Η βιοψία όρχι με μικροσκόπιο και μικροχειρουργική λήψη σπέρματος είναι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η πιο αποτελεσματική μέθοδος ανεύρεσης σπερματοζωαρίων σε άνδρες με μη αποφρακτική αζωοσπερμία.
Οι ασθενείς με μη αποφρακτική αζωοσπερμία (NOA, NonObstructive Azoospermia) θεωρούνταν κάποτε υπογόνιμοι και με λίγες θεραπευτικές επιλογές, λόγω της απουσίας σπέρματος στην εκσπερμάτιση. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η έλευση της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI, intracytoplasmic sperm injection) και η εφαρμογή διαφόρων τεχνικών ανάκτησης σπέρματος έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία σε αυτήν την ομάδα ανδρών. Η μικροχειρουργική λήψη σπέρματος (microdissection testicular sperm extraction, micro–TESE), σε σύγκριση με τη συμβατική βιοψία έχει υψηλότερο ποσοστό ανάκτησης σπέρματος (SRR, sperm retrieval rate) με λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργία των όρχεων.
Η μη αποφρακτική αζωοσπερμία (NOA, NonObstructive Azoospermia) σχετίζεται με ανωμαλίες των όρχεων που επηρεάζουν σοβαρά την παραγωγή σπέρματος. Αν και οδηγεί πάντοτε σε υπογονιμότητα, μπορεί να υπάρχει εστιακή παραγωγή σπέρματος στους όρχεις των ασθενών, η οποία μπορεί να ανακτηθεί και να χρησιμοποιηθεί για ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος. Ωστόσο, οι περιοχές παραγωγής σπέρματος είναι αβέβαιες, καθιστώντας τη μικροχειρουργικά καθοδηγούμενη ανάκτηση σπέρματος μια ελκυστική μέθοδο για τον εντοπισμό και την ανάκτηση σπέρματος σε ασθενείς με NOA.
Η μικροχειρουργική λήψη σπέρματος είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος για την ανάκτηση σπέρματος από άνδρες με υπογονιμότητα που σχετίζεται με NOA, με πιθανά πλεονεκτήματα έναντι των μη μικροχειρουργικών μεθόδων. Το κύριο πλεονέκτημα της micro-TESE είναι ότι ανευρίσκεται σπέρμα σε υψηλό ποσοστό, ακόμη και σε άντρες που είχαν υποβληθεί σε κλασική βιοψία και δεν είχαν βρεθεί σπερματοζωάρια.
Άλλα πλεονεκτήματα της μεθόδου έναντι της κλασικής βιοψίας είναι:
- Αυξημένη πιθανότητα ανεύρεσης σπερματοζωαρίων ανά βιοψία
- Αφαίρεση σημαντικά μικρότερης ποσότητας ορχικού ιστού
- Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας βλάβης της αιμάτωσης του όρχι
Η βιοψία όρχι με μικροσκόπιο και η μικροχειρουργική λήψη σπέρματος προτείνεται από τη διεθνή βιβλιογραφία ως η περισσότερο αποτελεσματική μέθοδος ανεύρεσης σπερματοζωαρίων και σχετίζεται με μικρότερο ποσοστό επιπλοκών.