Η πλειοψηφία των νεφρικών όγκων παραμένει ασυμπτωματική μέχρι να αναπτυχθεί προχωρημένη νόσος. Τα σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως καθυστερημένα και δεν είναι ειδικά.
Η κλασσική τριάδα συμπτωμάτων (οσφυϊκός πόνος, αιματουρία και ψηλαφητή κοιλιακή μάζα) σήμερα εμφανίζεται σε λιγότερο από το 10% των ασθενών και σχετίζεται με προχωρημένη νόσο.
Παρανεοπλασματικά σύνδρομα παρουσιάζονται στο 30% περίπου των ασθενών με συμπτωματικούς όγκους, ενώ μερικοί συμπτωματικοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που προκαλούνται από μεταστατική νόσο, όπως πόνος στα οστά ή επίμονος βήχας.
- Η αιματουρία είναι το πιο συχνό σύμπτωμα και εμφανίζεται στο 40-60% των ασθενών.
- Οσφυϊκός πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο 40% των ασθενών.
- Ψηλαφητή μάζα εμφανίζεται στο ένα τρίτο των ασθενών.
Γενικά συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, απώλεια βάρους, ναυτία, πυρετός ή νυκτερινοί ιδρώτες υποδηλώνουν προχωρημένη νόσο.
Εάν ο καρκίνος επεκταθεί και δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα τα συμπτώματα που προκαλεί εξαρτώνται από το είδος των οργάνων που προσβλήθηκαν. Δύσπνοια ή βήχας με αιμόπτυση μπορεί να παρουσιασθούν σε περίπτωση μετάστασης στους πνεύμονες, πόνος στα οστά ή παθολογικά κατάγματα σε περίπτωση μετάστασης στα οστά και νευρολογικά συμπτώματα σε περίπτωση μετάστασης στον εγκέφαλο.
Σε μερικές περιπτώσεις ο καρκίνος του νεφρού σχετίζεται με καταστάσεις που ονομάζονται παρανεοπλασματικά σύνδρομα. Αυτά τα σύνδρομα συμβαίνουν περίπου στο 30% των ασθενών με καρκίνο του νεφρού και τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- απώλεια βάρους,
- καχεξία,
- πυρετός,
- αρτηριακή υπέρταση.
Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν και παθολογικά ευρήματα σε εργαστηριακές εξετάσεις όπως:
- αναιμία,
- ερυθροκυττάρωση,
- υπερασβεστιαιμία,
- διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παρανεοπλασματικά σύνδρομα βελτιώνονται ή και εξαφανίζονται τελείως μετά την αφαίρεση του καρκίνου.
Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της επίπτωσης του παγκοσμίως τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% η διάγνωση γίνεται σε τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία).
Σύστημα βαθμολόγησης Leibovich: πρωτόκολλο παρακολούθησης ασθενών με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα μετά από χειρουργική θεραπεία
- Published in Blog, Καρκίνος Νεφρού, Παθήσεις νεφρών
Αίτια – Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Νεφρού
- Published in Καρκίνος Νεφρού, Παθήσεις
Διάγνωση – Σταδιοποίηση Καρκίνου Νεφρού
- Published in Καρκίνος Νεφρού, Παθήσεις