Ο καρκίνος της κύστης είναι ένας επιθετικός καρκίνος, που έχει την τάση να υποτροπιάζει ή / και να εξελίσσεται. Για το λόγο αυτό η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία έχουν αποφασιστική σημασία. Η αιματουρία (μακροσκοπική ή μικροσκοπική) αποτελεί το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου και είναι συνήθως ανώδυνη.
● Η πιο συχνή κακοήθεια της ουροποιητικής οδού
● 9ος σε συχνότητα καρκίνος παγκοσμίως
● Σήμερα 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ιστορικό καρκίνου κύστεως
● Άνδρες : Γυναίκες 4:1
● Μέση ηλικία διάγνωσης : 73 έτη
● 5ετής επιβίωση : 77,4%
Η διουρηθρική εκτομή όγκου κύστης (TUR-BT, Transurethral Resection of Bladder Tumor) είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μέσω της ουρήθρας αφαιρείται κομμάτι ιστού από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.
Η επέμβαση αυτή γίνεται για την διάγνωση και θεραπεία του μη διηθητικού (επιφανειακού) καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Δια μέσου της ουρήθρας εισάγεται στην ουροδόχο κύστη κάμερα και ειδικό εργαλείο (ρεζεκτοσκόπιο) που κόβει και αφαιρεί πλήρως τον όγκο. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη αιμορραγίας. Ο ιστός που αφαιρείται αποστέλλεται στο εργαστήριο για ιστολογική ταυτοποίηση.
Είναι αναγκαία η πλήρης εξαίρεση του νεοπλάσματος συμπεριλαμβανομένου και τμήματος του μυϊκού τοιχώματος της κύστης, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί ιστολογικά η ενδεχόμενη διήθησή του. Η προσπέλαση γίνεται ενδοσκοπικά. Μετά την επέμβαση τοποθετείται καθετήρας κύστεως και σύστημα έκπλυσης για όσο χρόνο απαιτηθεί. Η έξοδος από το νοσοκομείο εξαρτάται από τη μετεγχειρητική πορεία. Συνήθως η παραμονή είναι 1 - 2 ημέρες.
Η διουρηθρική εκτομή όγκου κύστεως είναι γενικά μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση με σχετικά λίγες επιπλοκές. Προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση προεγχειρητικώς άσηπτων ούρων και η πιστή τήρηση των αρχών της σωστής τεχνικής.
Οι επιπλοκές που περιγράφονται ότι μπορεί να παρουσιασθούν κατά την επέμβαση, αμέσως μετά ή και σε απώτερο χρονικό διάστημα είναι οι ακόλουθες:
• Καύσος και ήπια αιματουρία για μικρή περίοδο μετά την επέμβαση
• Αιμορραγία (1-4%)
• Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
• Τραυματισμός ή/και ρήξη κύστης (0.9-5%)
• Δημιουργία ουρινώματος
• Κάκωση ουρητηρικών στομίων (13%)