Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων.

Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία.
Οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες και η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια του γήρατος.

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 400.000.000 ενήλικες υποφέρουν από ακράτεια ούρων, ενώ το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που δαπανάται για την αιμοκάθαρση και τις επεμβάσεις by pass ταυτόχρονα.

Η ακράτεια των ούρων είναι πολύ συχνή πάθηση. Είναι συχνότερη από την υπέρταση, την κατάθλιψη και το σακχαρώδη διαβήτη. Το κόστος για την αντιμετώπιση της ακράτειας των ούρων είναι πολύ υψηλό. Υπολογίζεται πως είναι υψηλότερο από το κόστος για το γυναικολογικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού, την οστεοπόρωση και ανάλογο με το κόστος για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Στατιστικά δεδομένα

• Οι γυναίκες έχουν 5πλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια σε σχέση με τους άνδρες
• 1 στις 2 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια μορφή ακράτειας ούρων στη διάρκεια της ζωής της
• Περίπου τα 2/3 των γυναικών με ακράτεια ούρων δεν έχουν συζητήσει το πρόβλημά τους με κάποιον ειδικό.
• Οι γυναίκες περιμένουν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια από την πρώτη φορά που θα εμφανίσουν συμπτώματα, έως ότου διαγνωστούν με προβλήματα ελέγχου της ούρησης.
• Περίπου 1 στους 20 άνδρες άνω των 18 ετών και 1 στους 10 άνω των 60 ετών παρουσιάζουν συμπτώματα ακράτειας.

Αίτια ακράτειας ούρων

Αν και η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται), παρατηρείται μεγάλη διστακτικότητα στην αναφορά του προβλήματος.

Οι μισοί ασθενείς δεν έχουν συμβουλευθεί ποτέ γιατρό για το πρόβλημά τους, ενώ οι μη ειδικοί γιατροί σπάνια ρωτούν ή αποκαλύπτουν το πρόβλημα.

Στις μέρες μας, η ακράτεια ούρων πρέπει να πάψει να αποτελεί θέμα "ταμπού" για τον ασθενή και για τον γιατρό και να θεωρείται ότι αποτελεί φυσική συνέπεια του γήρατος ή κάποιας χειρουργικής πράξης.
Η ντροπή και η λάθος πληροφόρηση οδηγούν στη σιωπή και την παθητική αποδοχή του προβλήματος.
Οι πάνες δεν είναι για τους ενήλικους. Η ακράτεια, σχεδόν πάντα, είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ιατρικού προβλήματος. Όπως μπορούν να θεραπευθούν αυτά τα προβλήματα, έτσι μπορεί να θεραπευθεί και η ακράτεια.
Επιλέξτε την επιστροφή σε ένα υγιή, δραστήριο και απολαυστικό τρόπο ζωής.

Είναι μύθος ότι η ακράτεια ούρων είναι φυσιολογική με την πρόοδο της ηλικίας και επίσης ότι δε θεραπεύεται.

Σήμερα υπάρχει λύση !!!

 

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία. Οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες.

Θεραπεία ανδρικής ακράτειας ούρων

Η θεραπευτική προσέγγιση της ανδρικής ακράτειας ούρων θα πρέπει να εξατομικεύεται αναλόγως της αιτιολογία της. Συντηρητική θεραπεία Η συντηρητική αντιμετώπιση ενός ασθενούς με ακράτεια ούρων ξεκινά με αλλαγή και τροποποίηση κάποιων καθημερινών συνηθειών που συσχετίζονται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η απώλεια σωματικού βάρους, η διακοπή καπνίσματος, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας αλλά και η

Ακράτεια ούρων μετά από προστατεκτομή

H ακράτεια ούρων είναι συχνό πρόβλημα στους άνδρες που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών αυτών εμφανίζει μετρίου προς σοβαρού βαθμού ακράτεια που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνικές δραστηριότητες, στην επαγγελματική τους ζωή, αλλά και στις προσωπικές τους σχέσεις.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Πυθαγόρα 3, Χολαργός Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202