Σπάνιο ιατρικό περιστατικό: άνδρας 44 ετών πάσχων από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις με συνοδό παρουσία ξένων σωμάτων στην ουροδόχο κύστη (σκάγια μολύβδου πυροβόλου όπλου) λόγω βαλλιστικού τραύματος. Ενδοσκοπική αφαίρεση ξένων σωμάτων.
Η διάβρωση και εγκατάσταση ξένου σώματος εκ των έξω της ουροδόχου κύστης αποτελεί σπάνια περίπτωση.
Ατομικό ιστορικό:
- Άνδρας 44 ετών
- Σε ηλικία 12 ετών ατύχημα από εξ επαφής πυροβολισμό με πυροβόλο όπλο που προκάλεσε ανοιχτή κάκωση – ρήξη της ουροδόχου κύστης IV βαθμού με συνοδό οπισθοπεριτοναϊκό και περικυστικό αιμάτωμα.
Παρούσα Νόσος:
- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- Συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (LUTS, Lower Urinary Tract Symptoms)
Διαγνωστική Προσέγγιση:
- Ακτινογραφία ΝΟΚ: παρουσία θραυσμάτων από βλήμα πυροβόλου όπλου στην ελάσσονα πύελο.
- Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη: προστάτης αδένας με ομοιογενή σύσταση και πιθανό βάρος 32gr
- Υπερηχογράφημα: ουροδόχος κύστη με φυσιολογικό τοίχωμα και διάταση, χωρίς λιθίαση ή θηλωματώδεις προσεκβολές, PVR=35ml
- Αξονική ουρογραφία: απέκκριση δια του πυελοκαλυκικού συστήματος και των ουρητήρων φυσιολογική άμφω. Δεν παρατηρείται αποφρακτική ουροπάθεια. Παρατηρούνται θραύσματα από βλήμα πυροβόλου όπλου στην ελάσσονα πύελο και στη κοιλιακή χώρα.
Θεραπευτική αντιμετώπιση: ενδοσκοπική αφαίρεση ξένων σωμάτων από την ουροδόχο κύστη
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε κυστεοσκόπηση και διουρηθρική αφαίρεση των ξένων σωμάτων (σκάγια μολύβδου) με τη χρήση ρεζεκτοσκοπίου (αγκύλη, ακίδα). Η επέμβαση ολοκληρώθηκε αναίμακτα και διήρκησε 40 λεπτά. Ο ασθενής εξήλθε την επόμενη ημέρα.
Στη συνέχεια έλαβε χημειοπροφύλαξη για τρεις μήνες. Δύο χρόνια μετά την επέμβαση παραμένει ελεύθερος συμπτωμάτων και λοιμώξεων από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.
Συμπερασματικά:
Τα ξένα σώματα ως αιτία συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό αποτελούν μια ασυνήθη αλλά υπαρκτή οντότητα. Συνήθως οι ασθενείς παραπονούνται για δυσουρικά ενοχλήματα και αιματουρία. Η λεπτομερής λήψη του ιστορικού και ο στοχευμένος απεικονιστικός έλεγχος αποτελούν τη βάση της διαγνωστικής προσπέλασης. Η αφαίρεση αυτών, είναι δυνατή αν και όχι πάντα εύκολη, οφείλει δε να γίνεται με όσο το δυνατόν ελάχιστες επεμβατικές μεθόδους και με προσοχή στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης.