Με τον όρο λιθίαση ουροδόχου κύστης χαρακτηρίζουμε την κατάσταση εκείνη που ανευρίσκονται λίθοι (πέτρες) εντός της ουροδόχου κύστης.
Στη μεγαλύτερη αναλογία οι λίθοι της κύστης σχηματίζονται πρωτοπαθώς (αυτόχθονες λίθοι) λόγω στάσης των ούρων. Τα συχνότερα αίτια δημιουργίας λίθων στην ουροδόχο κύστη είναι:
- υποκυστική απόφραξη (ΚΥΠ, στένωμα ουρήθρας)
- νευρογενής κύστη
- ουρολοιμώξεις
- ξένα σώματα στη κύστη που δρουν ως λιθογόνοι πυρήνες
Σε μικρότερο ποσοστό οι λίθοι της ουροδόχου κύστης είναι ετερόχθονες. Σχηματίζονται στους νεφρούς και με τις περισταλτικές κινήσεις της νεφρικής πυέλου και του ουρητήρα προωθούνται στην κύστη, όπου και παραμένουν λόγω αδυναμίας αποβολής τους.
Η ύπαρξη λίθων στην ουροδόχο κύστη είναι δυνατόν να δημιουργήσει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (LUTS, Low Urinary Tract Symptoms) όπως:
- Υπερηβικό πόνο
- Δυσουρία
- Συχνουρία
- Αιματουρία
- Διακεκομμένη ούρηση
- Επίσχεση ούρων
Διάγνωση
Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού από τον ουρολόγο είναι σημαντικά βήματα για τη διάγνωση της νόσου.
Η γενική εξέταση ούρων στους περισσότερους ασθενείς αποκαλύπτει την παρουσία μικροσκοπικής ή μακροσκοπικής αιματουρίας. Όταν συνυπάρχει ουρολοίμωξη ανευρίσκονται άφθονα πυοσφαίρια και βακτήρια. Επίσης, στο ίζημα των ούρων πολλές φορές διαπιστώνεται η ύπαρξη κρυστάλλων, οι οποίοι είναι συνήθως ανάλογοι της σύστασης του λίθου. Καλλιέργεια ούρων πρέπει να πραγματοποιείται σε όλους τους ασθενείς, ακόμα και αν δεν αναγνωρίζονται πυοσφαίρια στα ούρα ή αν δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις λοίμωξης.
Η ακτινογραφία Ν.Ο.Κ. και το υπερηχογράφημα αποτελούν τις απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση της λιθίασης της ουροδόχου κύστης. Συνήθως οι λίθοι της κύστης αναγνωρίζονται εύκολα στο υπερηχογράφημα που είναι μία απλή, οικονομική και μη επεμβατική εξέταση.
Αν υπάρχει αμφιβολία, ο ουρολόγος θα προτείνει να γίνει κυστεοσκόπηση. Ορισμένες φορές οι όγκοι της κύστης έχουν επασβεστώσεις στην επιφάνειά τους και μπορεί να μοιάζουν με λίθους στον υπερηχογραφικό έλεγχο. Η πιο αξιόπιστη εξέταση για να επιβεβαιωθεί η παρουσία λίθου και να αποκλειστεί η κακοήθεια είναι η κυστεοσκόπηση.
Επιπλοκές
Η απόφραξη της ουρήθρας και η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι οι κυριότερες επιπλοκές.
Θεραπεία
Η αντιμετώπιση των λίθων της κύστης γίνεται κυρίως ενδοσκοπικά με τη διουρηθρική κυστεολιθοτριψία. Σε πολύ μεγάλους λίθους που καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της χωρητικότητας της κύστης, γίνεται ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953
Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202