Κατάθλιψη και σεξουαλική δυσλειτουργία

Μεγάλο ποσοστό ασθενών που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία πάσχουν και από κατάθλιψη και είναι βέβαιο ότι η σχέση κατάθλιψης και διαταραχής της στύσης είναι αμφίδρομη.

Περίπου 1 στους 2 ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία έχει συμπτώματα κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος η οποία επηρεάζει τόσο τον ίδιο τον ασθενή, όσο και την σύντροφο του, την οικογένεια του, το εργασιακό του περιβάλλον και το γενικότερο πλαίσιο του συστήματος υγείας. Είναι μια συχνή, σοβαρή και συχνά μη διαγιγνωσκόμενη ασθένεια, που συναντάται σε όλες τις φυλές και τους πολιτισμούς, προκαλεί υποβάθμιση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του ατόμου, καθώς και αύξηση της σωματικής νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

 

Κατάθλιψη, καρδιαγγειακή νόσος, στυτική δυσλειτουργία

 

Η μεγάλη συχνότητα της νόσου (12% των ανδρών και 25% των γυναικών θα νοσήσουν τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους) και η συχνή επανεμφάνισή της την τοποθετούν στην πρώτη τριάδα αιτιών αναπηρίας. Σήμερα είναι τόσο συχνή που σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποφέρουν απ’ αυτήν παγκοσμίως περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι όλων των ηλικιών. Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι ετησίως διαγιγνώσκονται ετησίως 18 εκατομμύρια ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ενώ 12 έως 18 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν αγωγή με αντικαταθλιπτικά κυρίως λόγω κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών.

Υπάρχει σίγουρα μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη στυτική δυσλειτουργία.

Η μέτρια ή η βαριά κατάθλιψη ή η χρήση ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσουν τη στυτική δυσλειτουργία. Αλλά και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί ανεξάρτητα και από μόνη της, να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη.

Οι συνέπειες στην επιβάρυνση της κατάθλιψης από την ανδρική στυτική δυσλειτουργία, δεν σταματάνε στον ίδιο τον πάσχοντα, αλλά επεκτείνονται και στην ερωτική σύντροφο.

Οι γυναίκες με ερωτικό σύντροφο που πάσχει από προβλήματα στύσης, εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 44% !

 

Κατάθλιψη και σεξουαλική δυσλειτουργία

 

Η σεξουαλική διαταραχή είναι ένα συχνό και υποτιμημένο πρόβλημα στους ψυχιατρικούς ασθενείς, με υψηλή επικράτηση σε όλες τις διαγνωστικές ομάδες ψυχικών παθήσεων, και ιδιαίτερα στους καταθλιπτικούς ασθενείς. Οι γυναίκες ασθενείς αποδίδουν συχνότερα αυτήν την σεξουαλική εξασθένιση, κυρίως στη ψυχική ασθένειά τους. Οι άνδρες ασθενείς αποδίδουν συχνότερα αυτήν την σεξουαλική εξασθένιση, κυρίως στο φάρμακό τους. Το ποσοστό των πασχόντων από κατάθλιψη, που δεν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αναφέρει κάποια σεξουαλική διαταραχή σε ποσοστό 86%. Η σεξουαλική διαταραχή μπορεί να είναι ένα ή κάποιος συνδυασμός, από τα εξής τρία πιθανά προβλήματα: μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μειωμένη σεξουαλική διέγερση, δυσκολία στον οργασμό.

Οι σεξουαλικές διαταραχές συχνά υποτιμώνται από τους ψυχιάτρους, ενώ είναι οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Αυτές επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και συντελούν σημαντικά (50%) στη μη συμμόρφωση στη θεραπεία.

 

Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs, Selective serotonin reuptake inhibitors), Κατάθλιψη και σεξουαλική δυσλειτουργία

 

Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, (SSRIs, Selective serotonin reuptake inhibitors)

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του ανθρώπινου εγκέφαλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης, εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ως αντικαταθλιπτικά για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και των διαταραχών άγχους.

  • Σιταλοπράμη (Seropram)
  • Εσιταλοπράμη (Cipralex)
  • Φλουοξετίνη (Ladose)
  • Φλουβοξαμίνη (Dumyrox)
  • Παροξετίνη (Seroxat)
  • Σερταλίνη (Zoloft)

H κύρια ένδειξη των SSRI αντικαταθλιπτικών είναι η μείζονα κατάθλιψη, μονοπολική ή διπολική. Εκτός από την κατάθλιψη, ορισμένα SSRI είναι αποτελεσματικά και στη διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία, στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, καθώς και σε άλλες καταστάσεις, όπως οι νυκτερινές ενουρήσεις, η βουλιμία, κ.ά.

