Η στύση αποτελεί το βαρόμετρο της καρδιακής λειτουργίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται 3 χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα αγγεία της στύσης είναι πολύ μικρότερα από αυτά της καρδιάς και αποφράσσονται ευκολότερα και νωρίτερα!
Οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας με καρδιολογικό πρόβλημα, όπως το έμφραγμα.
Η στυτική δυσλειτουργία “καμπανάκι” για έμφραγμα…
Σύμφωνα με τις έρευνες, οι ασθενείς με καρδιακή νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί προϊόν αθηροσκλήρωσης των πεϊκών αρτηριών, μειωμένης καρδιακής παροχής ή παρενέργειας των φαρμάκων για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Η μελέτη αναγνώρισε κατηγορίες φαρμάκων όπως:
- οι β-αποκλειστές
- τα διουρητικά
- τα αντιλιπιδαιμικά
να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στη σεξουαλική απόδοση.
Οι γιατροί οφείλουν να γνωρίζουν ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μελέτη του 2012 απέδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πιο αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα, από το οικογενειακό ιστορικό και το κάπνισμα, σε άνδρες ηλικίας 40-49 ετών με πρωτοεμφανιζόμενη καρδιακή νόσο.
Μελετώντας στοιχεία από περισσότερους από 95.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 45 ετών, βρέθηκε ότι όσοι δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, αλλά έπασχαν από μέτρια Σ.Δ. είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν με έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα στη διάρκεια μιας διετίας, απ’ όσες εκείνοι που δεν αντιμετώπιζαν διαταραχή της στύσης. Σε όσους, δε, η Σ.Δ. ήταν σοβαρή, ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιαγγειακό αίτιο ήταν αυξημένος κατά 35%.
Οι τελευταίες έρευνες υποστηρίζουν ότι η στυτική δυσλειτουργία όπως και η καρδιαγγειακή νόσος αποτελούν εκδήλωση της ίδιας παθοφυσιολογικής διαταραχής: της νόσου του ενδοθηλίου.
Μπορεί, λοιπόν, η διαταραχή της στύσης να είναι οιωνός καρδιαγγειακής νόσου. Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη διάγνωση και αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας επιβεβλημένη.
Η διαταραχή της στυτικής λειτουργίας είναι συχνή και αποτελεί ένα μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα.
-
52% των ανδρών 40-70 ετών παρουσιάζουν κάποιο βαθμό στυτικής διαταραχής.
-
Επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζουν ότι η συχνότητα της παγκοσμίως θα αυξηθεί από 152 εκατομμύρια άνδρες το 1995 σε 322 το 2025.
Αντίστοιχα στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν. Μελέτες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν ότι το 5% των ανδρών με ηλικία μικρότερη από τα 40 έτη, το 10% των ανδρών με ηλικία 40-60 έτη, το 20% των ανδρών ηλικίας 60-70 ετών και το 50% των ανδρών άνω των 70 ετών πάσχουν από κάποιου βαθμού στυτική διαταραχή. Μόνο 10% των ανδρών που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία αναζητούν ιατρική βοήθεια. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων παραμένει αδιάγνωστο και δε λαμβάνει τη δέουσα ιατρική θεραπεία.
- Πολλές φορές η σύντροφος είναι αυτή που παρακινεί τον άνδρα να επισκεφτεί το γιατρό.
- Η στύση αποτελεί το βαρόμετρο της καρδιακής λειτουργίας.
1 στους 5 άντρες με αγγειακή στυτική δυσλειτουργία έχει σιωπηλή καρδιαγγειακή νόσο (χωρίς συμπτώματα) και μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα υποστεί, ένα καρδιακό επεισόδιο.
Στους ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου, διαπιστώθηκε ότι 2/3 είχαν πρόβλημα στύσης, αλλά μόλις 1/3 είχαν συμβουλευτεί Ουρολόγο. Αξιοσημείωτο είναι πως η αγγειακή στυτική δυσλειτουργία «χτυπά» 3 χρόνια νωρίτερα, προειδοποιώντας για το πρόβλημα της καρδιάς που έρχεται !!!
Το Διεθνές Συμβούλιο για την Ανδρική Σεξουαλική Υγεία υπογραμμίζει ότι:
«Άτομα με διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας έχουν το δικαίωμα στην κατάλληλη ιατρική διάγνωση και θεραπεία».
Έτσι, αναγνωρίζεται η στυτική δυσλειτουργία ως ιατρική πάθηση και η θεραπεία της ως αναγκαιότητα.
Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη στύση σας, κάντε ένα γρήγορο τεστ στα συμπτώματά σας, απαντώντας το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί. Ονομάζεται Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας (International Index of Erectile Function, IIEF). Χρησιμοποιείται διεθνώς, για να αξιολογηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων.