Οι θεραπευτικές επιλογές που έχει η ιατρική κοινότητα στην εποχή μας και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαταραχής της στύσης είναι πολλές, ασφαλείς, τεκμηριωμένες, εξατομικευμένες, δοκιμασμένες στο χρόνο και αποτελεσματικές.
Ο ανδρολόγος μπορεί να διακρίνει αναστρέψιμους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για διαταραχές στύσης όπως φαρμακευτικά σκευάσματα, φτωχή ποιοτικά δίαιτα, έλλειψη φυσικής άσκησης, ενδοκρινικές διαταραχές και αγχώδεις διαταραχές.
Οι αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής έχουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας, ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς.
- Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς και η υιοθέτηση μεσογειακής δίαιτας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη στυτική λειτουργία.
- Θετική επίδραση έχει επίσης και η καθιέρωση σε καθημερινή βάση μισής ώρας αεροβικής άσκησης μέτριας έντασης.
- Το κάπνισμα τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τη συχνότητα, έχει αποδειχθεί ότι έχει άμεση σχέση με διαταραχές στύσης, η δε διακοπή του βοηθά στην αποκατάσταση του προβλήματος.
- H χρόνια ή η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων, γεγονότα που έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα της στύσης.
Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίζεται σε συντηρητική και χειρουργική.
Τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία έχουν ένδειξη σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα χάπια και τις ενδοπεϊκές ενέσεις. Όλα τα φάρμακα δρουν στα αγγεία του πέους προκαλώντας αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα αυξημένη αιματική ροή στο πέος και επομένως καλύτερη σκληρότητα και διάρκεια στύσης.
Κανένα φάρμακο δεν αυξάνει την ερωτική επιθυμία.
Η χειρουργική αντιμετώπιση (πεϊκές προθέσεις) αποτελεί θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που οι άλλες μορφές θεραπείας έχουν αποτύχει. Τα κρουστικά κύματα αποτελούν μια νέα μέθοδο θεραπείας που έχει φέρει επανάσταση στη στυτική δυσλειτουργία αγγειογενούς αιτιολογίας.
Τα φάρμακα από το στόμα
Τα φάρμακα από το στόμα και συγκεκριμένα οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 άλλαξαν τη θεραπευτική διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας και επέφεραν ένα είδος “σεξουαλικής επανάστασης”.
Μέχρι τώρα στην Ελλάδα κυκλοφορούν 4 διαφορετικές ουσίες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας η βαρδεναφίλη (Levitra), η σιλδεναφίλη (Viagra), η ταδαλαφίλη (Cialis) και η αβαναφίλη (Spedra).
Και τα τέσσερα αυτά μόρια ανήκουν στους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 και έχουν ίδιο μηχανισμό δράσης. Δρουν στα αγγεία του πέους προκαλώντας αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα αυξημένη αιματική ροή στο πέος και επομένως καλύτερη σκληρότητα και διάρκεια στύσης.
Όλες οι παραπάνω μορφές έχουν ένδειξη για κατ’ επίκληση λήψη από τον ασθενή, δηλαδή μία περίπου ώρα πριν από την σεξουαλική επαφή.
Η διάρκεια δράσης της ταδαλαφίλης είναι 36 ώρες, ενώ των άλλων δύο φαρμάκων 8-12 ώρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τροφή επηρεάζει αρνητικά τη δράση της σιλδεναφίλης και της βαρδεναφίλης, ενώ η ταδαλαφίλη δεν επηρεάζεται από τη λήψη τροφής. Να σημειωθεί ότι η κοινωνική χρήση αλκοόλ δεν επηρεάζει κανένα από τα 4 φάρμακα.
Τα φάρμακα δε δημιουργούν στύση από μόνα τους, αλλά μόνο μετά από σεξουαλικό ερεθισμό.
Η ταδαλαφίλη κυκλοφορεί σε χάπι των 5mg για καθημερινή λήψη, ανεξάρτητα από το αν θα ακολουθήσει σεξουαλική πράξη. Η μορφή αυτή έχει ένδειξη σε ασθενείς που έχουν συχνές σεξουαλικές πράξεις ή πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (Κ.Υ.Π.). Η υπερπλασία του προστάτη είναι πιο συχνή πάθηση που προκαλεί δυσκολία στην ούρηση σε άντρες μετά την ηλικία των 50 ετών.
