Ανατομικοί παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση ουρολιθίασης
Οι ασθενείς με ανατομικές ανωμαλίες, που προδιαθέτουν σε απόφραξη του ουροποιητικού και στάση των ούρων, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ουρολιθίασης. Είναι αντικείμενο μελέτης εάν ο σχηματισμός των λίθων οφείλεται στην στάση των ούρων αυτή κάθε αυτή και την καθυστέρηση της διέλευσης των ούρων μέσα από τον νεφρό ή έχει να κάνει με την προδιάθεση των ασθενών αυτών να σχηματίζουν λίθους ως αποτέλεσμα μεταβολικών διαταραχών.
-
Στένωση Πυελοουρητηρικής Συμβολής (ΠΟΣ)
Η συχνότητα εμφάνισης λιθίασης σε ασθενείς με σύνδρομο ΠΟΣ ανέρχεται στο 20% σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.
Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής είναι μια από τις πιο συχνές συγγενείς ανωμαλίες. Αποτελεί το συχνότερο αίτιο απόφραξης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.
-
Πεταλοειδής νεφρός
O πεταλοειδής νεφρός είναι μία συγγενής ανατομική ανωμαλία κατά την οποία οι νεφροί δε διαχωρίζονται και είναι ενωμένοι στον κάτω πόλο τους μέσω ενός ισθμού. Αν και η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι μόλις 0.25% στον γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς εμφανίζουν ουρολιθίαση σε ποσοστό 20%. Εξαιτίας της υψηλής εισόδου του ουρητήρα στον νεφρό εμποδίζεται η ομαλή ροή των ουρών με αποτέλεσμα την στάση των ούρων με παρόμοιο τρόπο όπως στην ΠΟΣ.
-
Εκκόλπωμα κάλυκα
Η ύπαρξη εκκολπώματος κάλυκα σχετίζεται έως 40% με την εμφάνιση λίθων. Και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει διχογνωμία στην βιβλιογραφία για το αν ο σχηματισμός λίθων οφείλεται στην στάση των ούρων ή σε κάποιο συνοδό μεταβολικό παράγοντα. Οι λίθοι του εκκολπώματος συνήθως είναι μονουδρικού οξαλικoύ ασβεστίου και περιέχουν επιπλέον στρουβίτη και απατίτη κυρίως λοιμώδους αιτιολογίας. Συνήθως συνοδός λοίμωξη του ουροποιητικού συνυπάρχει στο 40% με Escherichia Coli, Proteus και Pseudomonas να είναι το συνηθέστερο παθογόνο.
-
Σπογγοειδής νεφρός
Ο σπογγοειδής νεφρός είναι μια συγγενής διαταραχή που σχετίζεται με εκτασία των αθροιστικών σωληναρίων, με την νεφροκαλσίνωση και λιθίαση να είναι οι συνηθέστερες διαταραχές. Η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται από 1:5000 – 20.000 (οι γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες). Ωστόσο, σε ασθενείς με νεφρολιθίαση ανέρχεται σε ποσοστό 5% – 20%. Ο μυελώδης σπογγοειδής νεφρός συνήθως παραμένει ασυμπτωματικός μέχρι τη 2η-3η δεκαετία της ζωής.
-
Λιθίαση και εγκυμοσύνη
Η συχνότητα της συμπτωματικής λιθίασης κατά την εγκυμοσύνη κυμαίνεται από 1 στις 250 έως 1 στις 3000 γυναίκες. Η πλειοψηφία των περιστατικών εμφανίζεται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Παρ´ όλο που οι περισσότερες περιπτώσεις διαδράμουν αυτόματα χωρίς περαιτέρω επιπλοκές, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν έως πρόωρο τοκετό.