Η κυστεοσκόπηση είναι μία ενδοσκοπική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Συνήθως έχει διαγνωστικό χαρακτήρα, σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί κατά τη διάρκεια της να γίνουν και ελάχιστα επεμβατικές ιατρικές πράξεις.
Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης βοηθά τον ουρολόγο να διαγνώσει βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία).
Οι συχνότερες διαγνωστικές ενδείξεις για κυστεοσκόπηση είναι:
- για να βρεθεί η αιτία συμπτωμάτων, όπως η αιματουρία, η επώδυνη ούρηση, η ακράτεια ούρων κ.ά.
- για να βρεθεί η αιτία παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, όπως οι συχνές και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- για να εντοπιστούν προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως η αποφρακτικού τύπου ούρηση (στένωμα ουρήθρας, Κ.Υ.Π., ουρολιθίαση, κ.ά.)
- για να αξιολογηθούν προβλήματα που δεν μπορούν να καταδείξουν οι συνήθεις απεικονιστικές εξετάσεις
Οι πιο συχνές επεμβατικές ιατρικές πράξεις που γίνονται με κυστεοσκόπηση είναι:
- Λήψη βιοψιών από την ουροδόχο κύστη
- Αφαίρεση λίθων από την κύστη ή την ουρήθρα
- Αφαίρεση ξένων σωμάτων
- Τοποθέτηση ουρητηρικών καθετήρων (stents)
- Αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η αιμορραγία της ουροδόχου κύστης
Τι πρέπει να κάνω μετά την κυστεοσκόπηση;
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν έχει κανένα πρόβλημα.
- Θα ήταν καλό για το επόμενο διήμερο να πιείτε πολύ νερό (3-4 λίτρα/24ωρο), ώστε να ‘ξεπλυθεί’ η κύστη.
- Αν δείτε λίγο αίμα στα ούρα τις επόμενες μέρες, μην ανησυχήσετε. Είναι κάτι που σταματά αυτόματα. Αν δείτε μεγάλη ποσότητα αίματος στα ούρα σας ή παραμένει έντονη αιματουρία μετά τις δύο ημέρες, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο σας.
- Αν παίρνετε φάρμακα για την πήξη του αίματος (ασπιρίνη, salospir, plavix, iscover, sintrom, κ.λπ.), ενημερώστε τον ουρολόγο σας.
- Ήπιο κάψιμο στην ούρηση, συχνουρία και πόνος στο πέος, στην κύστη ή στο περίνεο μπορεί να εμφανιστούν, αλλά υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα στο διήμερο.
- Μπορείτε μετά την κυστεοσκόπηση να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο στην περιοχή ή να βάλετε ένα υγρό, ζεστό πανί στην περιοχή που νιώθετε ενοχλήσεις.
- Αν παίρνετε φάρμακα για τον προστάτη, δεν χρειάζεται να τα σταματήσετε.
- Αν έχετε έντονη δυσκολία στην ούρηση ή δεν μπορείτε να ουρήσετε σημαίνει ότι μάλλον έχετε κατακράτηση (επίσχεση) ούρων. Αν συμβεί αυτό, επικοινωνήστε με τον ουρολόγο σας.
- Μπορεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού σας.
- Αν εμφανιστεί ψηλός πυρετός με έντονο κάψιμο, σημαίνει ότι μάλλον έχετε ουρολοίμωξη. Αυτό είναι πολύ σπάνιο (λιγότερο από 2%), αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Μάθετε περισσότερα για: