσο μετά από ριζική νεφρεκτομή για το διαυγοκυτταρικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, χρησιμοποιώντας παθολογοανατομικά κριτήρια. Χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη του κινδύνου ενός ασθενούς να αναπτύξει μεταστατική νόσο μετά την αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού του (ριζική νεφρεκτομή). Το σύστημα βαθμολόγησης Leibovich μπορεί να βοηθήσει στις αποφάσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης ενός ασθενούς μετά από χειρουργική επέμβαση.
Ο αλγόριθμος χωρίζει τους ασθενείς σε τρεις ομάδες κινδύνου:
- Χαμηλού κίνδυνου (βαθμολογία 0 – 2)
- Ενδιάμεσου κίνδυνου (βαθμός 3 – 5)
- Υψηλού κίνδυνου (βαθμολογία πάνω από 6)