Η ταδαλαφίλη έχει αποδειχτεί ότι βοηθά όχι μόνο τη στύση, αλλά και την ούρηση των αντρών με αυξημένο μέγεθος προστάτη (Κ.Υ.Π.) και σε συμπτώματα όπως η συχνουρία, δυσουρία, επιτακτική ούρηση.
Απόλυτη αντένδειξη για τη χορήγηση τους είναι σε ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη (κατηγορία φαρμάκων για στεφανιαία νόσο). Ο λόγος είναι ότι η συγχορήγηση μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Οι πιο συχνές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν είναι πονοκέφαλος, δυσπεψία, μυαλγία, ενώ πιο σπάνια ρινική συμφόρηση και διαταραχές στην όραση. Οι παρενέργειες ακόμα και όταν συμβούν είναι ήπιες και υποχωρούν με την διακοπή της αγωγής.
Με αρκετά πλέον χρόνια εμπειρίας, τα φάρμακα της στύσης έχουν αποδείξει ότι είναι από τα πλέον ασφαλή, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Ενδοπεϊκές ενέσεις
Με τον όρο «ενδοπεϊκές» αναφερόμαστε σε ενδοσηραγγώδεις (δηλαδή μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους) ενέσεις με αγγειοδιασταλτικές ουσίες.
Με μια μικρή σύριγγα και λεπτή βελόνη γίνεται από τα πλάγια, μέσα στους 2 κυλίνδρους που υπάρχουν στο πέος (σηραγγώδη σώματα), ένεση διαφόρων φαρμάκων που προκαλούν διαστολή των αγγείων και άρα αύξηση της ροής αίματος στο πέος.
Η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή, αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση από τον ουρολόγο του και έχει βρεθεί η σωστή και εξατομικευμένη δόση. Μετά από 10-15 λεπτά επιτυγχάνεται η στύση ανεξάρτητα από την ύπαρξη σεξουαλικής επιθυμίας, αφού το φάρμακο δρα τοπικά. Η διαδικασία είναι πρακτικά ανώδυνη και οι επιπλοκές σπάνιες.
Η αποτελεσματικότητα των ενέσεων για την επίτευξη ικανοποιητικής στύσης ανέρχεται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 80%. Από τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί τα πιο διαδεδομένα είναι η παπαβερίνη, η φαιντολαμίνη και η αλπροσταδίλη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους ή σε συνδυασμό.
Οι ενδοπεϊκές ενέσεις χρησιμοποιούνται κυρίως ως δεύτερης γραμμής θεραπεία, όταν τα φάρμακα από το στόμα εμφανίσουν μειωμένη ή μηδαμινή δραστικότητα.
Κρουστικά κύματα πέους
Η μέθοδος της εφαρμογής στο πέος χαμηλής έντασης κρουστικών κυμάτων αποτελεί μια νέα και ελπιδοφόρα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι μία εντελώς ανώδυνη μέθοδος και αφορά στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται αποκλειστικά σε αγγειακά αίτια. Τα κρουστικά κύματα αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου και την πρόκληση νεοαγγειογένεσης, επιτυγχάνοντας καλύτερη αιμάτωση του πέους και βελτιωμένη στυτική λειτουργία. Με απλά λόγια δημιουργούνται νέα αγγεία στο πέος, τα οποία αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής στο πέος.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που δεν είχαν καλή ανταπόκριση στα φάρμακα από το στόμα, μετά από τη θεραπεία με κρουστικά κύματα είχαν σαφώς καλύτερη ανταπόκριση. Επίσης, ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα από το στόμα και είχαν καλή ανταπόκριση μετά τη θεραπεία με κρουστικά δεν είχαν ανάγκη να λαμβάνουν φάρμακα. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας φαίνεται να διατηρούνται και να διαρκούν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 30 λεπτά, δεν απαιτείται αναισθησία και ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να αποχωρήσει μόνος και χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν αναφερθεί και φυσικά η επιστημονική κοινότητα αναμένει περαιτέρω μελέτες που θα διαφωτίσουν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου.
Πεϊκές προθέσεις
Η πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή η οποία τοποθετείται μέσα στο πέος, βοηθώντας τον άντρα να επιτυγχάνει στύση για μια επιτυχή σεξουαλική επαφή. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που οι άλλες μορφές θεραπείας (φάρμακα, ενδοπεϊκές ενέσεις) έχουν αποτύχει.
