Αίτια – Προδιαθεσικοί Παράγοντες Καρκίνου Ουροδόχου Κύστης

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου της κύστης.
Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγοντας, καθώς οι καπνιστές έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε σχέση με τους μη καπνιστές (1 στους 2 πάσχοντες είναι ή ήταν καπνιστής). Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η σχέση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη.
Το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων και πίπας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κύστης. Όποιος καπνίζει εισπνέει τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό. Τα χημικά αυτά μεταφέρονται από τους πνεύμονες στο αίμα. Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα από τις βλαβερές αυτές ουσίες και τις στέλνουν με τα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Με την πάροδο του χρόνου οι ουσίες αυτές βλάπτουν τα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό του τοιχώματος της κύστης και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου.
Η επαγγελματική έκθεση σε χημικά αποτελεί τον 2ο πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου (αποτελεί το 10% όλων των περιπτώσεων). Έχει βρεθεί συσχέτιση του καρκίνου της κύστης με ορισμένα επαγγέλματα, κατά τα οποία υπάρχει επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, όπως οι αρωματικές αμίνες. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται συχνά σε βιομηχανίες που επεξεργάζονται χημικά, χρώματα, πίσσα, ελαστικά, εκτυπωτικά, πετρελαιοειδή και δέρματα.

Εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας χημικών, ελαστικών, βαφών, υφασμάτων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επαγγελματίες σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι όσοι έρχονται σε επαφή με ουσίες γνωστές ως αρωματικές αμίνες, δηλαδή όσοι εργάζονται σε καπνό, βαφές, πλαστικά, δέρματα, εκτυπωτές και προϊόντα για τα μαλλιά. Επίσης όσοι εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα, πετρέλαιο και τοξίνες γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Οι επαγγελματίες που εκτίθενται σε αυτά τα εν δυνάμει καρκινογόνα είναι οι εργάτες μετάλλου, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί, οι καθαριστές καπνοδόχων, οι σερβιτόροι, οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενοι σε μονάδες αλουμινίου και μονάδες πετρελαίου/βενζίνης.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

  • ακτινοβολία στην περιοχή
  • χρόνια λοίμωξη της κύστης
  • χημειοθεραπεία με κυκλοφωσφαμίδη
  • σχιστοσωμίαση

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου, γιατί έτσι μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. αλλαγή των συνθηκών υγιεινής ή στενή παρακολούθηση, για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

Μάθετε Περισσότερα

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας επιθετικός καρκίνος με απρόβλεπτη βιολογική συμπεριφορά. Έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με τις υπόλοιπες κακοήθειες του ανθρώπινου σώματος. Για το λόγο αυτό η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία έχουν αποφασιστική σημασία.

Καρκίνωμα in situ της ουροδόχου κύστης

Το καρκίνωμα in situ (Cis) περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Melicow το 1952 σαν περιοχή υπερπλασίας και αναπλασίας σε ένα φαινομενικά κατά τα άλλα φυσιολογικό βλεννογόνο της κύστης. Χαρακτηριστική ήταν η δυνητική διηθητική ικανότητα της συγκεκριμένης βλάβης. Το καρκίνωμα in situ χαρακτηρίζεται ως ένα επίπεδο, μη διηθητικό, επιφανειακό νεόπλασμα με δυνητικά υψηλό βαθμό κακοήθειας.
Η διουρηθρική εκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται κομμάτι ιστού από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και γίνεται για την διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η επαναληπτική διουρηθρική εκτομή (Re-TUR) προτείνεται συχνά για τη διαπίστωση ύπαρξης υπολειμματικής νόσου όπως και για την πιθανότητα υποσταδιοποίησης της νόσου στην αρχική διουρηθρική εκτομή.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00