Η διάγνωση της λιθίασης σε μεγάλο ποσοστό τίθεται από τα συμπτώματα του ασθενούς και τεκμηριώνεται από τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι συνήθεις απεικονιστικές εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση της ουρολιθίασης είναι:
- Απλή ακτινογραφία (Ν.Ο.Κ.). Η απλή ακτινογραφία Ν.Ο.Κ. (νεφρών-ουρητήρων-κύστεως) είναι μια απλή και γρήγορη μέθοδος απεικόνισης. Παρουσιάζει όμως το μειονέκτημα ότι ένα ποσοστό 20-30% των λίθων δεν απεικονίζονται καθόλου, καθώς και ότι η ποιότητα απεικόνισης επηρεάζεται από το εντερικό περιεχόμενο.
- Υπερηχογράφημα νεφρών - κύστεως. Αποτελεί την πρωταρχική διαγνωστική εξέταση, γιατί είναι εύκολη, ασφαλής (χωρίς έκθεση σε ακτινοβολία) και με χαμηλό κόστος. Παρέχει πληροφορίες για την παθολογία του νεφρού (πιθανή απόφραξη) και μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία λίθων. Δεν απεικονίζει όμως τους μικρούς λίθους του νεφρού και τους λίθους του ουρητήρα.
- Αξονική τομογραφία. Αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο απεικόνισης (gold standard), και υπερτερεί έναντι όλων των άλλων.
Με την αξονική τομογραφία μπορούμε να απεικονίσουμε το 100% των λίθων.
Αναδεικνύονται το ακριβές μέγεθος, η ακριβής θέση στο ουροποιητικό σύστημα, η πυκνότητα και η εσωτερική αρχιτεκτονική του λίθου, η απόσταση από το δέρμα και οι ανατομικές σχέσεις με τα γειτονικά όργανα. Παρατηρήσεις ιδιαίτερης σημασίας για την επιλογή της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης. - Ενδοφλέβια πυελογραφία. Αποτελεί παλιότερη μέθοδο απεικόνισης του ουροποιητικού και δε χρησιμοποιείται συχνά.
Ο έλεγχος συμπληρώνεται με εξετάσεις αίματος και ούρων.
- Γενική αίματος, CRP
- Βιοχημικός έλεγχος (κρεατινίνη, ουρικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο)
- Γενική ανάλυση ούρων, καλλιέργεια ούρων
Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θέτουν την υποψία της ουρολιθίασης και οι διαγνωστικές εξετάσεις έχουν ως στόχο την επιβεβαίωση της διάγνωσης, τον έλεγχο της λειτουργικότητας του ουροποιητικού συστήματος και τον σχεδιασμό της καταλληλότερης θεραπείας για τον ασθενή.
Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος (ουρολιθίαση) αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας ουρολογική πάθηση στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Περίπου το 14% του πληθυσμού προσβάλλεται από νεφρολιθίαση σε κάποιο σημείο της ζωής του, συχνά δε με συνεχείς υποτροπές.
Αίτια – Προδιαθεσικοί Παράγοντες Ουρολιθίασης
- Published in Ουρολιθίαση, Παθήσεις