Αιματουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής αποβάλλει ούρα που περιέχουν αίμα.
Η αιματουρία μπορεί να είναι μακροσκοπική, όταν τα ούρα είναι εμφανώς κόκκινα ή μικροσκοπική, όταν η παρουσία του αίματος αποκαλύπτεται μόνο με το μικροσκόπιο. Η παρουσία αίματος στα ούρα είναι ένα συχνό σύμπτωμα, απαντάται στο 2-3% του ενήλικου πληθυσμού και στο 6% των ασθενών που εξετάζονται από ουρολόγους. Οι ηλικιωμένοι και οι καπνιστές έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης αιματουρίας.
Τα αίτια μιας αιματουρίας μπορεί να είναι εκτός ουροποιητικού συστήματος όπως:
- αιμορραγικές διαθέσεις
- δρεπανοκυτταρική αναιμία
- λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων
Συνηθέστερα όμως η αιτία βρίσκεται εντός του ουροποιητικού. Ουσιαστικά σχεδόν όλες οι ουρολογικές και νεφρολογικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία.
Καμιά αιματουρία δεν πρέπει να θεωρείται αθώα και η πρώτη υποψία πρέπει πάντα να είναι κάποιο νεόπλασμα.
Ο απαραίτητος έλεγχος μιας αιματουρίας περιλαμβάνει την κλινική εξέταση του ασθενούς και εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Βασικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι η γενική αίματος, ουρία, κρεατινίνη, το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), γενική και καλλιέργεια ούρων, κυτταρολογική εξέταση ούρων.
Το υπερηχογράφημα νεφρών, κύστεως, προστάτη αποτελεί την πρώτη απεικονιστική εξέταση που θα χρειαστεί.
Η αξονική τομογραφία κατέχει εξέχουσα θέση στον έλεγχο μιας αιματουρίας.
Απολύτως απαραίτητη είναι και η κυστεοσκόπηση για τον πλήρη έλεγχο του κατώτερου ουροποιητικού που είναι η συχνότερη θέση ανάπτυξης καρκίνων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και ένα μοναδικό επεισόδιο αιματουρίας, χωρίς καμία επανάληψη, μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή παθολογία. Γι´ αυτό το λόγο απαιτείται πλήρης διαγνωστικός έλεγχος.
IDENTIFY risk calculator
Η εφαρμογή IDENTIFY risk calculator υπολογίζει την πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου του ουροποιητικού σε ασθενείς με αιματουρία, συνυπολογίζοντας παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το είδος της αιματουρίας, το ιστορικό καπνίσματος, τη χρήση αντιπηκτικών κ.α.
Η πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου είναι μια πληροφορία ιδιαίτερα χρήσιμη, τόσο στην ενημέρωση ασθενών, όσο κυρίως στην απόφαση για την ανάγκη ή μη διερεύνησης της αιματουρίας.
Πιο κάτω, θα βρείτε οδηγίες για το “κατέβασμα” της δωρεάν εφαρμογής σε κινητά και tablets
Για iOS συσκευές μπορείτε να το βρείτε εδώ:
https://apps.apple.com/gb/app/identify-risk-calculator/id1594579544 .
Το αντίστοιχο link για Android εφαρμογές, μπορείτε να το βρείτε εδώ:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.identify.cancerriskcalculater&hl=en