Ουρηθρίτιδα

H ουρηθρίτιδα εκδηλώνεται με ουρηθρικό έκκριμα και συμπτώματα καύσου και δυσουρίας και είναι η απάντηση της ουρήθρας σε λοίμωξη προκαλούμενη από ποικίλα αίτια. Χαρακτηρίζεται από:

 • την παρουσία ουρηθρικού εκκρίματος κατά την φυσική εξέταση
 • την θετική καλλιέργεια
 • τον αυξημένο αριθμό πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων στην Gram χρώση ουρηθρικού εκκρίματος ή του ιζήματος των πρώτων πρωινών ούρων (> 4 πυοσφαίρια / κ.ο.π.).

Συνήθως οφείλονται σε αποικισμό της ουρήθρας από μικροοργανισμούς. Συχνά οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η φλεγμονή οφείλεται σε άλλα αίτια όπως :

 • τραυματισμός (π.χ. σε ασθενείς που αυτο-καθετηριάζονται)
 • παρουσία ξένου σώματος (π.χ. σε ασθενείς με μόνιμο καθετήρα)

Οι ουρηθρίτιδες διακρίνονται:

 1. σε γονοκοκκικές, όταν το υπεύθυνο αίτιο είναι η neisseria gonorrhoeae και
 2. σε μη γονοκοκκικές (non-gonococcal urethritis ή N.G.U.), όταν δεν μπορεί να ανευρεθεί σαν υπεύθυνο παθογόνο αίτιο η gonorrhoeae. Η μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα οφείλεται συνήθως στα Chlamydia Trachomatis. Άλλοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν τη λοίμωξη είναι: αδενοϊοί, κολοβακτηρίδια, ο ιός του έρπητα, ο κυτταρομεγαλοϊός, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, οι τριχομονάδες.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται με την εμφάνιση εκκρίματος από την ουρήθρα και πόνο κατά την ούρηση.

Έκκριμα ουρήθρας

Ασθενείς με ουρηθρίτιδα μπορεί να εμφανίσουν επίσης:

 • Συχνουρία
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Πόνο κατά την σεξουαλική επαφή
 • Αιματουρία

Μάθετε Περισσότερα

Η ουρηθρίτιδα εκδηλώνεται με την εμφάνιση εκκρίματος από την ουρήθρα και πόνο κατά την ούρηση.

Μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα

Η μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα (non-gonococcal urethritis, N.G.U.) αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στον ανδρικό πληθυσμό. Σήμερα, σε πολλά μέρη του κόσμου αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ταλαιπωρεί συχνά τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω ατελούς διάγνωσης και θεραπείας. Μέχρι τώρα, σαν κυριότερα υπεύθυνα αίτια για την πρόκληση της NGU, έχουν αναγνωρισθεί καταρχήν το Chlamydia

Γονοκοκκική ουρηθρίτιδα

Οι γονοκοκκικές λοιμώξεις και ειδικότερα η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, κοινώς βλεννόρροια, είναι νόσος που απασχόλησε τον άνθρωπο από τις αρχές της ιστορίας του, έχοντας αναγνωριστεί στους αρχαίους Κινέζους, Γιαπωνέζους, Αιγυπτίους, Ρωμαίους, στην αρχαία Ελληνική κοινωνία και στην Παλαιά Διαθήκη. Η Ν.gonorrhoeae καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1882 από τον Bumm. Η πρώτη αποτελεσματική θεραπεία, υπό την

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202