Συμπτώματα καρκίνου ουροδόχου κύστης

Η αιματουρία αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου και είναι συνήθως ανώδυνη.
Μπορεί να είναι μακροσκοπική, όταν τα ούρα είναι εμφανώς κόκκινα, ή μικροσκοπική, όταν η παρουσία του αίματος αποκαλύπτεται μόνο με το μικροσκόπιο.

  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και ένα μοναδικό επεισόδιο αιματουρίας, χωρίς καμία επανάληψη, μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο της κύστης.

Η βαρύτητα της αιματουρίας δε συσχετίζεται με την έκταση της νόσου. Οποιοσδήποτε βαθμός αιματουρίας απαιτεί έλεγχο για το ενδεχόμενο καρκίνου της κύστης, ακόμη και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται κάποια άλλη πιθανή αιτία πρόκλησης αιματουρίας.

Άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι:
• Επώδυνη ούρηση
• Συχνουρία
• Επιτακτική ούρηση
• Πυελικό/υπερηβικό άλγος

  • Όλοι οι ασθενείς με αιματουρία και ιδιαίτερα εκείνοι που δεν παρουσιάζουν ταυτόχρονη λοίμωξη ή /και λίθους της ουροποιητικής οδού, πρέπει να υποβάλλονται σε κυστεοσκόπηση και απεικονιστικό έλεγχο του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (με εξέταση εκλογής την αξονική πυελογραφία).
  • Ενοχλητικά συμπτώματα κατά την ούρηση, όπως συχνουρία, επιτακτικότητα και δυσουρία, που δε συνδυάζονται με ουρολοίμωξη, απαιτούν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο για τον αποκλεισμό κακοήθειας της ουροδόχου κύστης (και ιδιαίτερα καρκίνου in situ).

Μάθετε Περισσότερα

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ένας επιθετικός καρκίνος με απρόβλεπτη βιολογική συμπεριφορά. Έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με τις υπόλοιπες κακοήθειες του ανθρώπινου σώματος. Για το λόγο αυτό η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία έχουν αποφασιστική σημασία.

Καρκίνωμα in situ της ουροδόχου κύστης

Το καρκίνωμα in situ (Cis) περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Melicow το 1952 σαν περιοχή υπερπλασίας και αναπλασίας σε ένα φαινομενικά κατά τα άλλα φυσιολογικό βλεννογόνο της κύστης. Χαρακτηριστική ήταν η δυνητική διηθητική ικανότητα της συγκεκριμένης βλάβης. Το καρκίνωμα in situ χαρακτηρίζεται ως ένα επίπεδο, μη διηθητικό, επιφανειακό νεόπλασμα με δυνητικά υψηλό βαθμό κακοήθειας.
Η διουρηθρική εκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται κομμάτι ιστού από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και γίνεται για την διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η επαναληπτική διουρηθρική εκτομή (Re-TUR) προτείνεται συχνά για τη διαπίστωση ύπαρξης υπολειμματικής νόσου όπως και για την πιθανότητα υποσταδιοποίησης της νόσου στην αρχική διουρηθρική εκτομή.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00