Τα φάρμακα της οικογένειας των SSRI, παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά και παρενέργειες. Μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τύπους σεξουαλικής δυσλειτουργίας όπως ανοργασμία, στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη libido, καθυστερημένη εκσπερμάτωση, απώλεια αισθητικότητας ή μειωμένη αισθητικότητα των γεννητικών οργάνων. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει σοβαρό ποσοστό ασθενών (έως και 30%).

 

«…αν υπάρχει κόλαση πάνω στη Γη, θα τη βρείτε στην καρδιά ενός μελαγχολικού…»

(Τhe Anatomy of Melancholy, Robert Burton, 1621)

Μάθετε Περισσότερα

Το πρώτο βήμα για να αναζητήσεις βοήθεια στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι να την αναγνωρίσεις. Η στυτική δυσλειτουργία σήμερα είναι αντιμετωπίσιμη.

Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης: είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας ? Η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (Li-ESWT, low intensity extracorporeal shock wave therapy) προτείνεται όλο και περισσότερο ως επιλογή για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας. Περίπου το 30% όλων των ανδρών ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Sex is a stress test in the absence of a cardiologist…

Sex is a stress test in the absence of a cardiologist… Οι διαταραχές της στύσης αποτελούν σήμερα έναν από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης των νέων ανδρών στον ουρολόγο-ανδρολόγο. Οι εξειδικευμένοι γιατροί οφείλουν να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ολιστικά. Όχι μόνο να διορθώσουν τη δυσλειτουργία, αλλά να εντοπίσουν τις υποκείμενες παθήσεις που οδηγούν σε στύσεις χαμηλής ποιότητας και
Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιών. Εμφανίζεται όμως συχνότερα όσο αυξάνεται η ηλικία. Δεν είναι απειλητική για τη ζωή του άνδρα, αλλά έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς και του/της συντρόφου του. 1 στους 2 άνδρες ηλικίας 40-70 ετών θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη
Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του μπλε χαπιού (Viagra), που άλλαξε όχι μόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανδρών σε όλον τον κόσμο, αλλά και τον σεξουαλικό χάρτη του πλανήτη. Σήμερα, κυκλοφορούν τέσσερις διαφορετικές αποχρώσεις του φαρμάκου για τη στύση, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5
Αρκετοί άνδρες δεν επισκέπτονται τον ουρολόγο για τακτικό έλεγχο, όπως οι γυναίκες τον γυναικολόγο τους. Αυτό αλλάζει όμως όταν εκτιμούν ότι το πέος τους δεν ανταποκρίνεται στις επιδόσεις που θα ήθελαν. Οι διαταραχές της στύσης αποτελούν σήμερα έναν από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης των νέων ανδρών στον ουρολόγο-ανδρολόγο. Οι εξειδικευμένοι γιατροί οφείλουν να αντιμετωπίζουν το

Μηχανισμός της στύσης

Η στύση είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο που προϋποθέτει μια ευαίσθητη και καλά ενορχηστρωμένη ισορροπία μεταξύ νευρολογικών, αγγειακών, ορμονικών και ανατομικών δομών. Αποτελεί το θαυμαστό αποτέλεσμα μιας αστραπιαίας διαδικασίας, στην οποία εμπλέκονται τα έξω γεννητικά όργανα, η καρδιά, τα αγγεία, οι ορμόνες, οι νευρικοί άξονες, τα συναισθήματα, οι αισθήσεις, η φαντασία, η μνήμη…   Το πέος

Κρουστικά κύματα πέους

Η εφαρμογή στο πέος χαμηλής έντασης κρουστικών κυμάτων αποτελεί μια νέα και ελπιδοφόρα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι μία εντελώς ανώδυνη μέθοδος και αφορά τη στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται αποκλειστικά σε αγγειακά αίτια. Τα κρουστικά κύματα αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου και την πρόκληση νεοαγγειογένεσης. Επιτυγχάνουν καλύτερη αιμάτωση του
Το δυναμικό triplex των αγγείων του πέους (triplex πεϊκών αρτηριών) είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη διαγνωστική μέθοδος για την εκτίμηση της αιμοδυναμικής κατάστασης του πέους. Αποτελεί τη βασική εξέταση για τη μελέτη και τη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού, αλλά κυρίως εμπειρία από την πλευρά του ιατρού που θα την πραγματοποιήσει.
Μελέτες έχουν δείξει ότι προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας παρατηρούνται 3 χρόνια πριν από την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα αγγεία της στύσης είναι πολύ μικρότερα από αυτά της καρδιάς και αποφράσσονται ευκολότερα και νωρίτερα! Στυτική δυσλειτουργία – έμφραγμα • Οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας με καρδιολογικό
στυτική δυσλειτουργία
Η στύση αποτελεί το βαρόμετρο της καρδιακής λειτουργίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται 3 χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα αγγεία της στύσης είναι πολύ μικρότερα από αυτά της καρδιάς και αποφράσσονται ευκολότερα και νωρίτερα!

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00