Αρκετοί άνδρες δεν επισκέπτονται τον ουρολόγο για τακτικό έλεγχο, όπως οι γυναίκες τον γυναικολόγο τους. Αυτό αλλάζει όμως όταν εκτιμούν ότι το πέος τους δεν ανταποκρίνεται στις επιδόσεις που θα ήθελαν.
Οι διαταραχές της στύσης αποτελούν σήμερα έναν από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης των νέων ανδρών στον ουρολόγο-ανδρολόγο.
Οι εξειδικευμένοι γιατροί οφείλουν να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ολιστικά. Όχι μόνο να διορθώσουν τη δυσλειτουργία, αλλά να εντοπίσουν τις υποκείμενες παθήσεις που οδηγούν σε στύσεις χαμηλής ποιότητας και απόδοσης. Κι αυτό γιατί εξαιρετικά συχνά η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί το πρώτο ανησυχητικό σύμπτωμα μιας υποκείμενης ασθένειας.
Οι αρτηρίες του πέους είναι αγγεία μικρής διαμέτρου, ενώ οι αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) είναι μεγαλύτερης διαμέτρου. Η αγγειακή νόσος, όμως, αποτελεί μια συστηματική πάθηση η οποία αφορά τα αγγεία όλου του σώματος και δεν εκδηλώνεται εντοπισμένα. Με άλλα λόγια, η προβληματική ροή του αίματος, λόγω εναποθέσεων λίπους, σε μικρά αγγεία κρούει τον κώδωνα κίνδυνου για τη δυσλειτουργία και μεγαλύτερων αγγείων, όπως αυτών της καρδιάς.
Άρα η στυτική δυσλειτουργία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντίδραση του αγγειακού συστήματος ικανή να κινητοποιήσει τη συνεργασία του ουρολόγου-ανδρολόγου με γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, με στόχο τη διασφάλιση της συνολικής υγείας του άνδρα.
Η σεξουαλική υγεία αποτελεί σημαντική πλευρά της συνολικής ανθρώπινης υγείας.
Τα βιβλιογραφικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική υγεία επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνουμε, ενώ ταυτόχρονα και τα συνοδά νοσήματα αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται ειδικά στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας που μελετήθηκε ευρέως τις τελευταίες δεκαετίες.
Η διαδικασία της γήρανσης συνοδεύεται από προοδευτική επιδείνωση των οργανικών λειτουργιών και κατά συνέπεια, όσο περισσότερο οι άνθρωποι γηράσκουν, τόσο περισσότερο θα πληθαίνουν και οι παθήσεις από τις οποίες θα νοσούν. Πολλές μελέτες τονίζουν τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και άλλων νοσημάτων όπως:
- ο σακχαρώδης διαβήτης,
- η καρδιαγγειακή νόσος,
- η υπέρταση,
- η δυσλιπιδαιμία,
- η παχυσαρκία,
- το μεταβολικό σύνδρομο,
- η κατάθλιψη,
- η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και
- τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό.
Επιπλέον, η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται να μοιράζεται κοινή παθοφυσιολογία με τις παραπάνω παθήσεις, προτείνοντας την υπόθεση ότι δεν αποτελεί μόνο έκφραση ήδη υπαρχόντων νοσημάτων, αλλά και πρώτο σύμπτωμα σιωπηρών ασθενειών που δεν έκαναν ακόμη την εμφάνισή τους.
Γι’ αυτό η στυτική δυσλειτουργία αναδεικνύεται ως σημαντικός δείκτης της συνολικής ανδρικής υγείας, με κυρίαρχο ρόλο βέβαια στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Έτσι, όταν ο άντρας παραπονείται στον ιατρό για την εμφάνιση σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να τον προειδοποιεί για όλα τα παραπάνω χρόνια νοσήματα και να χρήζει περαιτέρω ιατρικού ελέγχου ανεξάρτητα από την ηλικία του.