Φλεγμονώδης ουρολιθίαση σε ασθενή με αποφρακτική ουροπάθεια: ενδοσκοπική αντιμετώπιση
Η φλεγμονώδης ουρολιθίαση προκαλείται από βακτήρια που παράγουν το ένζυμο ουρεάση και αποτελεί περίπου το 15% των λίθων του ουροποιητικού συστήματος. Η χειρουργική επέμβαση με στόχο την πλήρη αφαίρεση των λίθων είναι ο βασικός πυλώνας της θεραπείας.

Aξονική τομογραφία: λίθος διαμέτρου 17mm στη δε. νεφρική πύελο και καθυστερημένη απέκκριση
Γυναίκα ασθενής ηλικίας 65 ετών προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με άλγος στη δεξιά οσφυϊκή χώρα από 24ώρου, εμπύρετο και όψη πάσχοντος.
Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε θετικό σημείο Giordano δεξιά. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος ανέδειξε υδρονέφρωση δε. και έλλειψη jet ούρων από το σύστοιχο ουρητηρικό στόμιο. Η αξονική τομογραφία ανέδειξε λίθο διαμέτρου 17mm στη δε. νεφρική πύελο, καθυστερημένη απέκκριση και εικόνα λοίμωξης
Η ασθενής αντιμετωπίστηκε αρχικά συντηρητικά με τοποθέτηση διαδερμικής νεφροστομίας υπό CT έλεγχο και I.V. αντιβιοτική αγωγή βάσει αντιβιογράμματος. Προτάθηκε χειρουργική ενδοσκοπική αντιμετώπιση σε δεύτερο χρόνο.

Φλεγμονώδης ουρολιθίαση σε ασθενή με αποφρακτική ουροπάθεια, τοποθέτηση διαδερμικής νεφροστομίας
Η ασθενής μετά την πάροδο τριών εβδομάδων προσήλθε με στείρα κ/α ούρων και (-) δείκτες φλεγμονής για ενδοσκοπική αντιμετώπιση της ουρολιθίασης. Υποβλήθηκε σε εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία με laser υψηλής ισχύος και χρήση ουρητηρικού θηκαριού με εύκαμπτο άκρο πλοήγησης και αναρρόφηση.
Η εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία με laser υψηλής ισχύος και χρήση ουρητηρικού θηκαριού με εύκαμπτο άκρο πλοήγησης και αναρρόφηση αποτελεί μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των λίθων νεφρού με υψηλό ποσοστό ελεύθερο λιθίασης και διατήρηση ασφαλούς ενδονεφρικής πίεσης.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ουρητηρικού θηκαριού με εύκαμπτο άκρο πλοήγησης και αναρρόφηση κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης RIRS είναι:
- μείωση της θερμοκρασίας και της ενδονεφρικής πίεσης
- μείωση του κίνδυνου μ/χ λοίμωξης
- βελτίωση ποσοστού ελεύθερου λίθου
- βελτίωση χειρουργικού χρόνου

Φλεγμονώδης ουρολιθίαση σε ασθενή με αποφρακτική ουροπάθεια: ενδοσκοπική αντιμετώπιση