Λιθίαση και Εγκυμοσύνη
Αν και η λιθίαση του ουροποιητικού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι συχνή, παρόλα αυτά η παρουσία της είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Επομένως, για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και ασφάλεια η κατάσταση αυτή, αποκτούν μεγάλη σημασία τόσο η ακριβής διάγνωση όσο και η έγκαιρη παρέμβαση.
Οι φυσιολογικές και ανατομικές αλλαγές που συμβαίνουν στο ουροποιητικό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από την αναισθησία και την ακτινοβολία, αποτελούν παράγοντες που επιβάλλουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση της εγκυμονούσας που πάσχει από λιθίαση.
Παρά τη μικρή πιθανότητα εμφάνισης, η ουρολιθίαση αποτελεί την πιο συχνή επώδυνη κατάσταση εξαιτίας της οποίας απαιτείται νοσηλεία της εγκύου.
Είναι δυνατό να προκύψουν σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονή του ουροποιητικού, σήψη, πρόωρος τοκετός, που μπορεί να απειλήσουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.
Η συχνότητα της συμπτωματικής λιθίασης κατά την εγκυμοσύνη κυμαίνεται από 1 στις 250 έως 1 στις 3000 γυναίκες. Όπως και η λιθίαση στις μη έγκυες γυναίκες, εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις λευκές γυναίκες από τις Αφροαμερικάνες.
H πλειοψηφία των περιστατικών εμφανίζεται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Αιτιολογία
Υπάρχουν διάφορες φυσιολογικές μεταβολές που σχετίζονται με την κύηση.
Η υδρονέφρωση εμφανίζεται σε ποσοστό έως 90% και επιμένει έως και 4 με 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οφείλεται τόσο σε λειτουργικά αίτια, όπως η δράση των προγεστερινοειδών όσο και σε μηχανικά όπως η συμπίεση των ουρητήρων ιδίως δεξιά λόγω της μητριαίας αρτηρίας και της μήτρας. Επιπλέον φυσιολογικές μεταβολές των νεφρών επιτείνουν την εμφάνιση λίθων κατά την εγκυμοσύνη όπως η αυξημένη ροή αίματος στην νεφρική αρτηρία έως 30- 50% με αποτέλεσμα την αυξημένη διήθηση ασβεστίου, νατρίου και ουρικού οξέος. Όμως παρόλη την αυξημένη έκκριση των ανωτέρω αλάτων, οι έγκυες εκκρίνουν αυξημένα ποσά αναστολέων όπως κιτρικά, μαγνήσιο και γλυκοπρωτεΐνες.
- Από την έκτη εβδομάδα της κύησης αρχίζει φυσιολογική υδρονέφρωση που ανευρίσκεται στο 90% των εγκύων.
- Αύξησης του μεγέθους της μήτρας που πιέζει τους ουρητήρες
- Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν ελάττωση του περισταλτισμού του ουρητήρα
- Ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης αυξάνεται κατά 25-50%, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση στα ούρα διαφόρων ουσιών όπως ουρικό οξύ και ασβέστιο που προάγουν το σχηματισμό λίθων.
- Αλλαγές στο pH των ούρων
Διαγνωστική προσέγγιση
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο οσφυϊκός πόνος που παρουσιάζεται στο 84-100% των ασθενών, συνοδευόμενος συνήθως αιματουρία. Σε μεγάλες σειρές το 37% των εγκύων ασθενών με λιθίαση παρουσιάζονται με μακροσκοπική αιματουρία, ενώ το 79% με μικροσκοπική αιματουρία. Στο 31% των ασθενών υπάρχει φλεγμονή του ουροποιητικού.
Εάν σε μια απλή γενική ούρων δεν υπάρχουν ερυθρά αιμοσφαίρια θα πρέπει να λαμβάνονται και άλλα δείγματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η συχνότητα εξακρίβωσης μικροσκοπικής αιματουρίας. Η αιματουρία περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί και σε φυσιολογικές καταστάσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αιματουρία όμως χωρίς πόνο σπάνια εμφανίζεται σε ασθενή με λίθο.
Άλλη απαραίτητη εξέταση που πρέπει να γίνει εκτός από τη γενική ούρων, είναι η καλλιέργεια ούρων. Και αυτό λόγω του ότι σε φυσιολογική εγκυμοσύνη η παρουσία πυοσφαιρίων αποτελεί κοινό εύρημα και άρα δεν αποτελεί κριτήριο φλεγμονής. Η λιθίαση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση επιμένουσας ουρολοίμωξης ή στην παρουσία οργανισμών που διασπούν την ουρία.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζονται είναι συχνουρία, έπειξη για ούρηση, ναυτία, ρίγος και έμετος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες ενδοκοιλιακές παθήσεις. Γι΄ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο ένα λεπτομερές ιστορικό και μια επισταμένη φυσική εξέταση, ώστε να αποκλειστούν παθήσεις όπως πρόωρος τοκετός, ρήξη πλακούντα, σκωληκοειδίτιδα και χολοκυστίτιδα.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της εγκύου με λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί πρόκληση για τον ουρολόγο.
Στις αποφάσεις που θα ληφθούν σημαντικό ρόλο παίζουν παράγοντες όπως:
- η θέση και το μέγεθος του λίθου,
- η ένταση των συμπτωμάτων και
- η ύπαρξη ή όχι φλεγμονής.
Η εμπειρία του ουρολόγου σε ανάλογες περιπτώσεις καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.
- Το υπερηχογράφημα είναι η μέθοδος εκλογής ως πρωταρχική απεικονιστική εξέταση.
- Μετά τη σωστή διάγνωση, η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για όλα τα μη επιπλεγμένα περιστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Αν είναι αναγκαία η παρέμβαση, η τοποθέτηση ουρητηρικού stent (pig-tail), η διαδερμική νεφροστομία ή η ουρητηροσκόπηση αποτελούν θεραπευτικές επιλογές.
- Είναι αναγκαία συχνή παρακολούθηση έως την αποβολή του λίθου εξαιτίας αυξημένης λιθογόνου δραστηριότητας κατά την εγκυμοσύνη.
Οριστική λύση στο πρόβλημα δίνεται με την ενδοσωματική λιθοτριψία με χρήση laser.
Η χρήση λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, καθώς και η ύπαρξη αποτελεσματικών πηγών κατακερματισμού των λίθων, δίνει τη δυνατότητα με χορήγηση ελάχιστης αναισθησίας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να απαλλαγεί η γυναίκα από τον λίθο.
Η αντιμετώπιση της ουρολιθίασης κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης, πρέπει να έχει πάντα σαν γνώμονα την ορθολογική παρέμβαση με στόχο το καλύτερο περιγεννητικό αποτέλεσμα για τη μητέρα και το έμβρυο.