Νόσος Peyronie

Χαρακτηριστικό της νόσου είναι ο σχηματισμός μιας ινώδους πλάκας στο πέος, κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα την κάμψη και γωνίωση του πέους και πόνο κατά τη διάρκεια της στύσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κάμψη αυτή μπορεί να είναι τόσο έντονη, ώστε να μην μπορεί να γίνει διείσδυση του πέους και τελικά η σεξουαλική επαφή να είναι ανέφικτη. Η παραμόρφωση και ο πόνος του πέους είναι δυνατό να κάνουν την σεξουαλική επαφή δύσκολη έως αδύνατη, διαταράσσοντας την σεξουαλική και συναισθηματική σχέση του ζευγαριού.
Νόσος PeyronieΗ νόσος έχει καταγραφεί από τον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά οφείλει το όνομά της στον Francois Gigot de la Peyronie (αν και για πρώτη φορά περιγράφηκε από τον Fallopius, μαθητή του Φλαμανδού ανατόμου Vesalius, το 1561). Ο Peyronie, το 1743, ήταν αυτός που περιέγραψε τις χαρακτηριστικές πλάκες από ινώδη ιστό κάτω από το δέρμα του πέους.

Η νόσος δεν μεταδίδεται και η ακριβής αιτιολογία της παραμένει ασαφής. Είναι σαφώς μια καλοήθης κατάσταση που συμβαίνει πιο συχνά μετά την ηλικία των 45 χρόνων και με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι νεαρότερες ηλικίες. Συναντάται στο 1-3% του ανδρικού πληθυσμού, αλλά πιστεύεται ότι το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο λόγω της απροθυμίας πολλών ασθενών να αναφέρουν το πρόβλημα τους και να αναζητήσουν βοήθεια, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να πάσχουν από κάτι πολύ χειρότερο ή ακόμη και από αίσθημα ντροπής.

Δεν σχετίζεται με λοιμώξεις ή με καρκίνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η κλινική εικόνα της νόσου του Peyronie ποικίλλει από άτομο σε άτομο όσον αφορά τον αριθμό και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η νόσος.

Τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου είναι: πόνος, ψηλάφηση σκληριών στο σώμα του πέους και κάμψη. Η παραμόρφωση που επέρχεται μπορεί να είναι σημαντική και να συνυπάρχει και μείωση του μήκους του πέους. Επίσης, υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια της στύσης και μείωση της διαμέτρου του πέους. Υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών με νόσο του Peyronie αντιμετωπίζουν τελικά και προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας λόγω της σημαντικής πεϊκής δυσμορφίας και της διαταραχής σε αγγειακό επίπεδο. Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να παρατηρηθούν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απέχθεια για το sex, διαταραχές του ύπνου κ.ά.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η αντιμετώπιση της νόσου είναι απαραίτητη όταν η κάμψη του πέους είναι τέτοια που εμποδίζει την είσοδο στον κόλπο κατά τη σεξουαλική επαφή ή όταν η στύση συνοδεύεται από πόνο.

Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.
Πάντως, πολλοί άνδρες με νόσο του Peyronie δεν χρειάζονται καμιά θεραπεία. Στη βιβλιογραφία έχει περιγραφεί σημαντική πιθανότητα αυτόματης βελτίωσης των συμπτωμάτων του πόνου, του μεγέθους της πλάκας και της κάμψης, απλά με το πέρασμα του χρόνου. Αυτόματη ύφεση ή πλήρης ίαση της νόσου συμβαίνει στο 10-20% των ασθενών. Περίπου το 50% παραμένουν σταθεροί μετά την αρχική εκτίμηση, ενώ στο 30-40% των περιπτώσεων η νόσος επιδεινώνεται.
Η θεραπεία των ασθενών με νόσο του Peyronie στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι όσο πιο συντηρητική γίνεται, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση και γίνει εκ νέου εκτίμηση. Οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται να παραμένουν σεξουαλικά ενεργείς, καθώς δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να αποδεικνύει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται μόνο όταν η νόσος είναι μέτριας ή βαριάς μορφής. Συνήθως εφαρμόζεται όταν η παραμόρφωση του πέους είναι τέτοια που προκαλεί δυσκολία στην σεξουαλική επαφή. Βασική αρχή πριν τη χειρουργική αντιμετώπιση είναι το να έχει σταθεροποιηθεί η βλάβη. Σε αντίθετη περίπτωση, η νόσος θα υποτροπιάσει καθώς η ίνωση εξελίσσεται και μεγαλώνει η πλάκα.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου του Peyronie έχει σαν στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του πέους δια μέσου διόρθωσης της κάμψης και θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας. Παρά την ύπαρξη πολλών θεραπευτικών δυνατοτήτων, λίγες έχουν δοκιμαστεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες με placebo μελέτες. Συνδυασμός θεραπειών είναι πιθανό να δώσει καλύτερα αποτελέσματα.

Νόσος Peyronie (Ινώδης σκλήρυνση του πέους)

 

Η νόσος Peyronie είναι μια ανωμαλία στη διαδικασία επούλωσης του τραύματος. Η συχνότερη αιτία είναι κάποιος τραυματισμός του πέους. Ένα ιδιαίτερο επεισόδιο όπως για παράδειγμα ένα αθλητικό ατύχημα, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ή μια επεμβατική πράξη είναι πιθανό να είναι το αίτιο της νόσου.
Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί επίσης μετά από πολλαπλούς μικρούς τραυματισμούς στο πέος. Σε άντρες που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία, αλλά διατηρούν στύση ικανή για διείσδυση, το πέος είναι πιθανότερο να υποχωρήσει/καμφθεί κατά τη διείσδυση (γιατί δεν είναι αρκετά σκληρό) και έτσι να τραυματιστεί.

Όχι, τόσο η συγγενής γωνίωση, όσο και η νόσος Peyronie αποτελούν καλοήθεις νόσους.

Μερικοί άνδρες με νόσο Peyronie (περίπου 13 στους 100) εμφανίζουν ινώδεις πλάκες και σε άλλα μέρη του σώματος. Συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Η νόσος Dupuytren, στην οποία ένα ή περισσότερα δάχτυλα είναι κεκαμμένα στην παλάμη του χεριού, συνδέεται με τη νόσο Peyronie.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι κακώσεις του πέους αποτελούν στην πλειονότητά τους επείγοντα ουρολογικά περιστατικά. Είναι σχετικά σπάνιες κυρίως λόγω της καλά προστατευμένης θέσης και της “κινητικότητας” των έξω γεννητικών οργάνων.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202