Κάταγμα Πέους

Οι περισσότεροι συνδέουμε τη λέξη ‘’κάταγμα’’ με το κάταγμα – σπάσιμο των οστών. Φυσικά δεν υπάρχουν οστά στο πέος, αλλά μπορεί να υποστεί κάταγμα και είναι πιθανότερο να συμβεί όταν το πέος είναι σε στύση. Για να καταλάβουμε το κάταγμα πέους πρέπει να αναφερθούμε στην ανατομία του οργάνου. Όταν το πέος βρίσκεται σε στύση, το αίμα γεμίζει τον σπογγώδη ιστό που καταλαμβάνει τα σηραγγώδη σώματα. Το αίμα είναι αυτό που κάνει το πέος σκληρό και ικανό για διείσδυση κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα σηραγγώδη σώματα συγκρατούνται από μια ισχυρή μεμβράνη που ονομάζεται ινώδης χιτώνας. Όταν ένας άνδρας υποφέρει από κάταγμα πέους, ουσιαστικά έχει σπάσει αυτή η ισχυρή μεμβράνη.

Κάταγμα πέους

Κάταγμα πέους: ρήξη του ινώδη χιτώνα που περιβάλει τα σηραγγώδη σώματα, όταν το πέος βρίσκεται σε πλήρη στύση.

Εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας 20-50 ετών, με μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ 2ης και 3ης δεκαετίας της ζωής. Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προκύψει κάταγμα πέους:

  • Πλήρης στύση
  • Βίαιος τραυματισμός

Το κάταγμα του πέους συμβαίνει κυρίως κατά την βίαιη διείσδυση του οργάνου, όταν ο άντρας προσεγγίζει υπό λάθος γωνία και προσκρούει στο περίνεο της συντρόφου (την περιοχή ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό). Η στάση 'γυναίκα από πάνω' κάνει τον άνδρα ευάλωτο στο κάταγμα, καθώς επίσης και οι ασυνήθεις στάσεις που αναγκάζεται να υιοθετεί το ζευγάρι όταν κάνει σεξ σε περίεργα μέρη, όπως στο αυτοκίνητο. Το κάταγμα συνοδεύεται από ισχυρό ήχο σπασίματος. Πόνος και οίδημα είναι πολύ συνήθη συμπτώματα και συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της επαφής ή και αργότερα. Αν τραυματιστεί η ουρήθρα υπάρχει αίμα στην άκρη του οργάνου και δυσκολία στην ούρηση ή ακόμα και αδυναμία ούρησης

Το κάταγμα πέους αποτελεί μια ιατρικά επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται άμεση εξέταση και αντιμετώπιση.

Η θεραπεία εκλογής του κατάγματος πέους είναι η χειρουργική αντιμετώπιση και μάλιστα άμεσα μέσα σε 6-8 ώρες από το συμβάν. Μελέτες έχουν αναδείξει ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας, χωρίς βέβαια να εξαλείφεται.

Κάταγμα πέους: ρήξη του ινώδη χιτώνα

Επιπλοκές

 

Κάταγμα πέους, εικόνα μαγνητικής τομογραφίας

Διαβάστε Περισσότερα

Οι κακώσεις του πέους αποτελούν στην πλειονότητά τους επείγοντα ουρολογικά περιστατικά. Είναι σχετικά σπάνιες κυρίως λόγω της καλά προστατευμένης θέσης και της “κινητικότητας” των έξω γεννητικών οργάνων.

Συγγενής κάμψη του πέους

Η συγγενής κάμψη του πέους (congenital penile curvature, CPC)  ορίζεται ως κάμψη του πέους σε στύση χωρίς να συνυπάρχει υποσπαδίας ή νόσος του Peyronie. Είναι αποτέλεσμα της δυσανάλογης ανάπτυξης του ινώδους χιτώνα των σηραγγωδών σωμάτων και δε σχετίζεται με δυσπλασία της ουρήθρας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κάμψη είναι κοιλιακή, αλλά μπορεί να είναι πλάγια
Κάταγμα Πέους

Κάταγμα πέους

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00