Νέες τεχνολογίες για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Κυστεοσκόπηση με τη χρήση της τεχνολογίας «Απεικόνισης Στενού Φάσματος» (Narrow Band Imaging, NBI)
Η αιματουρία είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα στην καθημερινή πρακτική των ουρολόγων.
5% περίπου του γενικού πληθυσμού θα εμφανίσει στη διάρκεια της ζωής του ένα επεισόδιο αιματουρίας.
Οι καπνιστές και οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης.
Η αιματουρία διακρίνεται σε:
- μακροσκοπική, όταν τα ούρα είναι εμφανώς κόκκινα
- μικροσκοπική, όταν η παρουσία του αίματος αποκαλύπτεται μόνο με το μικροσκόπιο σε μια εξέταση ούρων
Η μη ορατή αιματουρία είναι ακόμη πιο συχνή στο γενικό πληθυσμό. Με την επίπτωσή της να εκτιμάται να φτάνει στο 20% σε άνδρες άνω των 60 χρόνων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας το 43% των ατόμων που βλέπουν αίμα στα ούρα τους δεν αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ο βασικός λόγος διερεύνησης μιας αιματουρίας είναι να αποκλείσουμε την πιθανότητα κακοήθειας στο ουροποιητικό σύστημα και πιο συχνά τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ασθενείς με ορατή αιματουρία και 1 στους 12 με μη ορατή αιματουρία θα εμφανίσουν κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη.
Οι παράγοντες που προδιαθέτουν για υψηλότερο κίνδυνο κακοήθειας είναι:
- η ηλικία
- το φύλο
- το κάπνισμα
- η ακτινοβολία στην περιοχή
- η επαγγελματική έκθεση σε χημικά
- η κατάχρηση αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμη και ένα μοναδικό επεισόδιο αιματουρίας, χωρίς καμία επανάληψη, ιδιαίτερα στους υψηλού κινδύνου ασθενείς, μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή παθολογία.
Γι´ αυτό το λόγο απαιτείται πλήρης διαγνωστικός έλεγχος.
Ο πλήρης ουρολογικός έλεγχος της αιματουρίας περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων. Οι κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) των διεθνών ουρολογικών εταιριών συνιστούν τη διερεύνηση της ασυμπτωματικής μικροσκοπικής αιματουρίας με αξονική τομογραφία και κυστεοσκόπηση σε όλους τους ασθενείς άνω των 35 ετών.
Υπάρχουν κάποιες κακοήθεις βλάβες που είναι δυνατό να παραμείνουν αδιάγνωστες με την κλασσική κυστεοσκόπηση λευκού φωτός. Οι βλάβες αυτές έχουν συνήθως άτυπη ή επίπεδη εικόνα. Η μη αναγνώρισή τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική καθυστέρηση της διάγνωσης με αρνητική έκβαση για τον ασθενή. Γι’ αυτό το λόγο αναπτύχθηκαν τελευταία τεχνικές που επιτρέπουν την καλύτερη απεικόνιση των ύποπτων περιοχών της κύστης.
Ο FDA έχει δώσει έγκριση για τη χρήση της τεχνολογίας «Απεικόνισης Στενού Φάσματος» (Narrow Band Imaging, NBI) στη διενέργεια κυστεοσκοπήσεων. Η τεχνολογία NBI επιτρέπει την απεικόνιση ύποπτων βλαβών, οι οποίες με τη συμβατική κυστεοσκόπηση μπορεί να μην είναι αντιληπτές. Έτσι επιτυγχάνεται έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση των όγκων της κύστης, βελτιώνοντας την έκβαση για τον ασθενή.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, με τη χρήση NBI αναγνωρίζονται 17% περισσότερες βλάβες, οι οποίες πιθανό να μη διαγνωστούν με την κυστεοσκόπηση λευκού φωτός. Παράλληλα, η τεχνολογία NBI αυξάνει κατά 28% την ακρίβεια στη διάγνωση του καρκινώματος in situ, μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Σήμερα οι ουρολόγοι διαθέτουν ακόμη περισσότερα και ακριβέστερα διαγνωστικά μέσα για την πλήρη διερεύνηση μιας αιματουρίας και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου της κύστης.