Η οπτική ουρηθροτομή είναι η χειρουργική επέμβαση όπου ενδοσκοπικά γίνεται διάνοιξη του στενώματος της ουρήθρας. Η διάνοιξη μπορεί να γίνει με:
- Ψυχρό μαχαιρίδιο δια οπτικού ουρηθροτόμου
- Οπτική ίνα – laser ουρηθροτομή
Ποιες είναι οι ενδείξεις της επέμβασης;
Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των στενωμάτων της ουρήθρας. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή για στενώματα μικρότερα των 2 εκατοστών.
Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;
Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Ένα ενδοσκόπιο συνδεδεμένο με κάμερα εισάγεται στην ουρήθρα και προωθείται έως την περιοχή του στενώματος. Στη συνέχεια γίνεται διάνοιξη του ουλώδους ιστού με ένα ειδικό εργαλείο (ψυχρό μαχαιρίδιο ή οπτική ίνα – laser). Η θέση όπου γίνεται η διατομή του ουλώδους δακτυλίου εξαρτάται από τη θέση του στενώματος και γίνεται συνήθως είτε στη 12η ώρα, είτε στη 10η και στη 2η ώρα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο βάθος της διατομής, ειδικά στη βολβική ουρήθρα, λόγω του κινδύνου τρώσης της ουρήθρας. Τέλος το ενδοσκόπιο προωθείται πέραν του στενώματος στην ουροδόχο κύστη. Στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετείται καθετήρας, ο οποίος αφαιρείται την επόμενη ημέρα.
Ποια είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση;
Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει την ίδια ημέρα, αλλά η συνήθης πρακτική απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως 24 ώρες μετά την επέμβαση. Ο ασθενής εξέρχεται με οδηγίες για :
- Λήψη αντιβιοτικής αγωγής
- Ενυδάτωση (κατανάλωση 1500ml υγρών την ημέρα)
- Αποφυγή έντονης σωματικής κόπωσης για 7 ημέρες
- Επανέλεγχο με υπερηχογράφημα κύστης προ και μετά ούρησης
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση;
Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση, ωστόσο η πιο συχνή επιπλοκή είναι η επανεμφάνιση του στενώματος (περίπου στο 50% των ασθενών).
Μετά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθούν:
Συχνά
- αίσθημα καύσου στην ουρήθρα
- αιματουρία
Περιστασιακά
- λοίμωξη
- παραμονή του καθετήρα για περισσότερες ημέρες
Σπάνια
- αιματοκύστη (σημαντική αιμορραγία με πήγματα)
- ουροσήψη (σημαντική λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος)
Η επαναστένωση είναι συχνή σε μεγάλου μήκος στενώματα.
Οι πιθανότητες επαναστένωσης στους 12 μήνες είναι :
40% σε στενώματα μήκους < 2 cm
50% σε στενώματα μήκους 2-4 cm
80% σε στενώματα μήκους >4cm