Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη του καρκίνου της κύστης.
Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγοντας, καθώς οι καπνιστές έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε σχέση με τους μη καπνιστές (1 στους 2 πάσχοντες είναι ή ήταν καπνιστής). Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η σχέση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη.
Το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων και πίπας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κύστης. Όποιος καπνίζει εισπνέει τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό. Τα χημικά αυτά μεταφέρονται από τους πνεύμονες στο αίμα. Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα από τις βλαβερές αυτές ουσίες και τις στέλνουν με τα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Με την πάροδο του χρόνου οι ουσίες αυτές βλάπτουν τα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό του τοιχώματος της κύστης και ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου.
Η επαγγελματική έκθεση σε χημικά αποτελεί τον 2ο πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου (αποτελεί το 10% όλων των περιπτώσεων). Έχει βρεθεί συσχέτιση του καρκίνου της κύστης με ορισμένα επαγγέλματα, κατά τα οποία υπάρχει επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, όπως οι αρωματικές αμίνες. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται συχνά σε βιομηχανίες που επεξεργάζονται χημικά, χρώματα, πίσσα, ελαστικά, εκτυπωτικά, πετρελαιοειδή και δέρματα.
Εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας χημικών, ελαστικών, βαφών, υφασμάτων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επαγγελματίες σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι όσοι έρχονται σε επαφή με ουσίες γνωστές ως αρωματικές αμίνες, δηλαδή όσοι εργάζονται σε καπνό, βαφές, πλαστικά, δέρματα, εκτυπωτές και προϊόντα για τα μαλλιά. Επίσης όσοι εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα, πετρέλαιο και τοξίνες γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Οι επαγγελματίες που εκτίθενται σε αυτά τα εν δυνάμει καρκινογόνα είναι οι εργάτες μετάλλου, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί, οι καθαριστές καπνοδόχων, οι σερβιτόροι, οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενοι σε μονάδες αλουμινίου και μονάδες πετρελαίου/βενζίνης.
Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
- ακτινοβολία στην περιοχή
- χρόνια λοίμωξη της κύστης
- χημειοθεραπεία με κυκλοφωσφαμίδη
- σχιστοσωμίαση
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου, γιατί έτσι μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. αλλαγή των συνθηκών υγιεινής ή στενή παρακολούθηση, για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.
Χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους απόφραξης του προστάτη
20 Απριλίου, 2025Διουρηθρική κυστεολιθοτριψία με laser υψηλής ισχύος
12 Απριλίου, 2025