Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός στις μέρες μας. Τα αίτια ανάπτυξης του προστατικού καρκίνου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά.
Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
- Αυξανόμενη ηλικία
- Κληρονομικότητα
- Εθνικότητα
Αυξανόμενη ηλικία
Η ηλικία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα κίνδυνου για τον καρκίνο του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη σπάνια παρουσιάζεται σε άνδρες νεότερους από 40 ετών. Συνήθως εμφανίζεται στην 6η ή 7η δεκαετία της ζωής και είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισής του έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά την διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων.
Κληρονομικότητα
Είναι σημαντικό να τονιστεί η οικογενειακή προδιάθεση του προστατικού καρκίνου.
Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου διπλασιάζεται όταν πάσχει ένας συγγενής πρώτου βαθμού. Εάν οι συγγενείς που πάσχουν είναι δύο, τότε η πιθανότητα εμφάνισης πενταπλασιάζεται και αν είναι τρεις, η πιθανότητα εμφάνισης φτάνει το 97%.
Κληρονομική συνιστώσα παρατηρείται περίπου στο 9% των περιστατικών προστατικού καρκίνου. Ωστόσο το ποσοστό αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των πασχόντων στην ίδια οικογένεια, την ηλικία που εκδήλωσαν τη νόσο, αλλά και με το αν συνυπάρχουν και άλλες κακοήθειες. Υπολογίζεται ότι κάθε άνδρας έχει περίπου 1 στις 8 (12,5%) πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η συνηθέστερη ηλικία εκδήλωσης του καρκίνου αυτού είναι μετά τα 65 έτη. Ωστόσο οι κληρονομικοί καρκίνοι του προστάτη συνήθως εκδηλώνονται νωρίτερα.
Εθνικότητα
Η εθνική καταγωγή είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη, αφού μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζει τους αφρο-αμερικανούς άνδρες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φυλή. Αντιθέτως, οι άνδρες ασιατικής καταγωγής παρατηρείται πως διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τον μέσο όρο σε κρατικό επίπεδο. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι 17,6% στους λευκούς άντρες και 20,6% στους μαύρους άντρες. Ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο είναι 2,8% και 4,7% σε λευκούς και μαύρους, αντίστοιχα.
Δίαιτα
Υπάρχουν επιδημιολογικές παρατηρήσεις ότι η φτωχή σε λίπος δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός κλινικά λανθάνοντος όγκου και να εξηγήσει τις διαφορές στη γεωγραφική κατανομή του κλινικά σημαντικού προστατικού καρκίνου.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παρουσιάζει την ισχυρότερη συσχέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης προστατικού καρκίνου.
Η μεσογειακή δίαιτα, η οποία συνδυάζει τη χαμηλή πρόσληψη κρέατος και ζωικού λίπους με την αυξημένη πρόσληψη φρέσκων φρούτων, λαχανικών και ζυμαρικών, ασκεί προστατευτική επίδραση σε πολλούς ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, πιθανώς λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτοοιστρογόνα. Η χαμηλή συχνότητα εμφάνισης προστατικού καρκίνου τόσο στους Κινέζους και Ιάπωνες, όσο και στους χορτοφάγους συγκριτικά με άλλους άντρες δυτικών χωρών, μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη διαιτητική πρόσληψη φυτοοιστρογόνων. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες που φαίνεται να ελέγχουν την τεστοστερόνη. Επειδή ο καρκίνος του προστάτη «τρέφεται» με τεστοστερόνη, οι ισοφλαβόνες μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης και την εξέλιξη της νόσου.
Η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και το λυκοπένιο που εμπεριέχεται στις τομάτες και το πράσινο τσάι είναι πιθανό να ασκούν προστατευτικό ρόλο.
Δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Γι’ αυτό ο περιορισμός των λιπαρών τροφών και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο.
Τροφές πλούσιες σε λυκοπένη, μία αντιοξειδωτική ουσία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν ωμές και βρασμένες ντομάτες, προϊόντα ντομάτας, γκρέιπφρουτ και καρπούζι.
Τα μπρόκολα, το λάχανο και το κουνουπίδι, το σέλινο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Η χρήση της βιταμίνης Ε είναι πολύ ενθαρρυντική στην μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη στους καπνιστές.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός.
Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη περιλαμβάνει δύο εξετάσεις: τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και τη δακτυλική εξέταση του αδένα.
Εισαγωγή – Προληπτικός έλεγχος Καρκίνου του Προστάτη
- Published in PSA, Καρκίνος του Προστάτη, Παθήσεις
Αίτια – Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Προστάτη
- Published in Καρκίνος του Προστάτη, Παθήσεις
Συμπτώματα του Καρκίνου του Προστάτη
- Published in Καρκίνος του Προστάτη, Παθήσεις
Σταδιοποίηση του Καρκίνου του Προστάτη
- Published in Καρκίνος του Προστάτη, Παθήσεις
Θεραπεία και Πρόγνωση του Καρκίνου του Προστάτη
- Published in Καρκίνος του Προστάτη, Παθήσεις
Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953
Δευτέρα - Πέμπτη: | 16.00 - 21.00 |
Σάββατο: | 09.00 - 13.00 |
Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202
Δευτέρα: | 19.00 - 21.00 |
Τρίτη: | 09.00 - 14.00 |
Παρασκευή: | 16.00 - 21.00 |
Κίνδυνος πριαπισμού μετά από δυναμικό υπερηχογράφημα doppler πέους
12 Σεπτεμβρίου, 2024Καινοτομία και εξέλιξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
31 Αυγούστου, 2024