Οι προθέσεις αποτελούνται από δύο κυλίνδρους που τοποθετούνται μέσα στα σηραγγώδη σώματα και από μία αντλία και ένα ρεζερβουάρ. Ο ασθενής όποτε επιθυμεί να έχει στύση πατά την αντλία και το υγρό που περιέχει το ρεζερβουάρ διογκώνει τους κυλίνδρους που βρίσκονται μέσα στα σηραγγώδη σώματα. Όταν τελειώσει η επαφή, πατά ξανά την αντλία και το υγρό επιστρέφει στο ρεζερβουάρ με αποτέλεσμα την υποχώρηση της στύσης.
Η εκσπερμάτιση και ο οργασμός δεν επηρεάζονται από την επέμβαση.
Οι προθέσεις έχουν καθιερωθεί ως ο “χρυσός κανόνας” στη χειρουργική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Η τοποθέτηση της πρόθεσης γίνεται με χειρουργική επέμβαση διαρκείας 1 ώρας περίπου. Ο ασθενής σε λίγες μέρες μετά το χειρουργείο επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή μετά από ένα μήνα. Η ικανοποίηση σε καλά ενημερωμένους ασθενείς, αλλά και των συντρόφων τους, είναι ιδιαίτερα υψηλή και ξεπερνάει το 90%.
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και συνήθως εντοπίζονται σε επιμόλυνση της πρόθεσης ή μηχανική βλάβη, οπότε και θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Η καλύτερη λύση είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας όλες τις επιλογές. H απόφαση που θα πάρετε, όσον αφορά τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε, πρέπει να βασίζεται στις δικές ανάγκες σας και να είναι αποτέλεσμα αναλυτικής συζήτησης με τον ουρολόγο σας.
Το πρώτο βήμα για να αναζητήσεις βοήθεια στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι να την αναγνωρίσεις. Η στυτική δυσλειτουργία σήμερα είναι αντιμετωπίσιμη.
Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης: είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας ?
- Published in Blog, Στυτική Δυσλειτουργία
Sex is a stress test in the absence of a cardiologist…
- Published in Blog, Στυτική Δυσλειτουργία
Πόσο συχνά είναι τα προβλήματα της στύσης;
- Published in Blog, Στυτική Δυσλειτουργία
Αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5: τα φάρμακα που έφεραν επανάσταση στη σεξουαλική υγεία των ανδρών
- Published in Blog, Στυτική Δυσλειτουργία
Οι στύσεις υποδεικνύουν την ποιότητα της υγείας του άνδρα…
- Published in Blog, Στυτική Δυσλειτουργία
Μηχανισμός της στύσης
- Published in Ανατομία ουροποιητικού, Ιατρικοί Όροι, Στυτική Δυσλειτουργία
Κρουστικά κύματα πέους
- Published in Ανδρολογία, Ιατρικοί Όροι, Παθήσεις πέους, Στυτική Δυσλειτουργία
Δυναμικό triplex αγγείων πέους (triplex πεϊκών αρτηριών)
- Published in Απεικονιστικές εξετάσεις, Ιατρικοί Όροι, Στυτική Δυσλειτουργία
Ότι είναι κακό για την καρδιά, είναι κακό και για τις στύσεις σας!
- Published in Blog, Στυτική Δυσλειτουργία
Η Στύση αποτελεί το Βαρόμετρο Υγείας της Καρδιάς…
- Published in Blog, Στυτική Δυσλειτουργία
Έλεγχος Στυτικής Λειτουργίας
- Published in Διάγνωση, Στυτική Δυσλειτουργία, Υπηρεσίες
- 1
- 2
Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953
Δευτέρα - Πέμπτη: | 16.00 - 21.00 |
Σάββατο: | 09.00 - 13.00 |
Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202
Δευτέρα: | 19.00 - 21.00 |
Τρίτη: | 09.00 - 14.00 |
Παρασκευή: | 16.00 - 21.00 |
Επιπλοκές των ενδοσκοπικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ουρολιθίασης
16 Νοεμβρίου, 2024Στυτική διαταραχή και καρδιολογικά προβλήματα
6 Νοεμβρίου, 2024