Συμπτώματα του Καρκίνου του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα σε πρώιμα στάδια.

Γι’ αυτό το λόγο σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και αν ο ασθενής επισκέπτεται τον οικογενειακό του γιατρό, δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να αξιολογείται ως ύποπτο. Κατά συνέπεια αρκετοί πάσχοντες δεν ανακαλύπτονται από τον οικογενειακό τους γιατρό, μέχρι το σημείο που ο καρκίνος έχει ξεφύγει από τα όρια του προστάτη. Είναι επομένως σαφές ότι ο ειδικός γιατρός που πρέπει να ασχολείται με το ουροποιητικό σύστημα είναι αποκλειστικά ο ουρολόγος και όχι ο παθολόγος ή ο γενικός γιατρός που επισκέπτεται συχνότερα ο γενικός πληθυσμός.

Με την εξέλιξη της νόσου και καθώς ο όγκος μεγαλώνει μπορεί να πιέζει και να προκαλεί στένωση στην ουρήθρα, αποφράσσοντας έτσι την ροή των ούρων.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν τα εξής συμπτώματα:

  • Συχνουρία
  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Εξασθενημένη ροή ούρων
  • Διακεκομμένη ροή ούρων
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης
  • Νυκτουρία
  • Αιματουρία, αιμοσπερμία

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι παρόμοια συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν και σε άλλες παθήσεις του ουροποιητικού, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και οι φλεγμονές.

Ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη, ο οποίος έχει διηθήσει τους λεμφαδένες ή έχει εμφανίσει μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα συμπτώματα όπως είναι: ακράτεια ούρων, κόπωση, γενικευμένο αίσθημα αδιαθεσίας, ανορεξία ή απώλεια βάρους.

Εάν ο όγκος ξεφύγει από τα όρια του προστάτη και παρουσιάσει μεταστάσεις στα οστά, μπορεί να προκαλέσει οστικούς πόνους. Τα οστά της  σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης είναι τα συχνότερα σημεία οστικής μετάστασης. Έτσι μπορεί να εμφανιστούν:
•    Πόνος στην μέση, στα ισχία και στους μηρούς
•    Επιμένων πόνος στα οστά

Συμπτώματα του Καρκίνου του Προστάτη

Συμπτώματα καρκίνου Προστάτη
Καρκίνος του Προστάτη

Μάθετε Περισσότερα

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός.
Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη περιλαμβάνει δύο εξετάσεις: τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και τη δακτυλική εξέταση του αδένα.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00