BPO, benign prostatic obstruction
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPE, benign prostatic enlargement) είναι μία συνήθης πάθηση στους άνδρες άνω των 50 ετών. Η ύπαρξή της μπορεί να πυροδοτήσει ενοχλητικά συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, τα οποία χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία εμφάνισης αποφρακτικού τύπου ούρησης (BOO, benign outlet obstruction) στους άνδρες (καλοήθης προστατική απόφραξη, BPO, benign prostatic obstruction).
Η ΚΥΠ μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτικού τύπου ούρηση με τους παρακάτω δύο μηχανισμούς:
- η αύξηση της μάζας του προστάτη, που αποτελεί το στατικό στοιχείο της απόφραξης, βρίσκει ως εμπόδιο την κάψα του προστάτη καθώς μεγεθύνεται προς την περιφέρεια, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να διοχετεύονται προς την ουρήθρα.
- η αύξηση του τόνου των λείων μυϊκών ινών του στρώματος αποτελεί το δυναμικό στοιχείο της απόφραξης.
Κύστη “προσπαθείας” – καλοήθης προστατική απόφραξηΣτην πραγματικότητα, ο προστάτης μεγαλώνει, αλλά η κύστη “υποφέρει”, αφού δική της ευθύνη είναι τόσο η αποθήκευση των ούρων, όσο και η αποβολή τους, δηλαδή η ούρηση.
Η αποφρακτική ούρηση οδηγεί αρχικά στην υπερτροφία του εξωστήρα μυ της κύστης που προσπαθεί να αντιρροπίσει τις υψηλές ουρηθρικές αντιστάσεις, ενώ στη συνέχεια θα εμφανισθούν δοκίδωση της κύστης και εκκολπώματα. Η εμμένουσα απόφραξη θα καταλήξει σε μία ουροδόχο κύστη λεπτή και ατροφική με μικρή δυνατότητα σύσπασης για την αποβολή των ούρων.
Πρέπει να τονιστεί ότι το μέγεθος του αδένα δεν έχει πάντα ανάλογη σχέση με τα αποφρακτικά συμπτώματα και τις επιπτώσεις της πάθησης στο ουροποιητικό. Έτσι μπορεί να υπάρχει ένας προστάτης μεγάλου μεγέθους και ο ασθενής να μην έχει αποφρακτική ούρηση. Αντίθετα, ένας μικρός προστάτης (≤30gr) μπορεί να προκαλέσει έντονη συμπτωματολογία, σημαντικού βαθμού απόφραξη έως και επίσχεση ούρων.
Η χειρουργική θεραπεία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της διαχείρισης LUTS/BPO.
Με βάση την πανταχού παρούσα διαθεσιμότητά του, καθώς και την αποτελεσματικότητά του, το μονοπολικό TURP (M-TURP) θεωρείται από καιρό ως η τεχνική αναφοράς για τη χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους απόφραξης του προστάτη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές με στόχο την παροχή μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής εναλλακτικής λύσης στο M-TURP.

Minimally invasive surgical techniques, MIST ( iTIND procedure)
Στο παρελθόν οι κατευθυντήριες οδηγίες της χειρουργικής αντιμετώπισης της καλοήθους απόφραξης του προστάτη
βασίζονταν στην τεχνολογία και όχι στη χειρουργική προσέγγιση. Καθώς η κλινική πραγματικότητα αντανακλάται πρωτίστως στη χειρουργική προσέγγιση και όχι απαραίτητα σε κάποια συγκεκριμένη τεχνολογία, οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν αναδιαρθρωθεί. Σήμερα χωρίζονται στις ακόλουθες πέντε κατηγορίες:
- Εκτομή
- Εκπυρήνιση
- Εξάχνωση
- Εναλλακτικές αφαιρετικές τεχνικές
- Μη αφαιρετικές τεχνικές
Εκτομή του προστάτη
- Μονοπολική και διπολική διουρηθρική εκτομή του προστάτη
- Εκτομή του προστάτη με laser
- Εκτομή με laser Holmium: Εκτομή του προστάτη με laser Tm:YAG
- Διουρηθρική τομή του προστάτη
Εκπυρήνιση του προστάτη
- Ανοικτή προστατεκτομή
- Διπολική διουρηθρική εκπυρήνιση του προστάτη (B-TUEP)
- Εκπυρήνιση με χρήση laser Holmium – (HoLEP)
- Εκπυρήνιση με χρήση laser Tm:YAG
- Εκπυρήνιση με χρήση diode laser (DiLEP)
Εξάχνωση (ατμοποίηση)
- Διπολική διουρηθρική εξάχνωση του προστάτη
- Φωτοεκλεκτική εξάχνωση του προστάτη με Greenlight laser
- Εξάxνωση/ατμοποίηση του προστάτη με διοδικό λέιζερ (diode laser)
Εναλλακτικές αφαιρετικές τεχνικές
- Διουρηθρική θεραπεία με μικροκύματα (Transurethral Microwave Therapy)
- Διουρηθρική αφαίρεση προστάτη με ραδιοσυχνότητες (Trans Urethral Needle Ablation -ΤUNA)
- Αφαίρεση προστατικού ιστού με ρομποτικά καθοδηγούμενη υδροβολή (Aquablation) – ( Robotic Waterjet Treatment: σύστημα AQUABEAM©)
- Εμβολισμός της προστατικής αρτηρίας
- Θερμική θεραπεία του προστάτη με υδρατμούς (ατμοθεραπεία): το σύστημα REZUM©
Μη αφαιρετικές τεχνικές
- Μηχανική διάταση της προστατικής ουρήθρας (Prostatic Urethral Lift): UROLIFT©
- Ενδοπροστατική έγχυση ουσιών
- Σύστημα iTIND©