Χορήγηση αυτόλογου πλάσματος αίματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma, PRP) για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας
Οι νεότερες, καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας βασίζονται στις αρχές της αναγεννητικής ιατρικής (Regenerative Medicine). Οι αναγεννητικές θεραπείες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Αποκαθιστούν τη δομή και τη λειτουργία του πάσχοντος στυτικού ιστού, προκειμένου να επιτύχουν «ίαση» του προβλήματος και όχι μόνο τη θεραπεία των συμπτωμάτων.
Μεταξύ των αναγεννητικών θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνονται:
- η χορήγηση πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma, PRP)
- η τοπική εξωσωματική εφαρμογή κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης (Li-ESWT)
- η θεραπεία με βλαστοκύτταρα (Stem Cells)
Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα μπορεί να ενεθεί σε πολλές περιοχές του σώματος για να επουλώσει, αναζωογονήσει και ενισχύσει τους ιστούς. Ως θεραπεία εφαρμόζεται για δεκαετίες στην Οδοντιατρική και την Ορθοπαιδική (τραύματα οστών και μαλακών μορίων, φλεγμονώδεις παθήσεις και σύνδρομα χρόνιου πόνου) με μεγάλη επιτυχία. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως η Δερματολογία, η Οφθαλμολογία, η Καρδιολογία, η Γενική Χειρουργική και η Πλαστική Χειρουργική.
Το ενδιαφέρον για την αναγεννητική ιατρική στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η ενδοσηραγγώδης έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια έχει διερευνηθεί πρόσφατα σε αρκετές προοπτικές και αναδρομικές μελέτες.
Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα λαμβάνεται με φυγοκέντρηση του αυτόλογου αίματος του ασθενούς με επακόλουθη εκχύλιση κλάσματος πλάσματος που περιέχει 3-7 φορές μέση συγκέντρωση αιμοπεταλίων σε σύγκριση με το ολικό αίμα.
Η αναγεννητική επίδραση του PRP θεωρείται ότι ασκείται μέσω των υψηλών συγκεντρώσεων αιμοπεταλίων που περιέχουν διάφορους αυξητικούς παράγοντες ( VEGF, EGF, IGF-1, PDGF και FGF). Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τη διέγερση της αγγειογένεσης και τη στρατολόγηση βλαστικών κυττάρων. Προκλινικές μελέτες έχουν δείξει νευροαναγεννητική δράση και βελτιωμένη αγγείωση του πέους.
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα διαθέσιμα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για την παροχή σύστασης σχετικά με τη χρήση του PRP για τη θεραπεία της ΣΔ στην κλινική πράξη. Πράγματι, οι τρέχουσες μελέτες περιορίζονται από τον χαμηλό αριθμό ασθενών που περιλαμβάνονται, την έλλειψη σύγκρισης εικονικού φαρμάκου και την ετερογένεια όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής του PRP.
Το αίμα αποτελείται κυρίως από ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια συμμετέχουν ενεργά στην ομοιόσταση, την αναγέννηση των ιστών, την αγγείωση και την επούλωση των τραυμάτων. Διαδραματίζουν έτσι σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση των ιστών, την αγγειακή αναδιαμόρφωση και τις φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αποκρίσεις μέσω της έκκρισης των βιολογικά δραστικών τους στοιχείων που περιλαμβάνουν:
- αυξητικούς παράγοντες
- κυτοκίνες
- συγκολλητικές πρωτεΐνες
- παράγοντες πήξης και αναστολείς τους
- ανοσοποιητικούς μεσολαβητές
- άλλα βιοενεργά μόρια
Με την ενεργοποίησή τους, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν τους παράγοντες αυτούς που διαδραματίζουν σημαντικό βιολογικό ρόλο. Εμπλέκονται σε πολλές φάσεις της φυσικής επούλωσης τραυμάτων. Ο κεντρικός αυτός ρόλος των αιμοπεταλίων στο συντονισμό των κυτταρικών και μοριακών διεργασιών της επιτυχούς επούλωσης τραυμάτων, είναι που τα καθιστά ελκυστικούς υποψήφιους παράγοντες για θεραπείες που στοχεύουν στην επιτάχυνση της φυσικής επούλωσης και της αναγέννησης των ιστών.