Ουρηθρικό Σύνδρομο

Το ουρηθρικό σύνδρομο ορίζεται ως συχνουρία και δυσουρία σε απουσία λοίμωξης, ενώ δεν υπάρχει ομοφωνία για τα κριτήρια διάγνωσης. Το σύνδρομο αυτό πολλές φορές συγχέεται με τη διάμεση κυστίτιδα. Οι περισσότεροι ασθενείς με τη διάγνωση του ουρηθρικού συνδρόμου είναι γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών.

Ουρηθρικό σύνδρομο

Όπως αναφέρθηκε, χαρακτηρίζεται από συχνουρία, δυσουρία, υπερηβικό άλγος ενώ δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό παθολογικό εύρημα από το ουροποιητικό.
Συνήθως είναι πιο έντονο στη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα ελαττώνονται μετά την ούρηση. Ασθενείς με ουρηθρικό σύνδρομο αναφέρουν αρκετές φορές και αποφρακτικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, ασθενή ροή ούρων και αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης. Κάθε παθολογική κατάσταση στον κόλπο πρέπει να αποκλείεται και η λήψη του ιστορικού πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Η αιτιολογία του συνδρόμου είναι άγνωστη. Ιστορικά είχε ενοχοποιηθεί η στένωση της ουρήθρας. Σήμερα οι θεωρίες για την αιτιολογία του συνδρόμου αυτού αναφέρονται σε ορμονικές διαταραχές, φλεγμονή των αδένων του Skene και των περιουρηθρικών αδένων, αντίδραση σε κάποιες τροφές ή χημικά του

περιβάλλοντος (αφρόλουτρα, σαπούνια, αντισυλληπτικές κρέμες και προφυλακτικά), αυξημένη ευαισθησία μετά κυστίτιδα ή τραυματική σεξουαλική επαφή.

Η ποιότητα της ζωής επηρεάζεται σημαντικότατα από το ουρηθρικό σύνδρομο.

Δυστυχώς η διάγνωση τίθεται εξ αποκλεισμού.
Μια πληθώρα παθήσεων που γνωρίζει ο ουρολόγος σας, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και θα πρέπει να αποκλειστούν, πριν τεθεί η διάγνωση του ουρηθρικού συνδρόμου. Πάντως η διάγνωση του τελευταίου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η κυστεοσκόπηση είναι συχνά απαραίτητη για να αποκλείσει άλλες παθήσεις που δίνουν παρόμοια συμπτώματα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τροποποίηση συμπεριφοράς και διατροφής (ώστε το PH των ούρων να γίνεται πιο αλκαλικό), βιοανάδραση και φαρμακευτική θεραπεία με μυοχαλαρωτικά, α1-αδρενεργικούς αναστολείς, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντιμουσκαρινικά φάρμακα και ορμονική υποκατάσταση.

Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης του ουρηθρικού συνδρόμου είναι οι διαστολές της ουρήθρας, με προφανή στόχο την άρση κάποιας υποκείμενης απόφραξης.
Με την μέθοδο αυτή παρατηρήθηκε υψηλή υποκειμενική αποτελεσματικότητα (ποσοστό από 76% έως 83%).
Σήμερα, παρά την έλλειψη μιας επιστημονικής τεκμηριωμένης βάσης για την εφαρμογή τους, οι διαστολές της ουρήθρας παραμένουν μια κοινή ουρολογική πρακτική στην αντιμετώπιση του ουρηθρικού συνδρόμου στις γυναίκες.

Διαβάστε Περισσότερα

Η γυναικολογική ουρολογία είναι το κομμάτι της ουρολογίας που ασχολείται με τις ουρολογικές παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού που εμφανίζονται στις γυναίκες. Μερικές από τις παθήσεις που αποτελούν αντικείμενο της γυναικολογικής ουρολογίας είναι:  Ακράτεια ούρων, Πρόπτωση πυελικών οργάνων, Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, Υπερδραστήρια κύστη

Γυναικεία Υπογονιμότητα

Σημείο αναφοράς των περισσότερων ανθρώπων είναι η δημιουργία οικογένειας με απώτερο σκοπό την απόκτηση παιδιών, γεγονός που εκλαμβάνεται για την πλειονότητα ως ένα από τα πιο ευτυχή στην ζωή. Πάντοτε ωστόσο υπήρχε και ένα ποσοστό ατόμων που για διάφορους και ποικίλους λόγους δεν κατάφερναν να γευτούν αυτόν τον καρπό της ευτυχίας με αποτέλεσμα να εισέρχονται

Ουροσήψη

Ουροσήψη: συστημική, επιβλαβής απάντηση του οργανισμού σε λοίμωξη προερχόμενη από το ουροποιογεννητικό σύστημα, που συνοδεύεται από σημεία συστημικής φλεγμονής, οργανικής δυσλειτουργίας και ιστικής ανοξίας. Στην ουροσήψη οι ασθενείς προσβάλλονται από μικρόβια που προκαλούν οξεία φλεγμονή στις ουροφόρους οδούς και στο ανδρικό γεννητικό σύστημα και είναι συνήθως αποτέλεσμα απόφραξης. Απαιτείται άµεση διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία (εντός
Οι ουρολοιμώξεις και η συχνή εμφάνιση τους έχουν άμεση σχέση με κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής των γυναικών, που αν τις τροποποιήσουν, μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των επεισοδίων.
Το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli, E.coli) είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Αποτελεί τον υπεύθυνο μικροοργανισμό για το 85% των εξωνοσοκομειακών και το 50% των ενδονοσοκομειακών ουρολοιμώξεων.
Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες είναι από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις του οργανισμού, όπου παθογόνοι μικροοργανισμοί εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Πυθαγόρα 3 Χολαργός Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202