Το στένωμα ουρητήρα αποτελεί εκείνη την παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται μείωση του εύρους του αυλού του ουρητήρα με αποτέλεσμα την απόφραξη (πλήρη ή μερική) του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.
Τα πιο συχνά αίτια δημιουργίας στενώματος είναι:
- Λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος
- Νεοπλάσματα του ουρητήρα ή των παρακειμένων οργάνων
- Συμφύσεις / τραυματισμοί
- Οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση
- Λοιμώξεις
Οι ενδείξεις για την παρέμβαση σε ασθενείς με στένωμα ουρητήρα είναι:
- πόνος
- λοίμωξη
- απόφραξη
- αιματουρία
Η κύρια αντένδειξη για χειρουργική επέμβαση στένωσης ουρητήρα είναι μια ενεργή και χωρίς θεραπεία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Σχετική αντένδειξη είναι η μη διορθωμένη αιμορραγική διάθεση. Αν η νεφρική λειτουργία είναι μικρότερη από 10%, η ανάκτησή της είναι απίθανη και η νεφρεκτομή είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης
Όγκοι ουρητήρα
Οι όγκοι του ουρητήρα αποτελούν σπάνια νεοπλάσματα του ουροποιητικού συστήματος και είναι συνήθως διηθητικοί κατά την αρχική διάγνωση. Σε ειδικές περιπτώσεις (πολύ μικροί όγκοι, μονήρεις, με καλή διαφοροποίηση), αντί της ριζικής θεραπείας μπορεί να επιλεγεί μια πιο συντηρητική αντιμετώπιση.
Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση είτε με ανιούσα προσέγγιση δια του ουρητήρα, είτε με κατιούσα προσέγγιση, δια του νεφρού, περιλαμβάνει την εκτομή του όγκου με laser και ταυτόχρονη διατήρηση του νεφρού και του ουρητήρα. Εφόσον επιλεγεί αυτή η μέθοδος, είναι απαραίτητη η στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς για αποφυγή πιθανής υποτροπής.
- Η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρείας (EAU, European Association of Urology) συστήνει τη χρήση laser για ενδοσκοπική αντιμετώπιση όγκων ανώτερου ουροποιητικού σε χαμηλού κινδύνου ασθενείς.
Χαμηλού κινδύνου ασθενείς (απαραίτητη η παρουσία όλων των παραγόντων)
- Μονήρης βλάβη
- Μέγεθος όγκου < 1 εκατοστό
- Low grade κυτταρολογική
- Low grade βιοψία
- Χωρίς διήθηση στην αξονική ουρογραφία